Peki, lipoliz nedir? Yağın kaslar tarafından kullanılmak üzere enerjiye dönüştürüldüğü sürece verilen addır. 30-40 dakikalık aktiviteden sonra başlar. Yaktığın kalori miktarı, koştuğun hızla ve mesafeyle doğru orantılı olarak artar.
Yoruldum deyip günde bir seferde ve 1 saat yapacağınız yürüyüşü, 30'ar dakikadan 2 dilime bölerek sabah ve akşam olmak üzere iki aşamalı yaptığınızda: Metabolizmanızın en üst düzeyde (%80) yağ yakmaya başladığı süre egzersizin 24. dakikasıdır.
Egzersizin ilk dakikalarında kas hücreleri ağırlıklı olarak karbonhidratların enerjisini kullanır. Vücudun tam anlamıyla yağ yakmaya başlaması, örneğin, koşuya başladıktan sonra 15 ila 20 dakikayı bulabilir.
Koşu bandında; Aynı tempoda koşmaktansa, belirli aralıklarla hızınızı değiştirerek interval kardiyo ile yağ yakımı konusunda daha büyük etkiler alabilirsiniz. Interval kardiyo, kondisyonunuzun güçlenmesi sağlar ve metabolizma hızınızı artırır.
Uzmanlar, yürümek birincil yağ yakma egzersizinizse, bunu her gün yaklaşık bir saat yapmanızı tavsiye ediyor ve sadece 20-30 dakika koşarak benzer sonuçları elde edebileceğinizi belirtiyor. Yine de yürüyüş, kilo vermeye yeni başlayan ve daha sert aerobik egzersizlere alışık olmayan insanlar için mükemmel bir tercih.
İlgili 31 soru bulundu
Uzmanların yürüyüş yapanlar için önerdikleri süre minimum 30 dakikadır. Çünkü 30 dakikadan az süren yürüyüşler vücudun yağ yakımına geçmesi açısından yetersiz kalırlar. Bu nedenle yağ yakımı için yapacağınız yürüyüşün miktarı en az 30 dakika olmalıdır.
Eğer bir koşu bandı yeni başlayanıysanız, günlük olarak 30 dakika ile 1 saat arası hafif tempo yürüyüş yapabilirsiniz. Bu, kilo verme hedefinize yönelik iyi bir başlangıç olacaktır. Haftada üç veya dört gün koşu bandı kullanarak, kondisyonunuzu geliştirirken aynı zamanda kilo vermeye başlayabilirsiniz.
Uzmanlar koşu bandında 30 dakika koşan kişinin ortalama 200 ile 400 arasında kalori yakabileceğini belirtmektedir.
Nurzat Elmalı, "Egzersize yeni başlayanlar için 3-4 km/saatlik hız uygundur. Koşu bandında 5 km/saatlik hız, orta yoğunlukta bir yürüyüşe karşılık gelir. Hızlı yürüyüş yapmak istersek, hızımızı 5 – 6,5 Km/saat yapabiliriz. Çoğu insan için orta yoğunlukta egzersiz yapmak genel sağlığınızı iyileştirmek için yeterlidir.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Sık Sorulan Sorular. 1 haftada en fazla ne kadar yağ yakılır? Yağ yakımı için beslenme ve egzersiz rutini oldukça önemlidir. Bu süreçte haftada 1 – 2 kilogram yağ yakımı gözlemlenir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Haftada en az bir kez uzun kardiyo egzersizi yapmalısınız. Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Söz konusu bisiklet ise, 1 saat pedal basarak, ortalama 15-20 km hızla yaklaşık 650 kalori harcanabilir -bisiklet kalori indeksi. Bizim, 9000 kalori için ise "9000/650=13,8" saat pedal basılmalıdır. Öyleyse bir kilogram yağ, 9000 kalori harcamak için yaklaşık 14 saat bisiklete binmek gerekiyor.
Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Bu durumda da yürüyüş bandı ile yürümek de aynı işlevi görmektedir. Bu sayede günlük rutin spor salonuna gidip, yürüme bandı ile yapmış olduğunuz bu çalışmalar sonucunda, bacak, basen ve de kalça kaslarınız çok fazla çalışacak ve o bölgedeki yağ dokusu eriyecek sonra da kaslar gelişecektir.
Çok yönlü bir spor aleti olan koşu bandında düşük tempoda yürüyerek hafif bir egzersiz yapabilir ya da yüksek hızda ve eğimli zeminde koşarak yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. Koşu bandında 1 saatte 866 kalori yakabilirsiniz.
Egzersiz dediğimizde algılanan şey yürüme bandının üzerine çıkmak oluyor ama bu egzersiz şekli sizi göbeğinizden kurtarmaz! Koşu bandında göbek eritemezsiniz. Kardiyo egzersizlerinde göbek genelde ihmal edilir.
Yürümeyi teşvik etmek için tüm dünyada son yıllarda daha çok yayılan ve referans olan kabul edilen “Günde 10 bin adım” hem sağlık hem de fazla kilolar için önemli bir aktivite. 10 bin adım ortalama olarak 6-8 kilometre arasında değişiyor ve bu aktivite bireysel özellikler ve tempoya bağlı olarak yaklaşık 400-500 kalori ...
Koşu bandında bir dayanıklılık çalışması 60 ila 90 dakika sürer. Koşu bandında antrenmana yeni başladığınızda ise daha hafif bir program yapmanız ve belirli sürelerde artırmanız tavsiye edilir. Bu nedenle, ilk kardiyo antrenmanınıza 30 dakika ile başlayabilir ve her hafta 10 dakika artırarak ilerleyebilirsiniz.
Yani her gün aynı saatte aynı süre boyunca yürüyüşlerinize devam edersiniz yağ yakım hızınız da artış gösterirken sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Sağlık için haftada 3 gün 30-35 dakika, kilo vermek içinse haftada en az 4 gün 45 dakika egzersiz yapmak gerekiyor.
Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur. En çok kalori yakmaya yarayan aktivite, en fazla yağ yakmanıza yardımcı olacak aktivitedir.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri