Koton kumaşlar yazlık kıyafetlerde terletme yapmadıklarından tercih edilmektedir. Koton kumaş pamuk lifinden elde edilen doğal kumaş türü olarak bilinmektedir. Koton kumaşlar nemi emerek dışarıya vermemektedir. Hava aldıran bir yapıya sahiptirler.
Koton kumaş kullanılarak üretilen giyim ürünlerinin tamamı hava alabilen bir yapıya sahip olur. Kumaş türünün hava alabilmesi de serin tutacağı anlamına gelmektedir. Buna bağlı olarak da koton kumaş yazın rahatlıkla kullanılabilen bir kumaş olur. Daha serin ve rahat kalmayı sağlayan çok çeşidi de bulunabilmektedir.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Penye, Türkçe dilinde üst giyim ürünlerine verilen de bir isimdir. Pamuklu kumaş olarak da bilinen penye kumaş rahatlığıyla tercih edilen kumaş türleri arasında yer almaktadır. Bu kumaş türü pamuk ipliğinden üretilmektedir. Kaliteli ve sağlıklı kumaş türleri arasında görülmektedir.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
İlgili 35 soru bulundu
Tesettür ve dış giyim ürünlerin sıkça kullanılan mira kumaş türü iç göstermez özelliğe sahiptir. Bu ve birkaç özelliğiyle de öne çıkan bir kumaştır. Yapısıyla atlas kumaş türüne benzetilebilmektedir.
Koton kumaşlar dokuma esnasında ince ve yazlık şekillerde üretildikleri gibi kışlık formlarında ise eklenti olarak başka maddeler de bulundurmaktadırlar. Koton kumaş hava alan yapısı ile sıcak tutma özelliği bulunmamasına rağmen insan vücuduna uyumlu ve sağlıklı kumaşlardır.
Koton kumaş yıkanınca çeker mi
Koton kumaşlar sıcak suya dayanıklı olarak yıkanabilir özellikte kumaşlar olmasına karşın az da olsa yıkandıklarında azda olsa çekme yapabilmektedirler.
Pamuk keten kumaş, pamuk ve ketenin birleştirilmesiyle yapılır ve bu kumaşın hem pamuğun yumuşaklığı hem de ketenin sağlamlığı özelliklerini taşır. Bu kumaş, yaz aylarında terlemeyi azaltan özelliklerine sahip olmasına rağmen aynı zamanda nemli koşullarda daha az şişer ve daha az ıslanır.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
En kaliteli kumaş sınıfında ilk sırada pamuktan elde edilen kumaşlar yer alır. Özel bir dokuma tekniğine sahip pamuklu kumaşlar, oldukça uzun kullanım ömürleri ve bozulmadan kalan yapıları nedeni ile oldukça kalitelidir.
Cotton sağlıklı bir kumaş olduğu için çok tercih edilir. Özellikle bebek giyim alanında %100 cotton kumaş kullanımı sıkça tavsiye edilmektedir.
Bir kumaşın kaliteli olduğunu söyleyebilmek için kumaşın ham maddesinin ipek, kenevir, pamuk, yün gibi doğal olması gerekir. Kırışmayan, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen türdeki kumaşlar sağlıksızdır. Bu kumaşlar yoğun kimyasal işlemlerden geçmiş olabileceği için tercih edilmemelidir. Kaliteli kumaş doğal kumaştır.
Karışım oranı üretimden üretime değişebilmektedir. Bazen %50 polyester %50 pamuk iken bazen polyester veya pamuk oranı %70'lere kadar çıkabilmektedir. Dayanıklı yapıdadır.
Pamuk, pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesi ile elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler boy ve kalınlık olarak değişiklik gösterirler ve emici özellik taşırlar, bu da pamuğu yumuşak ve giyimde rahat hale getirir. Pamuklu kumaşlar sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir, çünkü serin tutar.
Gerçek bir pamuklu kumaş, 90 dereceye kadar çok yüksek bir sıcaklıkta yıkanabilir. Öte yandan, boyanmış veya baskılı pamuklu kumaşlar çok daha hassastır. Çünkü, yüksek derecede yıkandıklarında solma ve baskılarının çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en fazla 60° sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilir.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
Ucuz kumaşlar terleme yapabilir fakat kaliteli bir Sandy kumaşta aynı durumla karşılaşılmaz. Kullanımı kolaydır, dökümlü bir yapıya sahiptir, parlak bir kumaştır. Renkleri solmaz ya da sararma yapmaz.
Kumaşın bir tekstil materyali olarak kullanımını, diğer bir deyimle işlevini sağlayan düzgün yüzey, incelik, esneklik, sağlamlık, örtme gibi temel niteliklerinin yanında, gerek yüzey görünümünü, gerekse kullanım koşullarında davranışlarını belirleyen başka bir çok özelliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri