Koç katımı döneminde koyunlar ve koçlar buluşmadan önce koyun başına 100 gram, koçlar için 200 gram 10 gün boyunca verilir. Ardından koçlar ve koyunlar buluşturulur. koyunlara ve koçlara 20 gün boyunca verilmeye devam edilir. Toplamda koyun ve koçlar 30 gün boyunca Dr. Derman Koyun Koç ProPremiks'i tüketmiş olur.
Koyunlarda kızgınlıklar toplulaştırılarak koç katım süresi kısaltılabilir. Bunun için ya yapay hormon uygulanabilir ya da doğal yöntemler uygulanmalıdır. Doğal yöntemler olarak; koyunlar toplu olarak kuru çıkartılır, koç katım öncesi (17 gün) koyunlar arasına uyarıcı koçlar salınır ve flushing uygulanmalıdır.
Koyun-Koç ProPremiksi, içerdiği kaliteli bitkisel protein kaynakları ve zengin vitaminler ve mineraller (organik) sayesinde koyunlarda yumurta sayısını ve kalitesini, koçlarda ise sperm sayısını ve kalitesini artırarak ikiz ve çoğuz gebelik oranlarını yükseltir.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
Koyunlarda kızgınlık siklusu süresi 16-17 gün, kızgınlık süresi 36 saattir. Ovulasyon kızgınlığın son üçte birinde, yani kızgınlığın başlangıcından 24 saat geçtikten sonra oluşur.
İlgili 38 soru bulundu
▪Koyunlar genellikle belli mevsimlerde çiftleşme eğilimi gösterirler. ▪Koyunların çiftleşme eğilimi göstermelerine kızgınlık, kızgınlıkların görüldüğü döneme de çiftleştirme veya koç katımı mevsimi adı verilir. Anadolu'da Eylül-Ekim aylarına rastlar ve yaklaşık 1.5 ay kadar sürer.
Koç yapağı yağıltısı ve idrarındaki feromonlar koyunların üreme etkinliğini sinirsel ve hormonal olarak uyarmaktadır. Bu yöntemde, koçlar 4-6 hafta koyunlardan ayrı tutulduktan sonra sürü içine katılır.
Avrupa'daki koyun cinsleri ülkemizdeki koyun cinslerine göre çok daha erken koça gelirler. Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye'de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler. 2 yaşında da ilk yavrular alınır.
4. Damızlık seçiminde hayvanların yaşı dikkate alınmalıdır. 6 aylıktan küçük hayvanlar ırk özellikleri tam belli olmadığından damızlık olarak seçilmemelidir. Koçların 5-6 yaşından, koyunların ise 7 yaşından sonra verim özellikleri azaldığından yaşlı hayvanlar damızlık olarak seçilmemelidir.
Koyunlarda reprodüktif sistemin ultrasonografik muayenesinde transvajinal yöntemin uygulandığı çalışmalar mevcuttur. Bu amaçla hayvan ayakta veya sırtüstü pozisyonda zapturapt altına alınır (Şekil 1). Bu yöntemle 25-85. günler arasında gebelik tanısı yapılabilmektedir.
Kuru otlar ve saman kaba yemdir. Silo yemleri ve yeşil yemler de kaba yemdir. Koyunlar bunları yiyerek de verim verir.
Gebe hayvanla fazla miktarda kuru yonca otu ve baklagil samanları verilmemelidir.
Akkaraman ırkında bir koyundan yılda 1,2 kuzu alınır, yani 100 koyununuz varsa gebe durumda bundan 120 kuzu alınması beklenir. Bunları ıslah yoluyla artırmaya çalışıyoruz. Akkaraman ırkında Türkiye çapında baktığımızda ikizlik oranı 1,2'den 1,4'e çıktı.
Aşım dönemine geçişte koyunların arasına uyarıcı koç yada koçların salınması, kızgınlığın uygun zamanda ve toplu halde görülmesine yardımcı olur. Bu amaçla belirlenen aşım başlangıç tarihine kadar koyunlar arasına uyarıcı koçlar koyulmalıdır. Koyunlar ve koçlar aşım sırasında yüksek sıcaklıktan olumsuz etkilenirler.
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır. Koç katımı ekim ayında olur, koyunun hamileliği 150 gün sürer, sultan nevruzda doğurmaya başlar.
Daha çok yılda iki dönem kuzu almak amacıyla uygulanan normal sıfat sezonu dışındaki tekniklerde melatonin ve progesteron hormonları kullanılır. Bu hormonlar normal sıfat sezonu dışında koyunlara ağız yoluyla tablet olarak, toz şeklinde yeme katarak, enjeksiyon suretiyle ve kulak derisi altına konularak uygulanır.
Generasyonlar arası sürenin kısaltılması amacı ile koç kuzuların erken yaşlarda damızlıkta kullanılma olanakları araştırılmış ve bunların daha 6-8 aylık iken başarı ile damızlıkta kullanılabilecekleri ortaya konmuştur.
Gebelik süresi için genel ortalama 150.97 ± 0.054 gün olup, 145-159 gün arasında değişmektedir.
Tam etli hayvanlar dışa doğru bombeli şekildedir. Vücut çıkıntıları ve bel çukurlukları belirsizdir. Bu o hayvanın etli olduğunu anlamanıza yardımcı olmaktadır. Sağlıklı besi hayvanları, çok hareketli, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri ise parlaktır.
yeni kırkılan koyunlar sadece 13 ° C'ye dayanabilir. bildirmiştir. Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar.
Yerli ırklarda hayvanlar 2 yaşında kuzulamaya başlamakta ve bu doğan ilk kuzunun 2 yaşında yavrulayacağı anlamını taşımaktadır. 1 koyun 10 yılda kaç koyun olur? soruya cevabımız 10 yıl sonra ilk 1 koyuna eklenecek toplam hayvan sayısı 144'tür. Bu hesaplamada yılda bir kez doğum yapan koyunlar üzerinden hesaplanır.
Doğumu yaklaşan bir koyun, sürekli olarak gezinir. Daha tedbirli ve ürkektir. Daha az otlar. Sürüden ayrı bir yerde kuzulayabileceği sakin bir yer arar.
Kış Bakım ve Beslemesi
Ağılda bulunan yemlikler kolayca temizlenebilir mümkünse duvarlarda ve sabit olmalıdır. Yemliklere kesif yem ve otlar rahatça konulabilmeli ve artıklar kolayca temizlenebilmelidir. Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf, arpa ve buğday hasılı verilebilir.
Koç katımı genellikle Ekim ile Kasım ayları arasında olur. Gündönümünde (21Haziran) bir köyün bütün koçları sürüden ayrılıp ayrı bir otlakta koçları çobanın gütmesine verilir. Sürülerde ortalama 25-30 koyun için bir koç beslenir.
KOYUNLARIN YAŞI NASIL ANLAŞILIR? KOYUNUN DİŞİNE BAKIP KAÇ YAŞINDA OLDUĞUNU ANLAYABİLİRMİYİZ? - YouTube. Eğer ortadaki 2 dişini değişmiş ise 1 yaşını olur. -Eğer ortadan 4 dişi değişmiş ise 2 yaşını doldurmuş olur -Eğer ortadaki 6 dişini de değişmiş ise 3 yaşının doldurmuş olur .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri