Manuel araçlarda, vites boşta olduğunda aracın çalıştırılması için illa debriyaj pedalına basmak gerekmez. Debriyaja basılsa da olur basılmasa da; ancak debriyaj pedalına basmak, işlemi uzatır ve aküden fazla elektrik çeker. Eğer aracın aküsü zayıfsa, debriyaj pedalına basmak aracın çalışmamasına neden olabilir.
Panpa. Debriyaja basmadan vites atmak için öngörü ve teknik önemlidir,dikkat edilmezse şanzıman zarar görebilir.Debriyaja basmadan vites boşa rahatlıkla atabilir ancak sakıncaları mevcuttur,siz yine de debriyajı kullanın.
Hiçbir şey olmaz. Ancak akün zayıflamışsa ve de bastığında kavrama tam ayırmıyorsa o zaman marş motoru çevirmekte zorlanabilir.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Düz vitesli bir araç nasıl hareket ettirileceğini yukarıda belirtmiştik. Düz vitesli araçlarda debriyaj pedalı sadece vites değiştirmek için ve durma anında aracın vitesteyken stop etmemesi için kullanılmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Debriyaj pedalına basmak, tüm şanzımanı ateşlemeden ayırır ve bu nedenle daha az sürükleme oluşturur. Debriyaj basılı değilken, aracı boşta çalıştırırken sürükleme çok daha yüksektir. Sadece motorun ana şaftı herhangi bir etki hissetmez, ancak şanzımanın tüm parçaları işlev gösterir ve buna göre sürükleme oluşturur.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz. Uzun yolda, dönerken yani virajlarda: 1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil.
Fren yapmak veya durmak istediğinizde, debriyaj pedalına basarken yavaşça durmayın. Debriyaj pedalına bu şekilde basmak, gazı kullanmanıza engel olur. Viraj dönüşlerinde aracınızın dönüş hızına uygun viteste olduğundan ve ayağınızın debriyaj pedalından çekildiğinden emin olun.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
Sarsıntısız vitese yetişmek mümkün değil. Çözümü ise vites değişiminden sonra aracı sıfırdan kaldırırmışçasına önce gaza basıp sonra debriyajı bırakmak. Normal koşullarda debriyaja basınca devir anında düşmez, kısa bir süre daha yukarıda kalır, o aralıkta vitesi değiştirirsiniz.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Ani fren ne demek? Dibine kadar frene basacaksaniz tabiki debriyaja basarsiniz. Tekerlekler kilitleniyor, haliyle motorda durup stop ediyor. Acil frende her ikisine birden basılır,normal frenlemede debriyaja durmaya yakınken basılır.
Fren yapılacağı zaman önce frene basılmalı ve daha sonra hızınız kesildikçe ve devir iyice azalınca debriyaja basarak durmalısınız.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Yarım debriyaj, motor ile vites kutusu arasındaki bağlantı dişlilerinin ayrıldığı orta noktayı işaret eden bir tabir. Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar.
araba ve motor da dogru olan once frenle yavaslayıp sonra debrıyaja asılmak . once debrıyaja asılırsan motor yukten kurtulur ve hızlanır , kompresyona bınmez . Arka fren kullanıyorsan iyi olur debriyaja basmak.
Debriyaj, sürüş sırasında vites değiştirmek için kullanılır. Motor vitesi bir üst seviyeye alınarak araç hızı artar. Debriyaja basılmazsa debriyaj diskleri devreye girmez ve vites değişmez. Ayrıca fren yaparken debriyaj ve debriyaj balatasını kullanmazsanız motor duracaktır.
Günümüzde pek çok kişi araç kaldırırken stop etme problemi yaşamaktadır. Bunun için yapılması gerekenler adım adım şu şekildedir: - Vites boşta iken sol ayak debriyajda ve sağ ayak frende olmalıdır. - Debriyaj sonuna kadar basılır ve aynı anda sağ ayak ile frene basılır.
Otomobili vitesteyken debriyaja basmadan çalıştırmanın bir başka zararı da motora giden dönme gücünün doğrudan tekerleklere aktarılmasına neden olmasıdır. Şanzıman ile motor arasında bağı koparmadan aracın çalışmasına sebep olur. Hareketi alan araç, ileriye ve geriye doğru silkinme hareketi yaparak stop eder.
Debriyaj + fren yapınca fren mesafesi kısalıyor. Yavaşlarken de sadece fren yapmak yeterli. Debriyaj sadece vites değiştirmek için.
Yavaşlarken debriyaja basılmaz, aksine araç hızlanabilir.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri