Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
Kuşun suluğu ve yemliği her gün fırçalanarak temizlenmeli. Kafes ise haftada bir kez temizlenmelidir. Temizlik maddeleri artıklarının kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Tüy bakımı için kuşlar üzerine su püskürtülerek kuşun kendi tüyünü düzenleme isteğini artırmak gerekir.
Kuşlarınızın suluğuna haftada 3 gün vitamin katıyorsanız geriye kalan 2 gün yoğurt suyu karıştırın. Geriye kalan 2 günde normal katkısız şekilde su verebilirsiniz. Yoğurt suyu en doğal probiyotik olduğundan kuşlarınızın sağlığında büyük fayda sağlayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Muhabbet Kuşu Suyuna Doğal Takviyeler
Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur. Yine muhabbet kuşunun suyu birkaç damla pekmez ya da bal ilave etmek de hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Ancak abartmamanız gerekir.
Muhabbet kuşları doğal yaşamda çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulanan bazı böcekleri yerler. Evcil kuşlar için de yine aynı şekilde tohumlar, sebzeler ve bazı meyvelerden oluşan bir beslenme listesi oluşturulmalıdır.
Birçok kuş can sıkıntısından ya da mutsuzluktan yüksek ses çıkarır. Bu bağırma tarzı seslerin nedeni kuşun ilgisiz kalmasıdır. Bir süre sonra sürekli olarak yüksek ses çıkarıyor olmaları onların depresyonda olduğunun göstergelerinden bir tanesidir.
Kuşunuz çok çabuk korkuyor ve hemen strese girebiliyorsa o zaman ona sunduğunuz tüm nesleri yavaş yavaş ve alıştırarak tanıtmalısınız. Ayrıca kuşunuzu yalnız bırakmak zorunda kaldığınız zamanlarda ona radyo açarak yalnızlığını azaltabilirsiniz.
Kafes içerisinde dostunuzun hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyacak kuş ürünleri bulunmalıdır. Bu ürünler arasında su kabı, yem kabı, vitamin, tünek, kuş havuzu, ballı kraker, ayna, zil ve kuş oyuncağı çeşitleri yer alır.
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Bir çok muhabbet kuşu, omuzlarınızda vakit geçirmeyi çok sever. Bu özelliklerine rağmen genellikle kucaklanacak, okşanacak hayvanlardan değildirler. Ama ara da bir başlarının kaşınmasından da hoşlanırlar. Muhabbet kuşları, kendilerine her gün dokunulmasını isterler.
Elma sirkesini muhabbet kuşunuzun suyuna ortalama 10 gün ya da 2 haftada bir defa yaklaşık 2 damla kadar damlatmanız, muhabbet kuşunuzun bağırsaklarındaki parazitleri atmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca kabız olan muhabbet kuşları için de aynı yöntem uygulanmaktadır; ancak belirttiğimiz aralıklarla olmak kaydıyla.
Kuşların besine sürekli olarak ulaşabiliyor olmaları onları güçlü yapmış ama yemliklerde toplanıyor olmak ve sürekli aynı yerden yemlenmek gerçekten de hastalıkların daha çok yayılmasına ve yüksek bulaşıcılık oranlarına sebep olmuş.
Muhabbet kuşları ekmek yiyebilir ancak hazır olarak satılan ekmekler zararlı olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının yedikleri ekmeklerin tuzsuz olması gerekmektedir. Sürekli olarak ekmek vermek doğru değildir. Ancak arada sırada verilmesinde sakınca bulunmamaktadır.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir.
Muhabbet kuşları üzgün oldukları zaman genellikle hareketsiz olurlar. Tüneğin bir köşesinde tüneyerek, tüylerini hafifçe kabartırlar. Üst gagaları ile alt gagalarını birbirine sürterek hafif bir çıtırdatma yaparlar. Bunu yaparken de çoğu zaman kısık sesle, kendi kendilerine konuşu gibi öterler.
Gaga açıp kapama durumu kuşlarda görülen bir davranıştır. Yorulduklarında iç basıncı dengelemek için, heyecanlandıkları için, korktukları için, gagalarını hızlı hızlı açıp kapayabilirler.
Birincisi muhabbet kuşunuz omuzumuzda başınızın üstünde kolunuzda ya da dizinizde geziniyorsa vücudumuza tırmanıyor ve başını boynunuza dayıyorsa kuşunuz sizi seviyor sizinle güvende hissediyor demektir.
Muhabbet kuşları sosyal canlılardır ve çevrelerinde duydukları her ses, gözlemledikleri her hareket onların ilgisini çeker ve bu durumlara tepki verirler. Yani muhabbet kuşları ev içindeki her hareketliliği ve sesi fazlasıyla severler.
İnsanlarda ise retinada bulunan bu koniler üç adettir. Dolayısıyla kuşların dünyayı insanlardan daha renkli ve daha ayrıntılı gördükleri şüphesizdir. Bütün kuşlar gibi muhabbet kuşları da bize kıyasla daha fazla renk algılayabilir ve küçük detayları gözleri ile yakalayabilirler.
Vitamin takviyesi için sularına multi-vitamin damlatılması oldukça faydalı olur. Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Bunlara ilave olarak elma, muz, kivi, mango, kavun, çilek, bezelye, ıspanak, haşlanmış patates, salatalık ve marul tarım ilaçlarından arındırmak amaçlı iyice yıkanıp kurutulduktan sonra verilebilir.Ekmek, yağlı ve tatlı gıdalar verilmemelidir.
Muhabbet kuşunun kafa sallamasının ana sebebi çiftleşme isteğidir. Özellikle erkek muhabbet kuşları, kızgınlık dönemine girdiği zaman dişilere kendini göstermek için kafa sallama hareketi yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri