Adana'daki deprem sonrası Sözbilir, 2 fayı işaret ederek uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Adana'nın Kozan ilçesi merkezli 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından uyarılarda bulundu.
“Potansiyel olarak 6.5'lik bir deprem oluşturabilir”
Hemen batısında Saimbeyli, Feke ve Kozan fayının 6 Şubat günü öğlen saatlerinde kırılan fay hattı olduğunu belirten Üşümezsoy, şu ifadeleri kullandı: “Bu fay hattının kırılmasıyla maviye dönüşen kesim stresin boşaldığını göstermektedir.
Stres yüklenen yeni fayın bu fay olduğunun altını çizdi. Depremden önce 2020 yılında yaptığım bu haritada gösterdiğim fay kuşağı Kozan – Saimbeyli – Feke fay kuşağında olan bir depremdir. Bu harita üzerine 4 fay eklendi. Son deprem de bu faylardan birinde gerçekleşti.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü bilgisinin olduğunu söyledi. 5,5'lik depremin ardından Kozan merkezli 3 artçı deprem daha kaydedildi. Artçı sarsıntıların ikisinin 2,7 birinin ise 3,2 büyüklüğünde olduğu açıklandı.
Dünyanın en önemli kıta içi aktif transform faylarından biri olan Doğu Anadolu Fay Sisteminin bir parçası olan Kozan fayı Kuzeyde Feke kesimlerine doğru uzanırken fay Kozan ilçesinin güneyinden başlamakta ve İmamoğlu`nun kuzeyinden gecerek DKD - BGB doğrultusunda Mersin`e doğru devam etmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
1268 Kilikya depremi, 1268 yılında 60.000'den fazla insanın ölümüne yol açan çok şiddetli bir depremdir. Deprem Güney Ön Asya'daki Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana geldi. Merkez Adana şehrinin kuzeydoğusuydu. O zamanki adıyla Sis yani Kozan'da olduğu sanılmaktadır.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin stres yüklediği ileri sürülen Göksun'dan Kozan'a uzanan Savrun Fayı'nda Prof. Dr. Süleyman Pampal inceleme yaptı. Yapılan açıklamalar sonrasında Savrun fay hattı nereden, hangi illerden geçiyor?
"Deprem 5 saniye kadar sürdü. Şu ana kadar gelen olumsuz bir ihbar yok. Tarama çalışmaları sürüyor." Ceyhan Kaymakamı Bayram Yılmaz TRT Haber yayınında, Kozan ve Ceyhan'da şu ana kadar olumsuz bir ihbar olmadığını ifade etti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, saat 03'43'te merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesinde 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
1998`deki Adana Ceyhan depremini oluşturan Karataş-Osmaniye Fay Zonu, Mersin ve Çukurova bölgesinde büyük deprem etkisi oluşturma potansiyelindedir. Anamur Fay Zonu (Namrun Fay Zonu) Büyük depremlerde Mersin`i etkileyebilecektir.
Kırılma beklediği fayları açıkladı
6 Şubat'ta Elbistan fayının kırılmasıyla bir ucu Göksun Kozan Ceyhan hattındaki kırmızı riskli fay diğeriyse Yeşilyurt'taki fay hattıdır. Mor çizgiler ise kırılan stresini boşaltmış fay hatlarını gösteriyor.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
1998 Adana-Ceyhan depremi veya 1998 Adana depremi, yaklaşık 6,3 büyüklüğünde depremdir. Deprem, 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saatle 16.55'te Çukurova olarak bilinen Türkiye'nin güney bölgesini vurdu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin stres yüklediği ileri sürülen Göksun'dan Kozan'a uzanan Savrun Fayı'nda Prof. Dr.
Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde meydana gelen depremde ilçeye bağlı Tufanpaşa Mahallesi'ndeki metruk bir binada hasar meydana geldi. İlk bilgilere göre ölen veya yaralanan olmadığı belirtildi. NTV ekibinden Deniz Kilislioğlu, son durumu aktardı.
Bu yıl; 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana - Ceyhan Depreminin 25. yılını, 6 Şubat Elbistan, Pazarcık merkezli depremlerin acıları da eklenerek karşılıyoruz.
KOZAN-FEKE YOLU KAPANDI
Deprem sırasında yamaçtan kopan kaya parçası Kabaktepe Mahallesi'ndeki müstakil bir evde hasara yol açtı.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.
Halk Tv canlı yayınında konuşan ve 7 Şubat'ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim dediğini hatırlatan Görür, "Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez" dedi.
SON DAKİKA: Adana'da 4,5 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Depremin 7,3 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, AA muhabirine, geçmiş olsun dileklerini ileterek, şöyle konuştu: "Şu an olumsuz bir durum yok.
Deprem çevredeki Osmaniye, Hatay, Nevşehir, Niğde ve Kayseri gibi illerden de hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, merkez üssü Adana'nın Aladağ ilçesi olan deprem, saat 17.36'da kaydedildi. Yerin 7.3 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, kent merkezinde de hissedildi.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
25 Temmuz 2023 tarihinde Adana'nın Kozan ilçesinde ilki saat 08.44'te ve ikincisi saat 10.57'de olmak üzere 5,5 ve 4,4 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Adana bölgesine ilişkin riskleri daha önceden vurguladığını belirten Prof. Dr.
“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
Adana'nın kuzeyinden gelen Adana'ya doğru giden faylar; birincisi (hat olarak) Çardak-Göksun-Ceyhan fay hattıdır. Bu fay hattı bu depremde kırılan Elbistan fayının Adana'ya doğru giren kesimindedir. Artçıların burada yoğunlaşması bu fayın 98'de kısmen kırılmasına kadar yüksek bir enerjiyle donanmış bir yanı var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri