Yatağa bağımlı hastaların tüm vücut temizliği/banyosu haftada en az bir kere planlanmalıdır. Hastada sonda varsa değişim zamanlarına dikkat edilmeli ve temizliği yapılmalıdır. Hastanın altı bezleniyor ise tuvalet temizlikleri her gün temiz sabunlu su ile hijyene dikkat edilerek yapılmalıdır.
Kirli hasta bezini plastik bir alışveriş poşetine koyun (ancak poşeti henüz tam olarak kapatmayın). Nemli mendilleri kullanarak hem ön hem de arka hasta bezi bölgesini iyice temizleyin. Cilde çok sert bastırmaktan veya ovalamaktan kaçının.
Hastanın temizlik ihtiyacının karşılanması
Hasta hareket edebilecek durumdaysa, yardım ile banyo yapabilir,. Hasta hareket edemiyorsa, banyo için özel yapılmış tekerlekli sandalye ile banyoya götürülerek, bu sandalyenin üzerindeyken banyosu yapılabilir.
Yatak yaralarının sık görüldüğü bölgelerden biri olan topuklar için topuk koruyucuları kullanmanız yeteri kadar koruma sağlayacaktır. Hastayı yatağın ortasından daha yukarı çekin ve yatağın ayağını hafifçe yükseltin. Yatağın bu şekilde konumlandırılması, hastanın yatakta aşağı doğru kaymasını önleyecektir.
Hastanın bilinci kapalıysa ağız, kulak ve burun temizliği 2 ile 7 saat aralığında ağız salgıları alınır ve bikarbonat ile temizlenerek bakteri üremesi engellenir. Ayrıca burun kulak temizliği de itina ile aynı aralıkta yapılır.
İlgili 17 soru bulundu
Öksürme, ıslık çalma gibi egzersizler uygulatılabilir. Öksürme egzersizi yaparken birey, oturur durumda derin bir nefes alınır. Karın kaslarını kasarak 2-3 kez kısa ve güçlü şekilde öksürür. Balgam varsa bu şekilde çıkartılabilir.
– Fıskiye ile hastanın başı sıcak suyla ıslatılır. Şampuan dökülerek saç dipleri ve tüm saçlı alanı yumuşak hareketlerle yıkanır. Ardından temiz su ile iyice durulanır. Temiz bir havlu ile sarınarak hastanın ıslanmaması ve üşümemesi sağlanır.
Hasta, refakatçi yardımıyla veya kendi kendine hareket edebiliyorsa ihtiyacını tuvalette gidermek isteyecektir. Hareket etme ihtimali yoksa, hasta taşıma lifti adı verilen medikal ürünleri kullanarak hastayı tuvalete götürebilirsiniz.
MADDE 17 – (1) Başvuru; hasta, hasta yakını, diğer kişi veya kurumlar tarafından 444 3 833 numaralı telefon hattı aranarak ya da Ek-3'te yer alan “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” doldurularak veya TSM/AHB'ler aracılığıyla il koordinasyon merkezine yapılır.
Sırt bölgesinde yatmaya bağlı olarak oluşan karşı kuvvet, solunum kaslarında zorlanmaya, göğüs kafesinin genişlemesinde azalmaya ve soluk alıp vermede yetersizliğe yol açıyor. Ayrıca yatmaya bağlı olarak sıklıkla akciğerlerin alt bölgelerinde salgı birikimine neden oluyor.
- Hasta yatakta olabildiğince dik oturmalı. - Hasta beslenme anında başını geriye atabilir, bu yüzden kaşık yada çatal ağız seviyesinden yukarı tutulmamalıdır. - Hastanın kolayca çiğneyip yutabileceği yumuşak sulu gıdalar tercih edilmeli,gerekirse püre halinde verilmeli.
Bone hastanın başına geçirilir ve hastanın saçları ovularak friksiyon yöntemiyle bone içerisindeyken temizlenir. Saç temizliği bonesi saçların durulanmasını gerektirmez. Ovalama işleminin bitmesiyle saç temizliği de bitmiş olur.
Bu durumda Yatalak Hasta Bakımı oldukça özen gerektiren bir süreç olup, profesyonel sağlık ekipleri tarafından üstlenilmesi gereklidir. Yatan hasta, ayakta ve yürüyebilen hastalara nazaran bakımı daha zor ve sürekli olarak genel durumu stabil tutulması gereklidir.
Yatalak hastalar için alt ekstremite egzersizleri
Arkanıza yaslanın ve ayaklarınızı düz tutun. Ayak bileğinizi yukarı doğru kaydırarak dizlerinizi yavaşça bükün. Ayak bileğinizi yavaşça kaydırarak bacağınızı yavaşça düzeltin. Bu hareketi her bacağınızla 10 kez tekrar edin.
Ortalama bir hasta bezi günde 4 ya da 5 kez değiştirilir. Hastanın ishal gibi boşaltım sisteminde herhangi bir hastalık olmadığı sürece bu ortalama olarak aynıdır. Hasta bezi, hastanın uyku saatine göre 3-4 saatte bir değiştirilir.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Evde sağlık hizmetini aile hekimleri, hastanelerde oluşturulan evde sağlık birimleri ve sağlık müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler verecek. Hastanın hastaneye gitmesi gerektiğinde de ekipler kendi araçlarıyla hastayı hastaneye götürüp yatağına kadar geri getirecek.
Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.
eleman.net verilerine göre, Evde Bakım Hemşiresi 2023 yılında ortalama 24.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Evde Bakım Hemşiresi , Ocak 2023 yılında ortalama 19.360 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.012 TL maaş alıyordu.
Medical Point; steril şartlarda idrar sondasını hastanın yatağında takmakta ve değişimini yapmaktadır. İdrar sondası, idrar kesesinde olan idrarın birikime izin vermeyecek şekilde dışarı alınması amacıyla idrar yapılan delikten takılarak idrar kesesine kadar ilerletilen steril lastik bir tüptür.
İdrar sondası takma işlemi hastaya uygulanan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğundan hekim veya hemşire tarafından takılmalıdır. Sondanın amacı, mesaneye sonda hortumunun yerleştirilerek mesanede biriken idrarın boşaltılmasını sağlamaktır.
Hastalara günde 2 defa vücut banyosu (silerek), ağız, göz ve yüz bakımları, saç banyoları ve erkek hastaların traşları yapılmaktadır. Tuvalet; idrar sondası takılarak gerçekleştirilen tuvalet bakımı aynı zamanda hasta altı bezleri ile de alınır.
Hastaya yan yatış pozisyonu verilir. Sırt ve kalçalar dışında battaniye ile üstü örtülür. Altına havlu yerleştirilir. Sırt, omuzlardan kalçalara doğru uzunlamasına hafif darbelerle silinir, durulanır ve kurulanır.
Banyo suları ve eldiven değiştirilmeli. Hastanın sırtı ense ve omuzlardan kalçalara kadar sabunlu bez ile uzunlamasına hareketlerle silinmeli, durulanmalı ve kurulanmalı. Hastanın kalçası dikkatle sabunlu bezle silinmeli. Kaba etlerin arasının temizlenmesine özen gösterilmeli, durulanmalı ve kurulanmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri