İstirahat sebep ne olursa olsun özellikle erken dönemde ağrıyı azaltmak ve mevcut hasarın ilerlemesine engel olmak için yararlıdır. Bu dönemde merdiven çıkmak, bisiklete binmek, koşmak gibi aktiviteler yasaklanmalıdır. 2. Sıcak ya da soğuk uygulamalar teşhise ve yakınımın süresine bağlı olarak tercih edilir.
Bisiklet, yüzme ve yürüyüs yararlidir. Suda yapilan egzersizler artritli hastalara özellikle salik verilir. Günlük esneklik egzersizleri; yaralanma riskini azaltir, hareket oranini düzenler ve sürdürülmesine yardimci olur.
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Günde 30 dakika yürüyüş modu yükselttiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Denge sorunlarıyla nedeniyle yürüyüşten kaçıyorsanız baston kullanın.
İlgili 18 soru bulundu
Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra, balık yağı, zeytinyağı, yulaf ve buğday gibi tam tahıllar, bezelye ve fasulye gibi baklagiller ile bitki çayları ve vitamin takviyeleri romatizmaya iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
Romatizma tedavisinde romatizmanın temel etkili ilaçları ve yardımcı ilaçlar kullanılır. Romatizma ilaçları bağışıklık sistemi üzerine etkilidir. Düzenli hekim takibi, kan testleri takibi gerektirir. Romatizma tedavisinde kortizon çok sık kullanılan, kimi zaman hayat kurtarıcı bir ilaçtır.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
İltihaplı olan romatizma tiplerinin genetik geçişli olduğu düşünülse de bu hastalığa neyin sebep olduğu henüz anlaşılamamıştır. Ancak iltihapsız romatizmaya çoğunlukla genetik faktör, eklemin aşırı yıpranması, fazla kilo, spor yaralanmaları ve travmalar sebep olabilir.
Yaz sıcaklarının halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen ''romatoid artit'' hastalığını tetiklediği, bu nedenle, hastaların aşırı sıcaktan uzak durması gerektiği bildirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Soğuk havalarda ağrılar daha belirginleşiyor
Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Romatizma hastaları, kendilerini rahat hissedecekleri ortamda bulunmalı. Fizik ve Tedavi Uzmanı Dr. Fusun Sağlam, soğuk havanın romatizmal hastalıkları tetiklediğini söyledi.
İltihaplı romatizma tedavisinde ki temel amaç vücutta iltihap oluşumunun ilerlemesini önlemek olmaktadır. Tedavi de buna yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla hastanın vücudunun daha fazla iltihaplanmasını engellemek amacıyla ibuprofen, naproksen sodyum ve ketoprofen gibi ilaçlardan yardım alınmaktadır.
Eklem iltihabı hastaları, egzersiz yapabilir. Ancak, hastalığın alevli olduğu dönemlerde, özellikle etkilenen bölgeleri n egzersizleri önerilmemektedir.
Elma sirkesinin enflamasyonu düşürücü etkide olduğunu, saygın araştırmalar göstermiştir. Örneğin iltihaplı romatizma çeşitlerinden bir tanesinden muzdaripseniz, elma sirkesi enflamasyonu düşürdüğü için rahatlamak maksatlı kullanılabileceğini hatırlatmakta fayda var.
Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedir? Seropozitif Romatoid Artrit: En yaygın iltihaplı romatizma türüdür. Diğer romatizma çeşitlerinden daha şiddetli ve ciddi belirtileri olabilir.
Romatoid artrit kendiliğinden geçer mi? Romatoid artrit, yani iltihaplı romatizma kendiliğinden geçmez, uzun süreli bir tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır.
Romatizmal hastalığı olanlara da "güneşten korunun" uyarısı yapan Uzm. Dr. Yücetürk, "Hastanın güneş ışınlarına maruz kalması, kandaki lenfosit denen hücrelerin yapısında değişikliklere neden olarak hastalığın alevlenmesine yol açabilir" dedi.
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
En lezzetli yaz meyvelerinden biri olan çilek, içeriğindeki salisilik asit sayesinde romatizma ağrılarına da iyi geliyor. Mevsim yaz ise doya doya, bol bol çilek tüketebilirsiniz.
Genetiğin yanı sıra yaş, cinsiyet, kaza sonrasında oluşan zedelenmeler, iklim ya da kullanılan bazı ilaçlar romatizmaya neden olan faktörler arasında yer alır. Öncelikle beslenme, geçirilen mikrobik hastalıklar, stres, alkol ve sigara kullanımı gibi ek faktörler de bu hastalıkların ortaya çıkmasında etkendir.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Romatizma en sık kimlerde görülür? Romatizmal hastalıklar her yaştaki ve cinsiyetteki kişileri etkiler, ancak kadınlar erkeklerden daha sık etkilenir. Bazı faktörler romatizmal hastalık geliştirme riskini artırabilir: Sigara içmek.
Öncelikle romatizmal hastalıkların kronik hastalıklar olduğunu ve ancak sabırla tedavi edilebileceğini unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri