Göğüs kafesi ağrısına yaygın olarak kaburga kırılması, kas çekilmesi gibi yaralanmalar, göğüs kafesinde ki kıkırdak iltihaplanması, üst solunum yolu, bronşit ve zatürre gibi enfeksiyonlar, akciğer enfeksiyonu ve kanseri, akciğerde arter tıkanıklığı ve fibromiyalji neden olur.
Hafif kaburga ağrılarında cilt üzerinden uygulanan lidokainli ağrı kesici jeller, bantlar veya cilt merhemleri kullanılır. İlaç tedavisi bir diğer başvurulan yöntemdir. Bu doğrultuda, non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) verilebilse de sıklıkla ağrının giderilmesinde yetersiz kalır.
Göğüs cerrahisi, göğüs kafesi içerisinde bulunan (kalp hariç), göğüs kafesini oluşturan bütün dokuların doğumsal hastalıkları, kanserleri, iltihabi ve benzeri hastalıkları ile travmalarının cerrahisiyle ilgilenen tıbbi birimdir.
Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
İlgili 43 soru bulundu
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Kalp ve akciğerler, kas ve iskelet sistemi gibi vücudun farklı bölgelerine ait sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan ağrılar da kaburga ağrısı ile karıştırılabileceğinden bu konuda gereken hassasiyet gösterilmeli ve birkaç günden uzun süren ağrı halinde derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Cevap: Kaburga kırığında tedavi ağrı kesici, kas gevşetici ve balgamın kolay çıkmasına yardımcı balgam sulandırıcı ilaçlar ile yapılır. Hastaya ıstırahat önerilir. Hafif oturur (450) pozisyonda yatması tavsiye edilir.
Kemik ağrısı: Derin, delici ve sürekli olarak tanımlanabilir. Kemik ağrılarının öne çıkan nedenleri arasında kemik enfeksiyonu (osteomiyelit), hormon bozuklukları ve tümörler bulunur. Kas ağrısı: Miyalji olarak da bilinen kas ağrıları kemik ağrısından daha düşük yoğunluğa ve etkiye sahiptir.
Göğüste ağrı birçok farklı sebepten kaynaklanabilir ve bazı durumlarda hayat kurtarıcı bir teşhis gerektirir. Göğüs ağrısının nedenleri arasında kalp krizi, anjina, mide rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları ve panik atak bulunur. Göğüs ağrısı nefes darlığı gibi komplikasyonlara da neden olabilir.
Kaburga kemiği ile öndeki göğüs kemiği(iman tahtası) arasında eklem vardır. Bazen bu eklemlerde artrit gelişebilir ve ağrıya neden olur. Bu durum göğüste ağrı ile karışır. Kaburga kemiği üzerine baskı uygulandığında ağrının arttığı gözlenir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabilir.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Vücudun farklı bölgelerinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kronik ağrı ve nedeni bulunamayan şiddetli ağrıların tanı ve tedavi işlemlerini gerçekleştiren, hastanelerde ya da diğer sağlık kuruluşlarında bulunan birime algoloji (ağrı) polikliniği adı verilmektedir.
Göğsün tam ortasında meydana gelen ağrı genel olarak kalp krizi şüphesi taşır. Zatürre ve tüberküloz gibi akciğer enfeksiyonlarının yanı sıra anksiyete ve panik atak gibi durumlar da göğsün tam ortasında ağrı meydana getiren sebeplerden sayılır.
Çıkık kaburga genellikle görsel bir sorun olmasının dışında hastaya rahatsızlık vermez. Dışa doğru çıkık olan kaburgalar en çok kollar kaldırıldığında belirginleşir. Hastalar bazen yüz üstü uzandıklarında yere temas eden çıkık kaburgalarında ağrı hissettiklerini belirtir.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır.
Sağ göğüs ağrısı, genellikle kalp ve akciğer sorunlarından kaynaklanabilir. Kalp krizi, anjina veya akciğer enfeksiyonları gibi ciddi durumları işaret edebilir. Bununla birlikte, göğüs ağrısı bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir, bu nedenle ağrının niteliği, süresi ve eşlik eden belirtiler dikkate alınmalıdır.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir. Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri