Bademcik ve geniz eti sorunu olan çocuklargenelde iştahsızdırlar ve yaşıtlarına göre büyüme-gelişme daha yavaş olur. Ameliyat yaşı genelde 3 yaş ve üzeridir.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Alt yaş sınırı zorunlu haller dışında 4-5 yaş olarak belirlenmiştir. Üst yaş sınırını belirlemek mümkün değildir.
3 yaşından sonra yapılması daha uygun
Çocuklarda bademcik ameliyatları; çocuğun gelişim süreci, bağışıklık sistemi gelişimi, cerrahi müdahalenin yan etkileri ve ameliyat sonrası bakım gibi nedenler düşünülerek genellikle 3 yaşından sonra yapılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Bademcik ameliyatları riski oldukça düşük orandadır. İstatistiklerde 14.000 ameliyattan birinde anesteziye veya cerrahiye bağlı ciddi komplikasyon bildirilmektedir. Ameliyat sonrası ciddi kanama oranı 5/1000 gibi düşük orandadır.
Hayır. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Bademcik ameliyatı sonrasında bol sıvı içmek, püre ve benzeri yutulması kolay yiyecekler tüketmek gereklidir. Ameliyat sonrasında herhangi bir kilo alma durumu yaşanmamaktadır. Bademcik ameliyatının hormonal bir değişimle ilişkisi bulunmamaktadır.
Bununla birlikte sık atak geçiren yirmili yaşlardaki hastalarda da ameliyat söz konusu olabilir. Bademcik ameliyatı 30 yaşın üzerinde nadiren gerekli olmaktadır. Ancak ileri yaşlarda apnesi bademcik büyümesi ile ilişkili olan, çok sık bademcik iltihaplanmaları veya bademcik taşları olan azımsanmayacak hasta vardır.
Bademciklerin küçültülmesi (Tonsillotomi) durumunda kanama riski çok daha azdır. Ağrı da daha az olduğu için, hastalar normal beslenmeyeve sosyal aktivitelere daha erken dönerler. Yani ameliyat sonrası iyileşme dönemi Bademciklerin alınması (Tonsillektomi) na göre çok daha konforludur.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Bu yüzden KBB doktorunuz badem ameliyatı olmanızı söylerse operasyondan kaçarak kendinizi riske atmamanızı öneririz. Her ameliyat gibi bademcik ameliyatı da önemli bir operasyondur. Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür.
Murat Sertan Şahin, “KBB branşının hemen hemen bütün ameliyatlarını yapan bir cerrah olarak; birkaç istisnai durum dışında neredeyse tüm KBB ameliyatlarının uygulanmasında yaz-kış ayrımının olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim” dedi.
Bademcik ameliyatı yaygın olarak genel anestezi altında yapıldığından, ameliyat sırasında birey işlemden haberdar olmayacak veya ağrı hissetmeyecektir.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Bademcik ameliyatı sonrası konuşma genizden gelir ve bu 3 hafta kadar devam eder. Bademcik alındıktan sonra ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
Bademcik ameliyatından sonra hastaların boğaz ağrısı yaşamaları normaldir. Boğaz ağrısı şikayetleri ise yaşa bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatların hemen hemen hepsinde yara yeri dikiş ile kapatılır.
Bademcik ameliyatı olan bir hasta için SGK 1500 lira öderken, SGK'sı olmayan hastadan 3 bin 770 lira talep edilecek.
Eğer ameliyat olunmazsa, kronik sinüzit, kronik öksürük, çene bozukluğu vb. Çok daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Ameliyatı izleyen 4. günden itibaren normal yiyeceklere geçilir ve kısıtlamalar kalkar. Bademciklerin tam olarak alındığı ameliyattan sonra durum biraz daha farklıdır. Bademcik ameliyatı sonrası çocuklarda bir hafta, erişkinlerde ise 10 – 14 gün süreyle boğaz ağrısı olur.
Geçmişte lokal anestezi ile yapılabilen bademcik ameliyatları günümüzde genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem, ortalama olarak 30-60 dakika sürer ve bademciklerin gömülü oldukları yerden ayrılıp çıkarılması temeline dayanır.
Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)
Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta ve cerrahi 20 ila 30 dakika civarında sürmektedir ancak hastanın anestezi için hazırlanması, ameliyat sonrası kanama kontrolü ve anestezinin sonlandırılması aşamaları ile birlikte toplam süre 45 ila 60 dakikayı bulmaktadır.
Bademcik ameliyatının tam olarak iyileşme süresi iki haftadır.
Bademciklerinde anormal büyüme görülen hastaların hepsinde bademcik ameliyatı bir çözüm olarak sunulmaz. Bademciklerdeki büyüme ve asimetrinin düzenli takibi ve büyüme sonucu hastada oluşan etkilere bakarak doktorlar bademcik ameliyatını gerekli görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri