Kot pantolon normal sıcaklıkta yıkandığı zaman, çekme durumu illa ki olur. Ama kumaşın türüne de bağlıdır. Sentetik bir kumaş ise, çekmez. Pamuklu bir kumaş ise, kolaylıkla çekebilir.
Kot pantolonu ters çevirerek makineye atın. Makinenin yıkama programı ne kadar soğuk ve kısa olursa kotlar için o kadar iyidir. Denim pantolon üzerindeki yıkama talimatını dikkate alarak işlem yapın. 30 derece ve hassas program genellikle kotlar için idealdir.
Normalde bilirsin 30-40 derece yıkamak en uygun yöntemdir. Çekme işlemlerinde, 90 derece yıkamak pantolonunu yıpratır. 60 derecede yıkamak pantolonunun çekmesi için uygun derecedir.
Koton kumaşın en olumsuz özelliği yıkanınca çekme yapabilir olmasıdır. Koton kumaşlar sıcak suya dayanıklı olarak yıkanabilir özellikte kumaşlar olmasına karşın az da olsa yıkandıklarında çekme yapabilmektedirler.
Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk su kot pantolonların çekmesine, renginin bozulmasına ve doğru temizlenmemesine neden olur. Kot pantolonlar 30 derecede hassas, sentetik ve narin programları ile yıkanmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Su kaynadıktan sonra ısıyı düşürüp 20-30 dakika kadar kaynatmaya devam et sonrasında kurumaya bırak. Kısa sürede daralıp çekmiş olacaktır. Daha fazla çekmesini istiyorsan eğer çamaşırı yıkadıktan sonra güzelce ütülemek pantolonların çekmesine neden olacaktır.
Ekstra renk korumalı bir temizlik için, soğuk suya yarım bardak beyaz sirke koyun ve jeanlerinizi 30 dakika boyunca bu suda yıkayın daha sonra kurumaya bırakın. Elde yıkama işlemi siyah jean üzerinde daha nazik bir temizleme sağlar ve jeanin kalitesini uzun süre korunur.
Ve bizler zamanla yıkadıkça, giyildikçe genişleme gibi durumlarda karşılaşmamız çok normaldir. Kot pantolon normal sıcaklıkta yıkandığı zaman, çekme durumu illa ki olur. Ama kumaşın türüne de bağlıdır. Sentetik bir kumaş ise, çekmez.
Ham iplik, kot kumaşı olmak üzere dokunurken dayanıklılığını arttırmak için tabii boylarındaki liflere bükümler, yani bir çeşit düğümler ilave edilir. Kumaş ıslanınca yün lifleri şişerler. Liflerin bu genişlemesi ipliklerdeki bükümler arasındaki açıya da tesir eder ve iplerin boylarının kısalmasına neden olur.
Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez. Bu yüzden de bu tür kumaşları gönül rahatlığı ile yıkayabilirsiniz.
Kot pantolonunuzu kurutma makinesinde kurutacaksanız kotların kurutulmasına uygun düşük ayardaki programı tercih etmeniz gerekir.
Çekmemesi için kurutma sırasında kurutucu ayarını çok yüksek yapmadığınızdan emin olmanız önemlidir. Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir.
Toz deterjandan oluyor büyük ihtimalle. Yıkama hatasından oluyor. Yıkamadan önce ters yüz etmelisin, düşük sıcaklıkta yıkanmalı ve deterjan miktarı çok olmamalı.
Elde edilen sonuçlara göre kotta, sadece derimizde bulunan bakterilerin oldukça fazla sayıda ürediği görülüyor. Tahmin edersiniz ki bu bakteriler sağlığımızda herhangi bir risk taşımıyor. Kısacası zaten tanıdık bakteriler kotun üzerinde bulunuyor. Ve bu bakterilerin yayılma bölgeleri de özellikle pantolonun ağ bölgesi.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Kot pantolon yakınlık/uzaklık açısından en uzakta durmaktadır. Zira onu batılılar bile kendilerine göre medeni toplantılarında giymemektedirler, Amerikan çobanlarının kıyafeti olarak bilinmektedir. Bu mantık da ne yapmamız gerektiğini bize gösteriyor olmalıdır.”
Dar pantolonu genişletmek için kullanabileceğiniz en basit yöntem: Bir sprey kutusuna doldurduğunuz ılık suyu kotunuza püskürttükten sonra kotu yere serin. Kotun bacaklarına basarak iki elinizle ıslak kotu çekiştirerek genişletin. Gerekirse biraz daha su sıkın.
Denim Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Denim kumaş üretiminde kullanılan iplik ve uygulanan işlemler nedeniyle bazen hiç çekmeyebilir.
Kot pantolonu çok sık giydiğin takdirde gün geçtikçe esner ve bollaşır. Yıkanan kot pantolon da öyle , sıkı gelen pantolonlarını giyerek zaman içinde esnetmem oldukça mümkün.
Kot pantolona ılık su püskürt.
Belden başlayarak aşağı doğru in ve her defasında yalnızca tek bir bölgeyi ıslat. Kot pantolonunu esnetmesi zorsa üstüne tekrar su sıkabilirsin. Kotu esnetirken gerektikçe tekrar suyla ıslatabilirsin. Sıvı kumaş yumuşatıcın varsa kotu ıslatmadan sprey şişene yaklaşık 1 tatlı kaşığı ekle.
Pamuklu Kumaş Çeker mi? Evet, pamuklu kumaşlar çekme yapar. Bu yüzden piyasada çok fazla pamuk karışımı kumaş görürsünüz. Eklenen bu lifler pamuğun hem çekmemesine hem de esnemesine yardımcı olur.
Aslında kot pantolonlar kolay kolay çekmezler. Pamuklu kumaşlar gibi değiller, yüksek ısıya dayanıklı üretiliyorlar. Ancak bildiğim kadarıyla kot pantolonların sağlam olması için dokuma aşamasında her sıraya düğümler ekleniyor. Bu düğümler de pantolon yıkandığında şişiyor.
Jean pantolonlarınızı özellikle yaz ayları boyunca 1-2 kullanımdan sonra hızlıca yıkamak isteyebilirsiniz, ancak ortalama olarak yaklaşık 5-10 kez giydikten sonra yıkamanız tavsiye edilmektedir. Düzenli olarak sık yıkama sonucunda jean pantolonda renk atması tablosuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ayrıca sıklıkla yıkanan pantolonlar veya sıcak suyla yıkanan pantolonlar da rengin solmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra pantolonun güneş ışığına maruz kalması da rengi solmuş siyah pantolon görünümüne neden olabilir. UV ışınları, kumaşın pigmentlerini tahrip ederek rengin solmasına sebep olur.
Siyah pantolon hangi programda yıkanır merak ediyorsanız, çamaşır makinesi programını ne kadar güçlü ayarlarsanız, pantolonunuz da yıkama esnasında o kadar fazla yıpranacak ve renk kaybedecektir. Bu yüzden siyah pantolon rengi atmaması için en hassas programda yıkanmalı. Elde yıkamak da oldukça yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri