Kosova makamları anne veya babasından birinin kendi toprakları içinde doğduğunu belgeleyen herkese vatandaşlık veriyor. 18 yaşını doldurmuş birinci kuşak akrabalar vatandaşlık için başvurma hakkına sahip oluyor. Daha sonra bu kişinin çocukları da vatandaşlık alabiliyor.
Sırbistan ve Kosova'dan göç edenler ise Madde 18′e göre başvuru yapabilirler. Kosova ve Sırbistandan göç edenlerin Sırbistan çifte vatandaşlık başvurusunda bulunabilmeleri için , ilgili devletlerden doğum belgesi ve vatandaşlıktan çıkış belgeleri olması gerekir.
Kosova Üniversitesi
Hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde turistlerin kalıcı olarak Kosova'da yer edinmesi mümkün oluyor. Herhangi bir taşınmaz almaları, çalışmak amacıyla gelmeleri, okumak amacıyla gelmeleri ve beş yılın üzerinde süre boyunca kalmaları da Kosova'da vatandaşlık almalarını sağlıyor.
Dolayısıyla, devlet şuan 1. kuşağa kadar başvuru hakkı tanımıştır. Bu kişiler Makedonya'da doğan kişinin 1. derece akrabaları yani ilk altsoyu yani çocuklarıdır. Dolayısıyla, 2. nesil olarak ifade edilen torunlar vatandaşlık işlemleri başlatamaz. Başka bir deyişle torunlar direk başvuru yapamazlar.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'de de çifte vatandaşlığın hangi koşullarla kazanılacağına ilişkin yasalar bulunuyor. Çifte vatandaşlık için müracaat edilmeden evvel yalnızca öteki ülkenin değil, kişinin kendi ülkesinin yasalarını da iyi bilmesi gerekir. Zira vatandaşlık hakkı, iki ülkenin de müracaatı kabul etmesi halinde gerçekleşebiliyor.
"Üçüncü Dünya", bugün Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın gelişmekte olan ülkeleri kabaca tanımlamak için kullanılan diğer ülkelerdir. Üçüncü Dünya terimi, kapitalist (örneğin Venezuela) ve komünist (örneğin Kuzey Kore) ülkeleri çok zengin (örneğin Suudi Arabistan) ve çok fakir (örneğin Mali) ülkeleri içerir.
Eğer hayatta değilse alt soylarının artık vatandaş olma hakkı kalmamıştır. Çünkü Bulgaristan vatandaşlığı sadece tek bir kuşak üzerinden diğerine aktarılır.
Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Yunanistan'da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok.
Arnavutluk, ağırlıklı olarak kökene dayalı vatandaşlık başvurusu kabul etmeyen bir ülkedir. Arnavutluk vatandaşlığı, doğum, evlilik veya doğalizasyon gibi diğer yollarla elde edilebilir.
Kosova pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 101. sıradadır. Kosova pasaportu sahipleri, 41 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 188 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Kosova Türkleri, asli olarak Kosova muhitinde, tarihî devirden çağdaş devre kadar yaşayan, bugünse Türkiye'de de büyük bir nüfus oranıyla yaşayan Müslüman Türk grubudur.
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi Ağustos 2016 raporuna göre Kosova vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 38 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Kosova vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 99. sırada yer almaktadır.
Romanya sınırları içerisinde doğan kişiler , onların çocukları ve torunları başvuruda bulunabilirler. Soy bağını tescil ettirerek bu haktan faydalanabilirler. Romanya Vatandaşlık kanunlarına göre bu haktan üçüncü kuşak olan kişiler ve (reşit olmayan çocukları da ) doğrudan hak sahibi olabilmektedir.
Karadağ'da çifte vatandaşlık bulunmamaktadır.
Kosova Cumhuriyeti vatandaşlığı, çocuğun doğumu sırasında her iki ebeveynin de Kosova Cumhuriyeti vatandaşı olması durumunda doğumla kazanılır. Çocuğun doğum yeri ile ana ve babanın ikametgahının aynı olduğu durumlarda vatandaşlık kaydı, ilgili belediyedeki Medeni Durum Memuru tarafından re'sen yapılır.
Çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Bulgaristan anne, baba, dede, aneanne ya da babaanne gibi birinci dereceden yakınlarının Bulgaristan ile bağı olduğunu kanıtlayanlara vatandaşlık yolunu açıyor. Yine Makedonya ve Romanya gibi diğer Balkan ülkelerinde de çifte vatandaşlık hakkı bulunuyor.
Yunanistan ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması bulunmuyor. Dolayısıyla böyle bir durum hukuken mümkün değil.
Kuzey Makedonya Cumhuriyetinde doğan ve hayatta olan kişilerin tamamı Makedonya çifte vatandaşlığına başvurabilir. Yani Makedonya' da doğduysanız Makedon vatandaşlığına başvurabilirsiniz.
Vatandaşlığını alanlar ise çocuklarını ve torunlarını Bulgaristan vatandaşlığına geçirebiliyor. Yani dedeniz veya dedenizin babası Bulgaristan'dan göç etmiş biriyse, geçmişte orada yaşadığını kanıtlayacak belgeleri hazırlamanız durumunda Bulgar vatandaşlığı alma hakkınız vardır.
Kendiniz, ebeveynleriniz, anneanne, babaanne veya dedeniz Malta'da doğmadıysa, Malta'dan vatandaşlık almak için, ya oturum izni alıp 5 yıl Malta'da ikamet etmeniz ya da ülkeye bir yatırım yapmanız gerekmektedir.
kişiler ile onların çocukları için Bulgar vatandaşlığı talep etmeleri mümkün değildir.
Garry Davis 1948'de Paris'te, "dünya vatandaşı" olmak için ABD vatandaşlığından çıktığını ilan etmiştir. Davis, dünya pasaportunun yaratıcı ismi ve Dünya Servis Kurumu kurucusudur. Dünya Servis Kurumu 1954 yılında kurulmuştur. Vatikan, Dünya Pasaportunu desteklemektedir.
Dördüncü dünya, üç dünya modelinin bir uzantısı olan bir tanımıdır. Bu terim genellikle kendine ait bir devleti olmayan ve dünyanın politik ve ekonomik sisteminden etnik ve dini açıdan tanınmayan ve dışlanan ulusları tanımlamaktadır.
Verilen bilgilerde Türkiye'nin 2017'de 17, 2018'de 19, 2019'da 19, 2020'de 20, 2021'de 21 ve 2022'de 23. sırada yer aldığı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri