ü Koyun besiciliği yapanlar, ü Damızlık yetiştiriciliği yapanlar. Koyunculuğumuzun % 90' ı meraya dayalıdır. Kışın kar meraları kapamadıkça veya şiddetli yağmur ve fırtına olmadıkça koyunlar, besin ihtiyaçlarını meradan temin ederler.
Koyunlar; Sahip oldukları kalın yün tabakası sayesinde soğuğa ve ani sıcaklık düşmelerine, solunumlarıyla da büyük ölçüde sıcaklığa karşı koyabilmektedirler.
yeni kırkılan koyunlar sadece 13 ° C'ye dayanabilir. bildirmiştir. Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar.
Koyunlar yapağıları sayesinde soğuktan kolay kolay etkilenmezler. Aksine yüksek sıcaklıktan olumsuz yönde etkilenirler.
Hava cereyanı koyunu ve kuzuyu üşütür, hasta eder. Hava soğuksa doğum bölmesi ısıtılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
İsimlendirme. Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Koyunlar toprak yüzeyindeki yumuşak bitkileri (mera) otlamayı tercih ederler. Mera terimi çok çeşitli bitki türleri içerir: çimen, yonca, kabayonca (Medicago sativa), hindiba, baklagiller, bazı çalıya benzer çalılıklar vs.
Bir baştan suya giren koyun, yüzerek öte baştan çıkar. Orta yerde hayvanın başı bir çatal değnek ile suya bastırılır. Böylece hayvanın başı dahil her yeri ilaçlı suyla ıslanmış olur. Banyodan çıkan koyunların suyu ayrı bir bölmede süzüldükten sonra, ağıla alınırlar.
Koyunlar genellikle günde iki kez sağılır. Sabah ve akşam sağımları arasında 10 saatlik bir süre geçmesi gerekir. Çok soğuk ve kırağılı günlerde sabah sağımı daha geç, sıcak günlerde ise daha erkene alınmalıdır.
Kuzular soğuktan çabuk etkilenirler. Bu da gözlem ve acil yardım gerektiren bir durumdur. Üşüyen, titreyen, annesinin memesini bulamayan kuzuları iyi bir gözlemle, erken zamanda keşfedip, onlara yardım etmek şarttır. Ağız sütünü alamayan veya tam olarak alamayan kuzular tehlikededir.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Ağılda her koyun için ortalama 1,25 – 1,5 metre kare yer hesaplanmalıdır.
Ancak, hemen hemen tüm çiftçilik faaliyetlerinde olduğu gibi, ölçekli bir ekonomiye ihtiyacınız olacaktır. Bu, sadece 10-15 koyun yetiştirip ve bu şekilde yaşayacağınız anlamına gelmez, çünkü sabit işletme maliyetleri büyük olasılıkla kazanca ulaşır.
Küçükbaş hayvan başına 600 gr (0.6 kg)/gün üzerinden aylık 18 kg arpa verilecektir.
Koyunlarda kızgınlıklar toplulaştırılarak koç katım süresi kısaltılabilir. Bunun için ya yapay hormon uygulanabilir ya da doğal yöntemler uygulanmalıdır. Doğal yöntemler olarak; koyunlar toplu olarak kuru çıkartılır, koç katım öncesi (17 gün) koyunlar arasına uyarıcı koçlar salınır ve flushing uygulanmalıdır.
1 dönümde en fazla 10 koyun yetiştirilir. hektarda (10.000 m²) en fazla 100 adet koyun otlatılabilir. otlaklar verimli olmalıdır. verim düşükse 1 dönüme düşecek koyun sayısı 7 olmalıdır.
*Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf, arpa ve buğday hasılı verilebilir. Kesif yem olarak; arpa kırması, buğday kırması, yulaf kırması, mısır, çeşitli değirmen artıkları, çeşitli küspeler ve konsantre yem verilebilir.
İşte neden koyunlar yağmur yağdığında çekmezler sorusunun cevabı: kıl-tüy-yün aslında canlı vücudundaki kitin tabakasıdırlar ve canlıdırlar. Ancak kesildiklerinde kurusalar bile esnekliklerini ve şekillerini yitirmezler. Dolayısıyla koyunlar-insan tüyleri canlının üzerindeyken çekmezler.
Farfarayı, şatafatı, tantanayı sevmez.
Yüksek miktarda süt veren koyunlarda KOYUN SÜT YEMİ miktarı 1.5 – 1.7 kg /gün seviyesine kadar çıkartılmalıdır. Yanında, kaba yem kaynağı olarak hayvan başına günde 1,5-2 kg mısır silajı, 1-1,5 kg kuru ot ve biraz da saman verilmelidir.
Koyunlarda reprodüktif sistemin ultrasonografik muayenesinde transvajinal yöntemin uygulandığı çalışmalar mevcuttur. Bu amaçla hayvan ayakta veya sırtüstü pozisyonda zapturapt altına alınır (Şekil 1). Bu yöntemle 25-85. günler arasında gebelik tanısı yapılabilmektedir.
KIZGINLIK (KOÇA GELME)
Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir. Kızgınlık 14-19 günde bir tekrarlanır. Şayet sürüde koç katımı serbest olarak yapılıyorsa koç sürüde en az 35 gün kalmasında fayda vardır.
Koyun-Koç ProPremiksi, içerdiği kaliteli bitkisel protein kaynakları ve zengin vitaminler ve mineraller (organik) sayesinde koyunlarda yumurta sayısını ve kalitesini, koçlarda ise sperm sayısını ve kalitesini artırarak ikiz ve çoğuz gebelik oranlarını yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri