Nitekim Ahmet Haşim de sembolizmi zikredilen ufuk doğrultusunda ele alır. Haşim'e göre sembolist şiir, anlaşılmak için değil duyulmak içindir. Söz ile musiki arasında fakat musikiye yakındır.
Sembolizm: Şiirde etkili olmuştur. Şiir, anlaşılmak ve okunmak için değil, hissedilmek içindir anlayışınadır. Şiirde duyguları sembollerle ifade eder. Sanat, sanat içindir anlayışını benimser.
Nesir doğrucu, akıl ve mantığa hitap ederken şiir; idrak (algılama) alanları dışında duygulara yönelmiş, duyuşlarımızın ufuklarına yansıyan kutsal bir kaynaktır. Hâşim burada şiirin nesir gibi anlaşılmasının yanlış olduğu, nesrin akıl ve mantığa, şiirin ise ruha, manaya ve duygulara daha yakın olduğundan bahseder.
Ahmet Haşim Poetikası
sonra Piyâle(1921) adlı kitabının önüne “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” başlığıyla koyularak yayınlanır.
Özet: Şair ile muhatap (okur) arasında, şiir dilinin estetik işleviyle gerçekleşen bir iletişim vardır. Bu iletişimin gücü, şiirin anlaşılırlığı ile ilgilidir. Şairin kastettiği anlamın okur tarafından anlaşılmasının güçleşmesi veya anlaşılamaması, şiirde anlam kapalılığı olarak nitelendirilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ahmet Haşim şiir anlayışı, anlam kapalılığı ve karamsar bir tarza sahiptir. Ayrıca şaire göre şiir musiki ile söz arasında bir yerdedir. Hatta sözden çok musikiye yakın olması gerektiğini de savunmuştur. Karamsar üslupta yazdığı şiirlerinde sarı, kırmızı ve siyah renkleri sıklıkla kullanılmaktadır.
Ahmed Hâşim, 1921 yılında Dergâh mecmuasında yayımladığı “Bir Günün Sonunda Arzu” adlı şiirinin fazla müphem ve muğlak bulunarak eleştirilmesi üzerine, aynı dergide “Şiirde Mânâ ve Vuzûh” adlı bir makale kaleme almıştı.
Haşim'in Brémond'dan aldığı önemli unsurlardan biri şiirin müzikle olan ilişkisidir. Haşim de şiiri, “söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın mutavassıt bir lisan” olarak tanımlamıştır (Kolcu 2009, 30).
Irak'ın güneydoğu kesiminde yer alan Nippur Antik Kenti'nde bulunan bu tablet, dünyanın bilinen en eski aşk şiirini günümüze taşıyor. Bu aşk şiiri, pişmiş toprak bir tablet üzerine çivi yazısıyla MÖ. 2037 ila 2029 yılları arasında Sümer dilinde yazılmış.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
İlk şiiri olan "Hayal-i Aşkım", Mecmua-i Edebiye'de (7 Mart 1901) yayımlandı. Ahmet Haşim şiir hakkındaki görüşlerini, "Bir Günün Sonunda Arzu" şiirini kapalı ve anlamsız bularak eleştirenlere cevap olarak yazdığı "Şiirde Mana" adlı yazısında anlatır.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Ahmet Haşim (1887, Bağdat- 1933, Kadıköy İstanbul) şiir, deneme, gezi yazısı, türlerinde eserleri bulunan, sembolizmin öncülerinden; bilinen toplam eser sayısı otuz dört olan şair ve yazardır.
Kübizm'in Edebiyat'a etkisi
Kübizm'in önce parçala sonra birleştir yönteminin Max Jacob tarafından şiirde kullanılmıştır.
Klasisizm akımının önde gelen temsilcileri şunlardır: François de Malherbe. Pierre Conhielle. Jean de La Fontaine.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Yahya kemal Beyatlı şiir anlayışı Saf (Öz) şiir anlayışıdır. Öz şiir divan şiirinin biçim yapısından faydalanarak geliştirilen anlayıştır. Saf şiir, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in başlatıp geliştirdiği ve sonrasında birçok şairin de benimsediği şiir anlayışı olmaktadır.
Bu yüzden dersimizin adını, Ahmed Hâşim'in şiirlerinin sembolizm açısından tahlili yerine yorumu koymayı tercih ettik. Ahmed Hâşim, edebiyatımızın, hemen tek sembolist şairi olarak şöhret bulmuş- tur.
Nitekim şair, estetik gücünü annesiyle arasındaki güçlü sevgi bağına ve ilk anılarının kaynağı olan Bağdat'a borçluydu. Şair, akşamı ve hüznü buralarda tanımıştı. Bu iki mevzu, Haşim'in sanat anlayışındaki akşam esintilerini bir nebze de olsa açığa çıkarır.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Haşim'in poetikasından bahsedilince hatıra gelen belki de ilk söz “Halbuki şair, ne bir hakikat habercisi, ne belâgatli insan, ne de bir vâzı-ı kanundur.” cümlesidir. Ona göre şair, hakikat habercisi ya da vaiz değildir ki eserlerinde anlaşılmak için fikirler beyan etsin, anlatsın.
Ahmet Haşim'in Piyale adlı bu eseri, onun büyük ölçüde olgunluk dönemi şiirlerini içermektedir. 1926 yılında yayımlanan bu kitap şairin şiir anlayışını ortaya koyan önsözüyle de önem taşımaktadır. Kitapta toplam 27 şiir vardır. Eserin başında çeşitli kaynaklardan faydalanmak suretiyle yazarın hayat hikâyesini verdik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri