Edimin ifasıyla ilgisi olmayan koruyucu yan yükümlülükler ise, ifa fiili ya da ifa dolayısıyla alacaklının mal ve şahıs varlığı değerlerinde ortaya çıkabilecek zararlardan korunması amacına hizmet eder[17]. Örneğin; doktor hastasını, bir ilacın kullanım şekli konusunda aydınlatmakla yükümlüdür.
Yan yükümlülükler de asli edim yükümlülüğün ifasına yardımcı olurlar. Örneğin bir restaurantta masaya temiz örtü ve çatal, bıçak koyulması birer yan yükümlülüktür. Bunlar da yapılınca asli edim yükümlülüğü tam ifa söz konusu olurken; eğer yapılmazsa borç yine de ifa edilmiş olur ancak kötü ifa söz konusu olur.
Yan edim yükümlülüğü, “ortağa veya ortaklara, şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve muhtemel ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin münfe- rit yükümlülükler”8 olarak tanımlanır.
Bu sınırlandırma ise sorumlu olan kiĢinin, sadece ihlal ettiği davranıĢ yükümlülüğünü düzenleyen normun, korumak istediği menfaatin ihlalinden veya önlemek istediği zarardan sorumlu tutulmasıdır.
Yan Yükümler: Bu sözleşmede borçlu tarafın borcunu yerine getirirken özen göstermesine ilişkin yükümlerdir ve kaynağı Medeni Kanun'da (TMK) yer alan dürüstlük kuralıdır. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmeyerek alacaklının zarara uğratılması halinde tazminat borcu ortaya çıkar.
İlgili 24 soru bulundu
B) Feri Nitelikli Yükümlülük: Feri nitelikli yükümlülük, asli edimin ifa edilmesine yardımcı olan, kanun ya da tarafların anlaşması ile belirlenen yükümlülüklerdir.
Yan edim yükümlülüğü, karşılıklılık ilişkisi içinde olmasa bile bağımsız olarak ifası talep ve dava edilebilir44. Yan edim yükümlülüğü, asli edime göre tabi ve tali bir nitelik taşıdı- ğı için, sözleşmesel borç ilişkisinde ancak asli edimle birlikte söz konusu olur.
Koruma yükümlülü ü, devletin bireyleri ve grupları insan hakları ihlalle- rine karşı korumasını gerektirir. Gerçekleştirme yükümlülü ü, devletin temel insan haklarından yararlanmayı kolaylaştırmak için olumlu adımlar atması gerekti i anlamına gelir. Bu yaklaşım A HM tarafından hem onaylanmış hem de uygulanmıştır.
İfaya yardımcı yan yükümlülükler, asli edimin gereği gibi yerine getirilmesine hizmet ederler[15]. Bu bakımdan, yükümlü kişi, edimin yerine getirilmesini tehlikeye sokmamakla yükümlüdür[16]. Örneğin; satıcı, satılan şeye zarar vermemekle yükümlüdür.
Sözleşmenin müspet ihlali, MK mad. 2 I, BK mad. 96 ve 101 genel kurallarından, bir de ayıplı ifaya ilişkin özel düzenlemelerden "hukuki kıyas" yoluyla türetilebilecek bir ifa engelidir, bir borca aykırılıktır.
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
Dış yükümlülük ise Türkiye'de yerleşik olmayan kişi ve kurumlara olan dış borçlar, dış krediler ve DTH biçimindeki mevduat gibi yükümlülükleri içerir. Bu dış yükümlülüklerden bir yıl içinde vadesi gelecek olanlar kısa vadeli dış yükümlülük olarak adlandırılır.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Yükümlülük, değer yargıları, toplumsal gelenek-görenek, ahlak, etik ve yasalar gibi bir takım kuralların dayattığı, yapılması ya da yerine getirilmesi gereken zorunluluklardır.
Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.
Sorumsuzluk anlaşması, borca aykırılık nedeniyle gündeme gelecek tazminat borcuna ilişkin yapılan sözleşmeleri ifade eder. Taraflar yapacakları sorumsuzluk anlaşması ile sorumluluğun tamamen kaldırılmasını veya sınırlandırılmasını öngörebilir.
Alacaklının Temerrüdü «Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, temerrüde düşmüş olur.
Genel olarak devletin pozitif yükümlülükleri dört kategoriye ayrılmaktadır: Koruma yükümlülüğü, usule ve organizasyona ilişkin yüküm- lülükler, hukuki düzenleme yapma yükümlülüğü ve sosyal haklardan doğan yükümlü- lükler.
Devletin Pozitif Yükümlülüğü
Genel anlamda pozitif yükümlülük, Sözleşmenin etkili bir şekilde uygulanması ve güvence altına aldığı haklara etkin bir işlevsellik kazandırılmasıdır.
Özgürlük ve güvenlik hakkı AİHS'in 5. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; herkes özgürlük ve güvenlik hakkına sahip olup, maddede belirtilen istisnalar dışında22 ve yasanın öngördüğü usule uymaksızın hiç kimse özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde, 2. Parça borçları, sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yerde, 3. Bunların dışındaki bütün borçlar, doğumları sırasında borçlunun yerleşim yerinde,ifa edilir.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz. Bunun için illaki elinizde bir belgenin bulunması gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri