Eski Türkçe koñ sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe kurġa- “kurumak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe kuruġ “kuru” sözcüğünden türetilmiştir.
“Kıyı” kelime olarak Türkçe “kıdığ”dan geliyor. Sınır, kenar anlamında; kesmek, kırmak anlamındaki “kıd-” kökünden türemiş.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kod- "aşağı indirmek" fiilinden +I sonekiyle türetilmiştir. koy- maddesine bakınız.
İlgili 36 soru bulundu
kelebek - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe kepelek “kelebek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen kepeli sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Ak ekiyle türetilmiştir.
Türemiş kelime veya türemiş sözcük, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere yapım ekleri getirilerek türetilen sözcük. Yalın hâldeki türemiş sözcükler gövde olarak da bilinir.
gelin - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kelin “evlenerek hane halkına katılan kadın” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kel- “gelmek” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
Türkçe uç- fiilinden +gAk sonekiyle türetilmiştir.
Baba ve anne kelimelerinin birleşmesi ile oluştuğu için harf kayması yapılmamalıdır. Cümle içinde kullanımlarda birleşik yazılması doğru kullanımı sağlar. Babaanne Nedir? Babaanne kelimesi birleşik bir isimdir.
Eski Türkçe almıla sözcüğünden evrilmiştir.
"kumsal" sözcüğü, "kum-su", "kum gibi" anlamından, "-al" ekiyle genişletilmiş ve kökanlamdan mensubiyet yüklenerek, köke bağlı sıfat gibi kullanılmış, sonra da adlaşmıştır. "kumsal" gibi, "yoksul" sözcüğü de, aynı yolla "yok-su", "yok gibi" anlamından yararlanılarak, "-ıl" ekiyle genişletilmiştir.
ak- + (geniş zaman sıfat fiili) -ar + su olarak tahlil edilebilecek olan akarsu kelimesi birleşik bir sözcüktür. Geniş zaman sıfat fiili ekinin donuklaşması ile meydana gelen akar sözcüğü su adı ile birleşmiş; böylece akarsu birleşik adı oluşmuştur.
üzüm - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe üzüm “üzüm (tanesi)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz- “koparmak” fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe koñ “koyun” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe erken “iken (bağlaç)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *erk “olmuş, vakti gelmiş?” biçiminden Eski Türkçe +(I)n ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe er- “olmak, tamam olmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe toprak (toprak, “toz, kuru toprak”) sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime Eski Türkçe topra- "kurumak" fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
TÜREMİŞ: parlamak, bağışlamak, hoşlanmak, ateşlenmek, kötüleşmek, kararmak, bildirmek, buluşmak, vuruşmak, ödetmek, korkutmak, üzülmek.
b. Fiilden türeyen fiiller: yaz-yazdırmak, oku-okutmak, sev-sevilmek, sevdirmek, sevinmek,sevdirilmek, sevdirtmek… gibi. Mal+olmak, kahır+olmak, fark+etmek, terk+etmek, seyir+eylemek, kahır+eylemek, namaz+kılmak, başarılı+kılmak…
Örnek: Artık ben de ev-li bir insanım. Ev kelimesine getirilen -lı eki kelimenin anlamını değiştirmiştir. Evli kelimesi bu cümledeki tek türemiş kelimedir.
basit kelime :türkçede asla yapım eki almamış sözcüktür . örnek :: defter,kalem ,kitap . gibi düşün.. türemiş kelime ise : ad ve eylem köklerine yapım ekleri getirilerek türetilen kelimeler . öernek : yapımcı ,oduncu,tokacı,kitapçı .
Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar. Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır. Bu anlamdan "tatlı yiyecek" anlamında "tatlı" ismi türemiştir ve sözcüğün yan anlamlarından birini oluşturmuştur.
Bir soruda birçok türemiş kelime verilip farklı olan soruluyorsa, türemiş kelimenin köküne bakılır ve hangi tür kökten türemiş olduğu tespit edilir. Örnek: Geliş - Bakış - Bilgi - Gözcü arasında farklı olan "gözcü" sözcüğüdür, çünkü diğerleri fiilden, "gözcü" ise isimden türemiştir.
Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üt- “ateşte kızartmak” fiilinden Eski Türkçe +(A)mAk ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri