Örneğin, ince ve berrak akıntı Soğuk algınlığı, grip ya da alerji olduğunu gösterir. Koyu ve sarımsı veya yeşilimsi sarı akıntı mikrobik (bakteriyel) iltihabı gösterir. Kafa travması sonrasında başlayan sulu, şeffaf akıntı kafa tabanında bir kırık oluştuğunun ve beyin omurilik sıvısı kaçağının belirtisi olabilir.
Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir. Ancak, semptomlar 7 günden fazla sürerse, bakteriyel bir enfeksiyon olabilir bu yüzden en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.
Mukusun sarı veya yeşil olması tedaviye ihtiyaç olduğu anlamına gelir. Bu durum bizlere artık enfeksiyonun ciddi şekilde oluşmaya başladığı ve vücudun mikroplarla savaş halinde olduğu mesajını verir. Mikroplar öldürüldüğü zaman mukus rengi sarı ya da yeşil olarak da kendini gösterir.
Burunda alerji ve enfeksiyonlar dışında da mukus salgısında artmalar, koyulaşmalar, geniz akıntıları görülebilir. Örneğin burunda yabancı cisim bulunması tek taraflı burunda akıntı, zamanla akıntının kıvamının koyulaşması, şeffaf renginin kaybolup opak ve hatta sarı-yeşil hale gelmesine neden olabilir.
Yüz ve buruna günde birkaç kez ılık, nemli bir bez tatbik etmek akıntının geçmesine yardımcı olabilir. İlaçlar. Doktor tarafından altta yatan nedene yönelik reçete edilen antihistaminik, dekonjestan ve steroid maddeler içeren çeşitli ilaç ve spreyler burun akıntısının geçmesine yardım eder. Tetikleyicilerden kaçınma.
İlgili 42 soru bulundu
Akut sinüzit üst solunum yolları enfeksiyonunda ortaya çıkar ve mukozasında yer alan şişlik, burun ile sinüsler arasında sıvı aşını engeller ve iltihaplanmaya yol açar. Bu iltihaplanma sonucunda burundan sarı sıvı gelebilmektedir. Burundan sarı sıvı gelmesinin diğer bir nedeni ise menenjit olabilir.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Normal bir sağlık sorunu olmayan insanın sümüğü normal akıntılı ve berraktır. Sümüğün sarı ve beyaz hale gelmesi vücuda bir virüsün girdiğinin belirtisidir. Nezle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların habercisidir. Sümüğün rengini yeşile dönmesi virüsün vücuda yerleştiğine işarettir.
Sümük sürekli üretilir ve çoğu kısmı da yutulur. Sümük bakteriyel veya viral enfeksiyon sırasında sarıdan yeşile değişen bir renk alır. Viral enfeksiyonlarda iki ya da üç gün koyu olmayan ve berrak bir sümük oluşur.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir? Akut sinüzit belirtileri sarı veya yeşilimsi renkte gelen burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk ve ateş gibi semptomlar içerirken kronik sinüzit ise burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, gözlerde ağrı-şişlik, tat-koku kaybı ve öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Mukus, mukus zarının bulunduğu akciğerler, burun ve sindirim sisteminden salgılanır. Mukus birçok bileşenin kombinasyonundan oluşur, fakat mukusun ana bileşenleri su ve musin olarak bilinen proteindir.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır.
"Önem verilmeyen bir gribal enfeksiyon, doğru tedavi edilmediğinde sinüzite yol açabiliyor. Sinüzit ise kronik farenjit, kronik bronşit, gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit ve beyin apsesine kadar varabilen ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor..."
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Geniz bölgesinin ardından gırtlak ile soluk borusuna aktarılan hava akımı, bronşlar vasıtasıyla akciğere ulaşır ve böylece solunum süreci tamamlanır.
Balgam, özellikle ciğerlerinizden öksürdüğünüzde gelen, içeriğinde çoğunlukla su, tuz ve antikorlar olan jölemsi bir sıvıdır. Burundan gelen mukus (sümük olarak bilinir) ile karşılaştırıldığında balgam, daha kalın ve yapışkan bir görünüme sahiptir.
Doktorlar ve halk sağlığı uzmanları, burun akıntısı ve yeşil balgam belirtileri gösteren hastaların antibiyotiklere ihtiyacı olmadığını söylüyor.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Burun iltihabı, burnu kaplayan mukus zarının iltihaplanmasıdır: bu duruma genellikle sulu ya da daha yoğun olabilen mukus üretiminde aşırı bir artış eşlik eder. Haya geçitleri şiştiği ya da mukusla tıkandığı için nefes alıp vermede güçlük yaşanır.
Rinit (nezle)
Rinit belirtileri, virüs vücuda girdikten 12-36 saat sonra ortaya çıkar. Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir.
Sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın iltihapları sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Sinüzit hastalığının oluşmasına neden olan en önemli faktör ise sinüs mukozası tarafından üretilen salgının (sümük/mukus) buruna boşaltılamayarak sinüsler içinde birikmesidir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır.
Özellikle şakaklarda baş ağrısı, gerginlik, doluluk hissi vardır. Göz altlarında şişlik olabilir. Tekrarlayan öksürük nöbetleri vardır. Bu şikayetler 3 haftadan kısa sürer ve tedaviye yanıt verirse akut (basit) sinüzit olarak adlandırılır ki burun akıntısı genelde açık sarı renklidir ve baş ağrısıyla beraberdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri