Kovada Gölü Akdeniz Bölgesinde, Isparta İli Eğirdir ilçesinin 8 km. güneyinde yer alan karstik bir göldür (Şekil 1).
Eğirdir Gölünün doğal bir uzantısı olan Kovada Gölü, Eğirdir'e 25 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kovada Gölü'nün çevresi zengin bitki örtüsüne sahiptir ve yüzlerce çeşit hayvan barındırmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı “Milli Park” niteliğini almıştır.
Kovada Gölü'nde sazan, kadife ve tatlı su levreği, tatlı su ıstakozu bulunur. Bunun yanı sıra düzensiz ve yasadışı avlanmalar, yaban hayatı çok çeşitli ve zengin olabilecek bu yöreyi de kurutmuştur. Kovada çevresinde en çok bulunan yaban hayvanları, yaban domuzu, sansar, porsuk, tilki, tavşan ve ağaç sincabıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Karstik bir çöküntüyü kapsayan bu göl 6 km uzunlukta ve 2–3 km enindedir.
Kovada Gölü dekarstik çukurlarının su ile dolması sonucu oluşmuştur. Gölün kuzey-güney uzunluğu 15 km olup, genişliği ise 2-3 km arasındadır. Kovada Gölü eskiden, şimdiki durumundan on kat daha küçüktü. Sonraları Eğirdir Gölü'nün fazla suları göle akıtılmış ve bugünkü durumunu almıştır.
Flathead Gölü Hakkında Bilgi
Amerika Birleşik Devletleri'nin Montana eyaletinde bulunan bu göl Dünya'nın en temiz gölü olarak bilinmektedir. Flathead ulusal ormanının içinde bulunmaktadır.
Türkiye'de yer alan tektonik göller ise şu şekildedir: Marmara Bölgesi Tektonik Gölleri: İznik, Manyas, Sapanca ve Ulubat gölleri. Akdeniz Bölgesi Tektonik Gölleri: Burdur, Eğirdir, Beyşehir ve Acıgöl. Doğu Anadolu Bölgesi Tektonik Gölleri: Hazar Gölü.
Elazığ'a 22 km. Uzaklıkta, Elazığ - Diyarbakır karayolu güzergahında olup, Hazarbaba ve Mastar dağları arasına sıkışmış tektonik bir göldür. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin kendine has plajları olan su sporları ve balık avcılığı yapılan en önemli gölüdür.
Acıgöl, Konya ili, Karapınar ilçesi sınırları içinde yer alan volkanik maar gölüdür. Karapınar Düzlüğü'nde, Meke Krater Gölü'nün kuzeydoğusunda yer alır. Karapınar-Ereğli yolu üzerinde 8. km'dedir.
Yeşil ile mavinin iç içe girdiği bir cennet köşesi. İçinde doğa gezisi ve mangal yapabilirsiniz.
SY Holding, Isparta Eğirdir'deki Kovada Gölü'nün düdenler vasıtasıyla kaçan suyunu elektriğe çevirmek üzere Gökböğet Hidroelektrik Santrali'ni kurdu.
Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.
Karstik göller, kalker, jips, kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir. Bu göllerin suyu genellikle acıdır. Alp-Himalaya kuşağının geçtiği ve Karstik arazinin yaygın olduğu yerlerde görülür.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Yeşil ile mavinin iç içe geçtiği, huzur veren havası mutlak görülmeye değer. Bu göle girilmiyor fakat yürüyüş turları için mükemmel, doğal park ortamı, endemik bitkiler doğa severlerin mutlak ilgisini çekecek.
Türkiye'nin En Önemli tatlı su balıkçılığı kaynağı olan Eğirdir Gölü 480 km²'lik bir alanı ile balıkçılık ve diğer su ürünleri üretimi açısından yörede önemli potansiyele sahiptir. Kovada Gölü, Kovada Kanalı, Köprüçay Irmağı ve Gölcük Gölü'nde avcılık tamamen yasaktır.
Isparta'ya bağlı, Eğirdir yolu üzerinde Sütçüler sınırları içinde bulunan ve Turizim bakanlığına bağlı Kovada Gölü Milli Parkı'na gidiş yolu biraz zorda olsa görülmeye değer, hele'ki sonbahar manzaralarını sevenler için bulunmaz bir yer.
6534 hektar büyüklüğü bulunan milli park bölgesinde doğa araştırması yapabilir, doğa yürüyüşü yapabilir ve kamp ile tırmanma yapılabilmektedir. Bisiklet parkuru ve yürüyüş parkuru bulunan Kovada Gölü Milli Parkı'nın bölgesinde muhteşem göl fotoğrafları çekebileceğiniz tepeler yer almaktadır.
114 kilometre mesafe bulunuyor Antalya ile Kovada Gölü arasında. Özel aracınızla iki adres arasında yapacağınız yolculuk yaklaşık olarak 1 saat 46 dakika sürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri