YANI BAŞINDA KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime genellikle yanıbaşında şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yanı başında şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Cevap. Merhaba, yanı başımda şeklinde ayrı yazılmalıdır.
Bu kelime genellikle koç başı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı koçbaşı şeklinde olmalıdır.
Bir topluluğun yöneticisi anlamındaki başı sözüyle oluşturulan belirtisiz isim tamlamaları: aşçıbaşı, binbaşı, çarkçıbaşı, çeribaşı, elebaşı, mehterbaşı, onbaşı, ustabaşı, yüzbaşı vb.
İlgili 43 soru bulundu
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Sazangillerden, yüzgeçleri kırmızı, 25-30 santimetre boyunda, eti kılçıklı bir tatlı su balığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle kızıl kanat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kızılkanat şeklinde olmalıdır.
Subaşı sözcüğü çok tercih edilen bir kelimedir. Subaşı sözcüğü acemi ocaklarında küçük aşamalı olan subaylara, şehirlerin güvenlik işleriyle ilgilenen görevlilerin başına ve çiftlik kahyasına söylenen bir kelimedir.
Bu kelimenin günlük yaşamda anlamı üzerinden doğru yazılışı ayrı ele alınmasıdır. Yani bu kapsamda 'yanı başımda' şeklinde bitişik olarak yazılır. Ayrı olarak ele alınması ile birlikte taşımış olduğu anlam ortaya çıkar. Böylece iki farklı kelimenin kendine özgü anlamları ön plana çıkmaktadır.
Baş başa kelimesinin TDK'ya göre nasıl doğru yazıldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. TDK'ya göre baş başa kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır. Başbaşa şeklinde yazılması yanlıştır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
El ele kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "el ele" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise elele şeklindedir.
Mahçup Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre mahcup kelimesinin doğru yazılışı "mahcup"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının tap taze olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı taptaze olarak ifade edilmektedir.
KRİTİK KELİMESİNİN ANLAMI
Nazik anlamına gelir. Bu kelime genellikle kıritik, kiritik şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kritik şeklinde olmalıdır.
Katetmek; bir yeri aşmak, kesmek, bölmek anlamlarında kullanılmaktadır. Arapçadan dilimize yerleşen bu kelime, kat etmek şeklinde ayrı ayrı yazılamaz. Doğru yazım şeklinin bitişik olması gerekir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır. Hoş çakalın anlamı ise "veda etmek" olarak ifade edilebilir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri