Koşma: Türk Halk şiirinin en yaygın türüdür. Hece ölçüsünün 6+5=11 ya da 4+4+3=11'li kalıbı kullanılır.
Türk halk edebiyatının en çok kullanılan biçimi olan koşmalar; daha çok 11'li hece ölçüsüyle yazılmıştır. Kafiye düzeni: axax, bbbx, cccx... biçiminde olan koşmaların, ilk dörtlükleri xaxa veya aaax biçiminde de uyaklandırılabilir.
e. Zincirbend koşma:
Her dörtlüğün son dizesindeki uyak olan sözcüğün, kendisinden sonraki dörtlüğün ilk dizesinin başına getirilmesiyle oluşturulan koşma çeşididir.
b. Aşık Edebiyatı nazım birimi sınıflandırılması
Semai: 8 li hece ölçüsü kullanılır. 3 veya 5-6 dörtlükten oluşur. Güzellik, aşk, tabiat konuları işlenir. Varsağı: 8 li hece ölçüsü ile söylenir.
Genel olarak haftada 2-4 kez, 20-30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi ise 3-6 km arasında olmalı.
İlgili 19 soru bulundu
Halk şiiri nazım şekillerinden biri olan koşma, 4 mısralı bentlerden oluşan, hece ölçüsünün 11'li kalıbıyla yazılan, aşk, tabiat ve sevgi gibi konuların işlendiği nazım şeklidir. 6+5 veya 4+4+3 duraklı yazılır. Ancak 4+3 veya 4+4 kalıplı 7'li ve 8'li koşmalar da bulunmaktadır.
Güney Anadolu'da yaşayan Varsak Türkmenlerine ait halk şairleri tarafından söylenen şiirlerdir. Özel bir bestesi vardır. Sekizli hece ölçüsü ile söylenmektedirler.
Özel bir bestesi vardır. Sekizli hece ölçüsü ile söylenir. Şiirin sonuna doğru mahlas kullanılır. Yaygın olmayan bir nazım şeklidir.
Şiirin son dörtlüğü genellikle şairin mahlasını içerir. Kafiye şeması bbba, axaxa, ccca şeklinde olur. Karacaoğlan ve Dadaloğlu en önemli varsağı temsilcileri olarak sayılır. Örnek: Karacaoğlan'dan "Bre Ağalar" varsağı örneği olarak gösterilebilir.
Murabba Nazım Biçiminin Özellikleri:
Dört dizelik bentlerden oluşur. Uyak düzeni aaaa / bbba /ccca ... biçimindedir.
Koşma, konularına göre dörde ayrılır. Bu türler koçaklama, güzelleme, ağıt ve taşlama olarak bilinir. Her türün kendine özel bir konusu vardır ve buna göre isimlendirme yapılmıştır. Koçaklama: Kahramanlık, savaş ve yiğitlik gibi konular işlenir.
Halk edebiyatı nazım türlerine bakıldığında mani, türkü, ağıt, ninni, koşma, semai, varsağı, destan ilahi, nefes, nutuk, devriye, şathiye ve deme karşımıza çıkmaktadır.
Âşık edebiyatı da bu köprülerden birisidir. Âşık edebiyatında ağıt, bayatı, destan, deyişme, divani, koşma, taşlama, tecnis bir de “Dedim-dedi” türü vardır. Bu tür, halk şiirinde saygın olarak kullanılan bir biçim olup koşma ve semailerdeki âşık ve sevgilinin (dedim-dedi ifadesine bağlı) karşılıklı söyleşmelerdir.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Halk şiirinin kahramanlık (koçaklama) türü şiir dalında Âşık Şenlik'in 93 koçaklaması bu türün "şaheseri" kabul edilmektedir.
Mâni, anonim Türk halk edebiyatında yaygın olarak görülen bir nazım şeklidir. Türk dünyasının genelinde çeşitli isimler altında görülen mâniler özellikle Anadolu, Balkanlar, Kafkas ve Ortadoğu'da yaşayan Türk toplulukları arasında daha canlıdır. Anonimlik-anonim olma, mânilerin temel özelliklerden birisidir.
Güzellemeler coşku ve övgü içerikli şiirlerdir. Sevilen kişilere veya varlıklara karşı olan bağlılığı ifade etmek için yazılırlar. Güzellemelerde ele alınan konular ayrı ayrı ya da birlikte ele alınabilir.
Divan edebiyatındaki kasideler, halk edebiyatında destan, varsağı ve koçaklama gibi türler de Epik özellik taşımaktadır.
Divan: Halk şiirleri arasında "divani" adıyla bilinen divan, aşık edebiyatı nazım şekillerinden olup, aruzun fâilâtün / fâilâtün / fâilâtün / fâilün kalıbıyla söylenmiş şiirlerdir. Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir.
Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir. Aruzun kısa “Fâ'ilâtün, fâ'ilâtün, fâ'ilün” kalıbıyla yazılır ve 11'li hece vezni kullanılır. Kafiyeleri ise cinaslı kelimelerden seçilir. Çoğunlukla Çağatay ve Azeri edebiyatında görülür.
Türkünün sabit bir nazım şekli ve ölçüsü yoktur. Halk şiirinin hatta divan şiirinin hemen her nazım şeklinde ve her hece kalıbı ile türkü oluşturulmuştur. Ancak çoğunlukla yedili, sekizli, on birli hece ölçüleri kullanılmıştır.
söylenen ve ilçüncilsil serbest, diğerleri kafiyeli dört mısradan meydana gelen nazım şekli"38 tanımlamasıyla maninin bir nazm şekli olduğu belirtilmiştir. genellikle dört mısradan oluşan ve hecenin yedili kalıbıyla söylenen, hafif alay, aşk, ayrılık gibi konuları ağır basan şiir türü.
Koçaklama bir genel bir tür kavramından çok, yiğitlik ve meydan okuma içerikli şiirlere verilen addır. Yani koçaklama semaiye veya koşmaya özgü bir tür değildir, genel ve anlamsal bir kategoridir. Örneğin halk destanları da bir koçaklamadır. Kısacası koçaklamalar bir nevi epik kavramının halk şiirindeki yansımasıdır.
Destan, şekil itibarıyla koşmaya benzemektedir. Ancak ezgisel olarak farklılık gösterebilir. 40 dörtükten, 100 dörtlüğe kadar örnekleri görülmektedir. Halk edebiyatında destan, savaş, afet, salgın, güldürücü olaylar ve kahramanlık üzerine kurulabilir.
Gazel, beş ila on beyit arasında değişkenlik gösteren, divan edebiyatı dönemine ait bir tür olan, ilk beyit ile sonraki beyitlerin ikinci dizelerinin birbirine uyaklı biçimde olduğu, genel olarak lirik temalarda yazılmakta olan nazım biçimine denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri