Acılığı giderildiği takdirde bilhassa koyun, keçi ve domuz rasyonları için uygun olmakla beraber öküz, at, tavşan ve kümes kanatlılarının rasyonlarında da kullanılabilir (Akyıldız, 1986). Kuru palamutun % 18 oranındaki dış kabuğu soyulursa sindirilme düzeyi artar.
Sonuç olarak tüm meşe türlerinin palamutları kaliteli yemlerin düşük olduğu dönemlerde koyun ve keçi gibi hayvanların beslemesinde kullanılabilecek niteliktedir.
Pelidin tatlıları olmakla birlikte genellikle acıdır ve hayvan yemi olarak kullanılır. Alakabak kuşu ve sincap, tavşan gibi kemirgen yabanıl hayvanların en önemli besin kaynağıdır.
Şeker ve hemoroit hastalığına iyi geldiği bilinen meşe palamutları, artık hayvan yemi olarak da kullanılıyor. Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, meşe palamudunu özellikle kuzu, koyun, keçi ve ineklerin severek yediği besin maddesi olarak kullanmaya başladı.
Meşe palamudu, hücre hasarını iyileştirir ve yeni hücrelerin oluşmasını hızlandırır. Egzama gibi cilt problemlerinde meydana gelen etkileri de en aza indirir. Cildin nefes almasını sağlar. Cilt hastalıklarını önlediği gibi yaşlılık belirtilerini de ortadan kaldırır.
İlgili 34 soru bulundu
Evet, meşe palamudu yenilebilir. Meşe palamudu, meşe ağaçlarının meyvesidir. Bu meyve genellikle doğal ortamlarda bulunur ve bazı insanlar tarafından besin olarak tüketilebilir.
Bu yüzden meşe palamudunun çiğ bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Meşe palamudu pişirildiğinde içeriğindeki tanenler azalır. Bu yüzden pişmiş meşe palamudunu tüketmek, sağlık açısından daha güvenilir olacaktır.
Meşe palamudu, doğal olarak yetişen meşe ağaçlarının altında toplanabilir veya marketlerde kuruyemiş olarak satın alınabilir. Genellikle çiğ olarak tüketilir, ancak bazen kavrularak da tüketilebilir.
Palamut meşesinin meyveleri iki senede bir olgunlaşır. Olgunlaşma Eylül ve Kasım aylarında sona erer. Fakat olgunlaşma fazlalaştıkça kadeh ve tırnaktaki tanen miktarı azalacağından, palamutlar tam olgunlaşmadan Ağustos-Eylül ayları arasında toplanır.
·Yaprak döken ve yaprak dökmeyen iki türü vardır. ·Meşe ağacının meyvesine Palamut ismi verilir. Yetişkin ve olgun meşe ağaçları bu meyveyi verir. ·Çok fazla suya ihtiyaç duyan meşe ağacı yağmurlu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir.
Tohumun etrafı fındıktaki gibi kabukla sarılıdır. Meşe palamutları kuşlar ve kemirgenlerin yanı sıra domuz ve geyik gibi pek çok büyük hayvan için önemli bir besin kaynağıdır.
Palamut ve içerisinde pelit'i ile ayrı satılan meşe palamudunda fiyat artışı çiftçiyi de sevindirdi. Pelit'in kilogramı geçen yıl 55 kuruştan satılırken, bu yıl fiyat 1 liraya çıktı. Hayvanlara yem olarak yedirilen palamutta kilogramı 50 kuruştan 1 liraya yükseldiği belirtildi.
Anavatanı; Anadolu, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Pakistan'dır.Meşe Palamudu, Türkiye'de yetişen meşe ağacının sap kısmı kapalı ve oval, diğer kısmı açık olan ve içinde pelit denilen kestane türünden yemişi olan sert ve tırnaklı bir meyvedir. Meşe palamudu; Fındık türlerine nazaran düşük yağ içermektedir.
Meşe Palamudu: Evcil dostlarınız tarafından büyük miktarlarda yenirse, aşırı derecede toksik olabilirler. Meşe palamudu ile ilgili sorun, genellikle onları çiğneme oyuncağı olarak kullanan yavrular tarafından tüketilmeleridir. Bu onların uyuşuk olmalarına, iştahlarını kaybetmelerine ve kusmalarına neden olabilir.
Şile Palamudu: Karadeniz ve Marmara'nın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz'e çıkıp, sonbaharda Marmara'ya oradan da Çanakkale'ye kadar iner. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklarla beslenir. Marmara'dan Boğaza geçmeden önce Şile bölgesinde yemlenirler.
Birçok kültürde meşe ağacı gücü, kudreti ve bilgeliği temsil eder, ülkelerin tarihlerinde kendisine önemli yerler verilmiştir. Eski Yunan'da meşe ağacının Zeus'un kutsal ağacı olduğu düşünülürmüş. Hatta bazı kahin ve falcılar, meşe ağacı yapraklarının rüzgarda çıkardığı ses ve hışırtıları yorumlarmış.
Eğer meşe palamudu ne zaman ekilir, meşe palamudu hangi ayda ekilir gibi sorularınız varsa “Ekim” ayı adını ekme-biçme işlerinden alıyor. Adına layık bir şekilde Ekim'den itibaren meşe palamutlarını toplamaya başlayabilirsiniz. Benim gibi Aralık sonu hatta Ocak'ta bile toplayıp ekebilirsiniz.
"Meşe palamudu nasıl pişirilir?" ya da "Meşe palamudu nasıl yenir?" diye merak edenler akmeşe palamudu toplayarak közde veya ocak üzerinde tıpkı bir kestane gibi pişirip yiyebilirler. Meşe ağaçları uzun ömürlü ağaçlardır, 1000-1500 sene yaşayabilirler.
Meşe Fidanı Hangi Ay Dikilir? Meşe fidanı ideal dikim ayları Eylül-Ekim ya da Nisan-Mayıs aylarıdır.
Meşe yaprağının faydaları, kaynatılıp durulduktan sonra içildiğinde ishali keser. Her gün iki kaşık içilmeye devam edilir ise vücudu zihinde tutar. Mide gazını alır. Grip gibi enfektif hastalıklardan diş eti ve diş ağrısı çekenler su ile sirke ile kaynattıktan sonra gargara yaptığınızda kanamayı ve ağrıyı keser.
Meşe palamudu yararları arasında bağırsakları çalıştırması da vardır. Özellikle ishal ve mide ekşimelerinde önleyici etkisi bulunmaktadır. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunması nedeniyle sindirimin de gelişmesini sağlar.
Muammer Yıldız, meşe palamudunun Anadolu'da hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Çok eski reçetelerde, geleneksel tıpa dair yazılmış kitaplarda meşe palamudunun prostat hastalığı ve idrar zorluğunun tedavisinde kullanıldığını ifade eden Dr.
Palamut dilimlerimizi yine arkalı önlü olacak şekilde her yerini mısır ununa bulayalım. Balıklarımızı kızgın yağda her iki yüzünü ara ara çevirerek kızartalım. Balıklarımız kızardıktan sonra yağının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alalım. Yağı süzüldükten sonra yanında salata ile birlikte servis yapabilirsiniz.
Sonbahar mevsiminde, yerde gördüğünüz ilk meşe palamutunu alın ve tüm sonbahar ve kış ayları boyunca cebinizde, evinizde saklayın. Bir inanışa göre, bu ufak dost sizi güneşli aylara kadar tüm olumsuzluklardan koruyacak, karanlık aylarda size şans getirecek.
Meşe ağacı Anadolu'da çok fazla görülmektedir. Trakya, Karadeniz ve Marmara bölgesinde bol yetişen bir ağaç türüdür. Yetiştiği bölgelerde pelit veya palamut adı da verilmektedir. Ayrıca Pakistan, Yunanistan, Suriye, Lübnan, İran coğrafyasında da yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri