Kota örnekleme: Kota örneklemede, bu örnekleme tekniğinde üyelerin seçimi önceden belirlenmiş bir standarda göre yapılır. Bu durumda, belirli niteliklere dayalı bir örneklem oluşturulduğundan, oluşturulan örneklem, toplam popülasyonda bulunan aynı niteliklere sahip olacaktır. Örnek toplamanın hızlı bir yöntemidir.
Kota örneklemesi nedir? Araştırmacıların bir popülasyonu temsil eden bireyleri içeren bir örneklem oluşturdukları yöntem. Araştırmacılar bu bireyleri belirli özelliklere veya niteliklere göre seçmektedir. Pazar araştırması örneklerinin veri toplamada faydalı olabilmesi için kotalar belirler ve oluştururlar.
Sağlık olgularının oluştuğu ve yaşandığı topluluğun tamamını “evren” olarak tanımlıyoruz. Örneklem ise evrenin içinden gelen, nitelik ve nicelik olarak onu temsil eden, evrenden daha küçük model ve evrenin alt birimi- dir. Örnekleme ise üzerinde çalışılan bir evrenden örnek- lem seçme işlemidir.
Evreni temsil eden bir alt küme seçilmesine örnekleme ya da örneklem seçimi denir. Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Araştırmacı, örneklemden elde ettiği bulguları evrene genellemek ister.
Tabakalı örnekleme özellikleri
Tabakalar hep birlikte kapsayıcı olmalıdır: yani hiçbir anakütle elemanı mevcut tabakalara tahsis edilmeden dışarıda bırakılmamalıdır. Her bir anakütle elemanı sadece tek bir tabakaya tahsis edilip sınıflandırıldıktan sonra her bir tabakadan ayrı ayrı örnek seçilme işlemine geçilir.
İlgili 37 soru bulundu
Tabakalı örnekleme yöntemi, evreni oluşturan birimlerin, araştırma konusu ile ilgili özelliklerinin (cinsiyet, yaş, kıdem, meslek vb.) farklı olması durumunda kullanılır. Tabakalı örnekleme yönteminde farklı özellikleri içeren evren, kendi içerisinde homojen tabakalara (alt gruplara- alt evrenlere) ayrılır.
Tabakalı Örnekleme rastgele kota örneklemesi olarak da adlandırılan, büyük bir popülasyonun benzersiz, homojen tabakalara bölündüğü ve daha sonra bu tabakalardan üyelerin bir örnek oluşturmak için rastgele seçildiği bir olasılık örnekleme yöntemidir.
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme. Bu iki örnekleme yöntemine daha yakından bakalım.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir.
Ölçüt örnekleme: Bir araştırmada gözlem birimleri belli niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulabilir. Bu durumda örneklem için belirlenen ölçütü karşılayan birimler (nesneler, olaylar vb.), örnekleme alınırlar.
Kota örnekleme:
Belirli bir hastalık üzerinde yapılacak araştırmada; Hastanede yatan hasta sayısı 500 ise ve araştırmacı bunlardan 100 kişi ile görüşmeye karar vermişse araştırmada kullanılacak kota Q= 100/500= 1/5'tir. Araştırmacı saptadığı değişkenlerin oluşturduğu her alt gruptan 20 hasta ile görüşecek demektir.
Tabakalı örneklemede her alt evrenden alt örneklem alınmakta yani her alt ev- ren örneklemde temsil edilirken küme örneklemede bazı kümeler örneklemde temsil edilir- ken bazıları temsil edilmemektedir.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Uygulamada ithalat kotaları global kota, selektif kota, tahsisli kota ve tarife kotaları gibi değişik şekillerde olabilmektedir. Hükümet sadece ithal edilecek mal miktarını belirler ve ithalatın hangi ül- keden, kimler tarafından yapılacağına müdahale etmezse, bu tür kotalara global kota adı verilmektedir.
Seçkisiz örnekleme yöntemleri, evrenden örneklem için birim çekme işleminin seçkisizlik ilkesine uygun olarak yapıldığı örnekleme yöntemleridir. Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir. grupların evrendeki ağırlıkları oranında örneklemde temsil edilmelerini amaçlar.
Araştırmacılar ve istatistikçiler, iki veya daha fazla tabaka arasındaki ilişkileri analiz etmek için tabakalı rastgele örneklemeyi kullanırlar. Tabakalı rastgele örnekleme birden fazla katman veya tabaka içerdiğinden, örneklem değerini hesaplamadan önce tabakaları hesaplamak çok önemlidir.
• Basit Seçkisiz (Random) Örnekleme
torba, gerekse seçkisiz sayılar tablosu yardımıyla yapılan ve evrendeki her birimin örnekleme girme olasılığının eşit ve birbirinden bağımsız olduğu bir örneklemedir.
Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
Çok aşamalı yahut ardışık örnekleme, istatistikte örneklemlerin aşamalı bir biçimde ve her aşamada daha da küçük birimleri halinde alınması işlemidir. Çok aşamalı örnekleme, popülasyonu gruplara (veya kümelere) ayırmayı içeren bir örnekleme türü olduğu için küme örneklemesinin bir çeşidi olarak görülebilir.
Oranlı eleman örnekleme, alt evrendeki tüm elemanların birbirine eşit seçilme şansına sahip oldukları örnekleme türüdür. seçilme şansına sahip oldukları durumda yapılan örneklemedir.
Orantılı Tabakalı Örnekleme
Örnekleme kesri her bir tabakaya uygulanarak her bir nüfus unsuruna eşit seçilme fırsatı verilir. Elde edilen örneklem kendi kendine ağırlıklandırılır. Bu örnekleme prosedürü, araştırma evren parametrelerini tahmin etmeyi amaçladığında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri