1- Taban suyu yüksek olmamalı 2- Meraya yakın olmalı 3- Meyilli arazi üzerinde olmalı 4- Ağıl kokusunun konutlara ulaşamayacağı yer ve uzaklıkta olmalı 5- Ağıl; güneye veya doğuya dönük olmalı, kuzey rüzgarlarına kapalı olmalıdır.
Ağılda her koyun için ortalama 1,25 – 1,5 metre kare yer hesaplanmalıdır.
Izgaralar ahşap ya da metal olabilir. Her bir ızgara çiftinin üst açıklıkları 1.9 cm olarak hesaplanabilir. Izgara, toprak taban seviyesinden 50-60 cm yukarıda olmalıdır. Izgara sisteminde koyun başına 0.9 - 1.3 m2 taban alanı hesaplanması uygundur.
ü Koyun besiciliği yapanlar, ü Damızlık yetiştiriciliği yapanlar. Koyunculuğumuzun % 90' ı meraya dayalıdır. Kışın kar meraları kapamadıkça veya şiddetli yağmur ve fırtına olmadıkça koyunlar, besin ihtiyaçlarını meradan temin ederler.
Kışları ılıman geçen bölgelerde, yarı açık sundurma şeklinde ki ağıllar sağlık koşullarına daha uygundur. Böyle yerlerde ağılın güney cephesi açık, kuzey cephesi kapalı olmalıdır. Kışı sert ve yağışlı geçen bölgelerde kapalı ağıllar amaca daha uygundur.
İlgili 20 soru bulundu
Bacalar çatıya 5-6 m aralıklarla ve çatının en yüksek yerine yerleştirilmeli ve çapı en az 25 cm olmalı- dır. Bacalar çatıdan 50-60 cm yukarıya çıkmalı ve en az 15-20 cm kadar içeriye girmelidir. Aydınlatma ile yemleme ve iş kolaylığı sağlanır. 100 m2 ahır taban alanı için en az 5 m2 pencere gerekir.
Ahırlar Projeye Göre Yapılmalı
Hayvanların verimine; ahır içindeki havalandırma, bağıl nem, aydınlatma, ortam havası ve sıcaklığının bileşiminin etkili olması gerekir. Ahır tabanı toprak seviyesinden yukarıda yapılmalıdır. Temelin derinliği ise 30 ile 40 santimetre aralığında beton olmalıdır.
Koyunlar; Sahip oldukları kalın yün tabakası sayesinde soğuğa ve ani sıcaklık düşmelerine, solunumlarıyla da büyük ölçüde sıcaklığa karşı koyabilmektedirler.
gelişiminin ve kolostrumun büyük bir kısmını protein oluşturur. Yine bu dönemde enerji ihtiyacı da artmaktadır. günde 300 g civarında kesif yem verilmelidir.
Koyunlar ve koçlar aşım sırasında yüksek ısıdan olumsuz yönde etkilenirler.Uzun süreli yüksek ısı kızgınlığın çıkışını geciktirdiği gibi gebelik oranını da düşürmektedir. Bu nedenle yazın koyunların gece otlatılması ve aşımların serinlikte yapılması yararlıdır.
Ahır zemini nisbeten yüksek olmalı, bataklık ve su basma olanağı olan ırmak kenarlarında olmamalıdır. Zemin kuru olmalı, yağmur yağdığında yer altı suları yükselmemelidir.
Genel fiziki özelliklerinin yanı sıra, burnuna, tüylere ve gözlerine dikkat ederek seçilmelidir. Bel ve sırt bölgesinin dolgun olması gerekmektedir. Sağlığı açısından düzenli veteriner kontrolünün yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Kulak küpesi olan hayvanlar güvenilir olduğunu temsil etmektedir.
İlk sağımın (elle), koyun başına ortalama 10-15 dakika sürmesi beklenir. Deneyimli çiftçilerin her bir koyunu sağması, koyun başına 3-5 dakika da sürebilir.
12-15 koyun başına 1 hektar (10 dönüm) bir araziye sahipseniz ve arazide yetişen doğal bitkiler yılın 9 ayı boyunca en az koyunların % 70 oranında beslenmesi için yeterli ise, o zaman mera bazlı bir beslenmeden yararlanabilir ve besleyicilere (yemlere) önemli miktarda para harcamazsınız.
Öncelikle kuru besini azaltıp koyunlarımızı uygun mevsimde merada otlatırsak %50 kar elde edebiliyoruz. Yani bu da yıllık gelirimizin 50 bin TL olmasını sağlıyor, aylık gelirimiz de 4.500 TL oluyor bu şekilde.
yeni kırkılan koyunlar sadece 13 ° C'ye dayanabilir. bildirmiştir. Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
Koyunlar toprak yüzeyindeki yumuşak bitkileri (mera) otlamayı tercih ederler. Mera terimi çok çeşitli bitki türleri içerir: çimen, yonca, kabayonca (Medicago sativa), hindiba, baklagiller, bazı çalıya benzer çalılıklar vs.
Küçükbaş hayvan başına 600 gr (0.6 kg)/gün üzerinden aylık 18 kg arpa verilecektir.
Koyun ağıllarında iç ortam sıcaklığı 21- 22°C ve bağıl nem oranı % 75'in üzerine çıkmamalıdır. >
Sürüde bulunan koyunlar yazın gelmesiyle birlikte, vücutlarında bulunan yünden kurtarılmak için kırkılır.
Ahırlar yamaç ve hafifçe yüksek yerlere yapılmalıdır. Böyle yerlerde yapılacak ahırların temeline su girmez, zeminden su almaz, ahır havadar olur, ahırın havası kolayca temizlenir ve rutubet olmaz. Ahırın yönü güneye veya doğuya bakmalıdır. Çok sayıda ahır varsa, bunlar birbirinin hava almasına engel olmamalıdır.
Barınaklarda Havalandırma. Sığırların temiz hava ihtiyacı eksiksiz bir şekilde karşılanmalıdır. Bu bağlamda; Duvarlar; kapalı ve yarı açık ahırlarda yeterli havalandırma için saçak altı duvar yüksekliği; 50 başa kadar en az 3,0 m, 50 baş ve üzeri 3,75 m, en fazla ise 5 m olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri