Kösedağ Muharebesi, 3 Temmuz 1243 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında gerçekleşen ve Selçuklu Devleti'nin yenilip Moğol tâbiiyetine girmesiyle sonuçlanan muharebedir. Kösedağ Muharebesi, sonuçları bakımından Türk tarihi içerisinde özel bir yere sahiptir.
1243 yılında meydana gelen Kösedağ Savaşı, II. Gıyaseddin Keyhüsrev komutasındaki Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında olmuştur.
Anadolu Selçuklu Devleti ve Moğollar arasında yapılan Kösedağ Savaşı 3 Temmuz 1243 tarihinde meydana gelmiştir. Savaşı Moğollar kazanmıştır.
Bu savaş Moğollara karşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yenilmesi ile sonuçlanan, 3 Temmuz 1243'te tarihinde meydana gelen savaştır. Özellikle Türk İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Kösedağ Savaşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılma sürecine girmesine sebep olmuştur.
Ancak daha sonra Moğol tehlikesi baş göstermiştir. 1243 yılında yapılan Kösedağ Savaşı'nda Anadolu Selçuklu Devleti yenilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
1260 yılında Memlükler tarafından Filistin'deki Ayn Calut Muharebesi'nde ilk kez yenilgiye uğratıldılar. Moğol İmparatorluğu'nun tamamen sona ermesi ise, Kubilay Han'ın Çin toprakları üzerinde kurduğu Yuan Hanedanı'nın Çinli Ming Hanedanı tarafından 1368 yılında lağvedilmesiyle gerçekleşmiştir.
Kösedağ Savaşının Nedenleri
Selçuklu ordusu, bu isyan sonucunda oldukça yıpranmış durumdaydı. Moğollar, Anadolu Selçuklularının içine düştüğü bu zor durumdan istifade ederek Anadolu İçlerine doğru sefere çıkmak üzere İran'da bulunan Moğol ordularının komutanı Baycu Noyan'ı başa getirdiler.
Selçuklu hanedanı kendi iç çekişmesiyle hemhal olurken Moğollar Anadolu'yu istilâ etmekten geri durmadılar. Büyük yıkımlar gerçekleştirerek Türk ahalinin tepkilerini çektiler. Bu duruma şikâyetler gecikmedi. Cimri isyanıyla Türkmenler en ciddi tepkiyi ortaya koyarak Konya'yı ele geçirdiler.
Çok sayıda insanı acımasızca öldürdüler. Bundan sonra Anadolu tamamen Moğol egemenliğine girdi. Anadolu'yu atadıkları valilerle yönettiler. 1308 yılında, son sultan II. Mesud'un ölümünden sonra Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldı.
İslam tarihindeki en önemli savaşlardan biri sayılan Aynicâlût Savaşı H. 25 Ramazan 658 / M. 3 Eylül 1260 tarihinde meydana geldi. Zor koşulların hâkim olduğu bir dönemde ortaya çıkan Memlûklu Türk hükümdar Seyfüddîn Kutuz, Moğol akınlarını durdurmayı başardı.
Moğol İmparatorluğu; Cengiz Han'ın ayrı halde yaşayan tüm Moğol kabilelerini tek bir çatı altında toplaması üzerine 1206 yılında kurulmuştur. Cengiz Han tarafından kurulan Moğol İmparatorluğu başkenti ise Karakurum'dur. Cengiz Han döneminde; Uygur, Kırgız ve Merkitler Moğol idaresi altına girmişlerdir.
Kösedağ, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçe sınırı içerisinde olan 3.433 m yüksekliğindeki bir dağ. İlçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıktadır.
Selçuklu devlet adamlarının daveti ile Anadolu üzerine sefere çıkan Memlûk Sultanı Baybars, 1277 tarihinde Moğolların Selçuklu toprakları üzerinde konuşlandırdıkları askerlerini Elbistan'da kesin bir yenilgiye uğrattıktan sonra Kayseri şehrine girdi ve Selçuklu tahtına oturup adına da sikke bastırdı.
Moğol hükümdarı Timur'un yakın çevresinde güçlü devletler bırakmak istememesi ve Osmanlı Devleti topraklarına girip katliamlar yapması sonucu Ankara Savaşı yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin yenilgisi ile sonuçlanan savaştan sonra Yıldırım Bayezid esir düşmüş ve Osmanlı Devleti dağılma riski yaşamıştır.
Anadolu Selçukluları ve Moğollar arasındaki barış görüşmeleri sonuç vermedi.1237' de Alâeddin Keykubat öldü ve yerine oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev geçti. Bölgedeki Ermeni ve Rumların kışkırtmaları sonucunda Moğollar, 1242' de Baycu Noyan' ın komutasındaki bir ordu ile Erzurum' u kuşattılar.
Moğollar bir millettir. Moğolca Türkçe değildir. Dolayısıyla Moğollar Türk değildir. Türk, etnik dili Türkçe olan topluluklardır.
Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ("Dış Moğolistan") ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.
En önemlisi Cengiz Han konuşmalarında kendini Türk olarak tanıtmıştır. İşte Moğollar hakkında merak edilenler… Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın yerli halkıdırlar.
Cengiz Han'ın en büyük mareşali ve dünya üzerinde en fazla toprak ele geçiren komutan olan Subutay, Moğolların süper gücüydü.
Cengiz Han (doğum adıyla Temuçin, y. 1162 – 18 Ağustos 1227), Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Kağanı olan Moğol komutan ve hükümdardır.
Selçuklu Türkleri, Malazgirt Savaşı'ndan (1071) sonra Anadolu'yu fethedip burada Türkiye Selçuklu Devleti'ni kurdular. Zamanla güçlenip geniş- leyen Türkiye Selçuklu Devleti, Kösedağ Savaşı'nda Moğollar'a yenildi (1243). Bu tarihten sonra Türkiye Selçuklu Devleti geriledi ve Anadolu, Moğol hâkimiyetine girdi.
Zeka ve yeteneğiyle kısa sürede yükselen Baybars, devlet mevkilerinde önemli yerlere gelmiştir. Baybars'ın devleti olan Memlükler, İslam Tarihi'ne Moğolları yenebilen tek devlet olarak geçmiştir.
Kısa sürede birçok savaş ve 3.000.000-6.000.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Moğol istilası sırasında Moğollar birçok kenti yağmalamış, birçok katliam yapmış ve Orta Asya'da yaptığı saldırılar yüzünden birçok Türk halkın Anadolu'ya göç etmesine neden olmuştur.
Mugal Han, Moğolların ve Tatar Han ise Türklerin atasıdır. Daha sonra Moğollar sekiz soydan, Türkler ise dokuz soydan çoğalırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri