Kosova Muharebesi veya İkinci Kosova Meydan Muharebesi (Macarca: Második Rigómezei csata, (17 Ekim-20 Ekim 1448) Sultan II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Macar kumandanı János Hunyadi önderliğindeki bir müttefik ordusu arasında yapılmış bir muharebedir. Osmanlı Devleti'nin zaferiyle sonuçlanmıştır.
Kosova Savaşı ya da 2. Kosova Meydan Muharebesi; Osmanlı Devleti ile Eflak, Boğdan, Macar ve Polonya krallıklarından meydana gelen Haçlı orduları arasında yapılmıştır. Sonunda, Osmanlı Devleti'nin savaş alanından galip ayrılan taraf olduğu, 2. Kosova Savaşı tarihi 1448'dir.
Bağımsızlık süreci
1980'lerle beraber başlayan süreç 17 Şubat 2008 tarihinde Kosova'nın bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan etmesiyle son bulmuştur.
1389 yılında Kosova Ovası‟nda Sultan Murad Hüdavendigâr‟ın komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Sırp Prens Lazar‟ın önderliğindeki Balkan Birliği arasında Birinci Kosova Savaşı meydana gelmiştir.
Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı'nın kısa hükümranlığından sonra II. Dünya Savaşı sırasında İtalya'nın Almanya'ya teslim olması üzerine Tito tarafından kurulan meclisçe Yugoslavya 1945 yılında ilan edildi ve monarşi yıkıldı. Bu olaydan sonra Kosova; Yugoslavya'ya bağlı bir eyalet statüsüne geçti.
İlgili 21 soru bulundu
Kosova Balkan Savaşları'nın sonuna kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Savaş sonunda Türk orduları Kosova'yı Sırplara terk etmek zorunda kalmıştır. Balkanlardaki karışıklıktan faydalanan Arnavutluk 28 Kasım 1912'de bağımsızlığını ilan etmiştir.
Örgütlenme. Yugoslav döneminden bu yana, Kosova'daki Müslümanların resmi organizasyonu, şu anda Başmüftü Naim Tërnava'nın liderliğindeki Kosova İslam Topluluğudur. Bektaşi tekkeleri Bektaşi kurallarına tabidir.
Balkanlarda yer alan küçük bir ülke olan Kosova, 2008 yılında Sırbistan'dan tek taraflı olarak ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlığının ilanı sonrasında Avrupa Birliği'ne giren Kosova günümüzde 116 ülke tarafından resmen tanınmaktadır.
İşte bu sayımın sonuçlarına göre Kosova'da “genellikle ikamet eden nüfus” ölçümüne göre etnik Türk vatandaş sayısı 18.738, anadili Türkçe olan vatandaş sayısı 19.568 olarak verilmiştir. Raporun devamında Kosova'da anadili dışında Türkçe konuşan vatandaş sayısı 49.729 şeklinde yansımıştır.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu'na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir. Yugoslav kuvvetleri Kosova'dan çekildi.
Kosova'daki savaşın yaşandığı 1998-1999 döneminde çoğunlukla Arnavut olmak üzere 10 binden fazla Kosovalı öldürüldü ve 1 milyonunun üzerinde farklı etnik gruplardan Kosovalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Sırbistan'ın Kosova bölgesindeki etnik Arnavutların bağımsızlık kararı Sırp güçler ve Arnavut ayrılıkçılar arasında dokuz yıl süren bir savaşın ardından alındı.
Kosova Zaferi Osmanlıların Balkanlara kesin olarak yerleşmeleri ve bölgede etkin bir güç olmaları yolunda önemli bir adım olmuştur. Sırplar bu savaşta ağır bir darbe almış ve bir daha toparlanamamıştır. Sırp tarihçileri bu günü bağımsızlıklarını kaybettikleri tarih olarak yorumlarlar.
Osmanlı ilk kez Haçlı ordusunu yendi. Balkanlar'a geçiş kolaylaştı.
Kökenleri. Arnavutlar Avrupa'nın en eski otokton halkı olan antik İlliryalıların ve Pelasgların torunlarıdır. Arnavutların dedeleri olan İlliryalılar denizci bir milletti ve kendilerine özgü seri gemileriyle Akdeniz ve Karadeniz'de denizaşırı ticari faaliyetler yapıyorlardı.
Kosova'da asgari ücret 35 yaş altı çalışanlar için 170 Avro, 35 yaş üstü çalışanlar için ise 190 Avro tutarındadır. Kosova İstatistik Ajansı'nın 2021 yılında yayımlanan raporunda, 2019 yılında ortalama aylık brüt maaşın 370 Avro olduğu, Bilgi ve İletişim sektöründe ise bu tutarın 600 Avro'ya ulaştığı görülmektedir.
Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
Kosova, uzun yıllardır kuzeyde yaşayan Sırplar'ın otomobil plakalarını değiştirerek bağımsızlık öncesi dönemden kalan Sırp plakaların yerine Priştine hükümetinin verdiği plakaları kullanmasını istiyor.
Kosovo Force (KFOR), Kosova'da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü. KFOR, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararından iki gün sonra, 12 Haziran 1999'da Kosova'ya girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri