Kosova'da insanların konuştukları diller arasında İngilizce, Boşnakça, Romanca, Arnavutça ve Sırpça da bulunuyor. Resmi dil statüsünde yer alan diller arasında ise Arnavutça ve Sırpça kendine yer buluyor.
Kosova Cumhuriyeti'nin resmî dilleri Arnavutça ve Sırpçadır.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
Resmi Dili
Arnavutça ve Sırpça, Kosova'nın resmî dilleridir. Bunun yanı sıra Kosova'nın anayasasında Boşnakça, Romanca ve Türkçe de belediye statüsünde resmi dil olarak kabul edilmektedir.
Prizren'deki bu nüfus oranları ile dil kullanımı oranları aynı değildir. Şehir merkezinde Türkçe, Türkler dışında Arnavut, Goralı, Rom vb. halklar için de iletişim dili hüviyetindedir. Türkçenin yanında Arnavutça, şehrin diğer egemen dilidir. Şehir nüfusunun % 70'i Türkçe konuşmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Gazetede yer alan habere göre, nüfusun yüzde 93'ü Arnavut, yüzde ,5'i Sırp, 1,8'i Boşnak, yüzde biri de Türk. Bu verilere göre Kosova'da nüfusun yüzde 96'sını Müslümanlar oluşturuyor.
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır. Öte yandan, Kosova Hükümeti tarafından, Kovid-19 tedbirleri tamamen kaldırılmış olup, Kosova'ya yapılacak seyahatlerde aşı kartı veya PCR testi talep edilmemektedir.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Kosova'da asgari ücret 35 yaş altı çalışanlar için 170 Avro, 35 yaş üstü çalışanlar için ise 190 Avro tutarındadır. Kosova İstatistik Ajansı'nın 2021 yılında yayımlanan raporunda, 2019 yılında ortalama aylık brüt maaşın 370 Avro olduğu, Bilgi ve İletişim sektöründe ise bu tutarın 600 Avro'ya ulaştığı görülmektedir.
Arnavut alfabesi (Arnavutça: Alfabeti shqip), Arnavutça'nın yazımında kullanılan alfabedir. Latin alfabesinden uyarlanmış olup 36 harften oluşur.
Kosova ekonomisi, büyük ölçüde ticaretin ve hizmetler sektörünün ağırlıkta olduğu bir ekonomidir. Ülke, her ne kadar zengin yeraltı kaynaklarına sahip olsa da sektörel bazda milli gelirde sırasıyla % 60 ve % 20 paya sahip olan hizmet ve tarım sektörleri, ülke halkı için gelir kaynağı durumundadır.
Kosova Tarihi
Kosova'da yaşam ve özellikle geceleri hareketli ve eğlenceli geçmektedir. Meydanlara taşan eğlenceleri sabah saatlerine kadar sürmekte, halk hep birlikte eğlenmektedir. Ailelerin ve gençlerin korkusuzca gece dışarı çıkabilmesi mümkündür.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
Bu nedenle Kosova Cumhuriyetine giderken yanınızda sadece kimlik ve geçerlilik süresi olan bir pasaportunuzun bulunması yeterli olacaktır. Kosova'ya gitmek için pasaport gereklidir.
Normal, Resmi, Diplomatik ve Seyahat Belgesi olarak dört pasaport tipi bulunmaktadır. 25 € başvuru ücreti gerekmektedir. Avrupa Birliği, Kosova ile 19 Ocak 2012 tarihinden itibaren vize muafiyeti için müzakereler yürütmektedir.
-Oturum izni nasıl alınır? Kosova'ya en az 2 yıl geçerliliği olan bir pasaportla direk geçiş yapılabilir. Vize alınmasına gerek yoktur. Ülkede sürekli kalarak eğitim alacak öğrenciler eğitim aldıklarını gösteren öğrenci belgeleriyle oturum iznine başvururlar.
Kiralayabileceğiniz normal bir evin kirası 600-700 eurodur. Bu da en asgari şartlarda bir evin kira bedelidir.
Sırbistan'da ev kiraları her ülkede olduğu gibi yaşayacağınız şehre ve evin yer aldığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Sırbistan'ın en büyük şehri olan Belgrad'ta 50 m2 lik ortalama bir evin kirası 300-350 Euro arasında değişirken bu rakam bir diğer bilinen şehri olan Niš şehrinde ortalama 200 Euro civarındadır.
Örgütlenme. Yugoslav döneminden bu yana, Kosova'daki Müslümanların resmi organizasyonu, şu anda Başmüftü Naim Tërnava'nın liderliğindeki Kosova İslam Topluluğudur. Bektaşi tekkeleri Bektaşi kurallarına tabidir.
Kosova ile AB arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması 2013-2014 yılları arasında müzakere edilmiş, 27 Ekim 2015 tarihinde imzalanmış, 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Kosova ve AB arasındaki ilk kapsamlı anlaşmadır.
Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri