Kosovo Force (KFOR), Kosova'da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü. KFOR, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararından iki gün sonra, 12 Haziran 1999'da Kosova'ya girdi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, 2021'de tahmini 895.000 askerî ve paramiliter personeliyle ABD Silahlı Kuvvetleri'nden sonra NATO'daki en büyük ikinci askerî güçtür.
Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri'nin aktif askeri personel sayısı toplam 18.400'dür ve ayrıca silahlı kuvvetlerin çeşitli hizmet dallarında çalışan 1,600 sivil vardır. Toplam 24,600 personel görev yapmaktadır.
2003 yılında örgütler Filistin Güvenlik birimlerine dahil edildi. Genel kolluk da dahil olmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulunur. 2007 itibarıyla toplam gücün yaklaşık 42.000 askerden oluşmaktadır.
142 ülkelik listenin başında ABD var. Ardından Rusya geliyor. 3. sırada Çin, 4. sırada Hindistan ve 5. sırada Japonya bulunuyor. Birçok önemli ülkeyi geride bırakan Türkiye listede 13. sırada yer aldı.
İlgili 18 soru bulundu
Gazetede yer alan habere göre, nüfusun yüzde 93'ü Arnavut, yüzde ,5'i Sırp, 1,8'i Boşnak, yüzde biri de Türk. Bu verilere göre Kosova'da nüfusun yüzde 96'sını Müslümanlar oluşturuyor.
İller. Kosova Cumhuriyeti'nin 7 ili Yakova, Prizren, Ferizovik, Gilan, Priştine, Mitroviça ve İpek'tir.
Asgari ücret Kosova'da 170 dolardır, ortalama maaşlar ise 250-300 dolar seviyesindedir.
Yeniden düzenlenen silahlı kuvvetler, NATO standartlarında 2,000 eğitimli sivil olmak üzere, yaklaşık 14.500 kişilik bir askeri güce sahiptir.
2003 yılında örgütler Filistin Güvenlik birimlerine dahil edildi. Genel kolluk da dahil olmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulunur. 2007 itibarıyla toplam gücün yaklaşık 42.000 askerden oluşmaktadır.
Kosova'da birçok ürün fiyatına yapılan zam, sigaraya da geldi. Bu yılın başından itibaren Marlboro sigara fiyatı 3 Euro oldu. Geçen yıl Marlboro sigara fiyatı 2,50 ile 2,89 Euro arasında değişiyordu. Kosovalılar sigaraya yılda yaklaşık 250 milyon Euro harcıyor.
Türk nüfusunun oldukça yüksek olarak tanımlanması nedeniyle Türk Lirası para biriminin geçeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Ülkede alışverişlerde Avrupa'da kullanıma uygun olan ve aynı birimi kullanan ülkelerle kur farkı bulunmayan Euro tercih edilmiştir.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
Enflasyon oranı ise tüm dünyada olduğu gibi Kosova'da da artış eğilimi göstermektedir. Resmi para birimi Avro olan ülkede 2021 yılında %3,4 olan resmi enflasyon oranı, 2022 yılı sonu itibariyle %11,6 olarak açıklanmıştır. 2023 yılı Ocak – Haziran dönemi enflasyon oranı da %7,05 olarak açıklanmıştır.
Örgütlenme. Yugoslav döneminden bu yana, Kosova'daki Müslümanların resmi organizasyonu, şu anda Başmüftü Naim Tërnava'nın liderliğindeki Kosova İslam Topluluğudur. Bektaşi tekkeleri Bektaşi kurallarına tabidir.
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri