Evrenin Tanrı tarafından yaratıldığı argümanına dayanan delile, kozmolojik kanıt denir. Kozmolojik kanıt ilk kez Platon ve Aristoteles tarafından kullanılmıştır.
Görüldüğü üzere Platon ve Aristoteles, düzenli bir yapı olarak gördükleri evrendeki hareketin kökenini açıklamak için kozmolojik delili geliştirmişler- dir. Yani delil, onlarda teolojik bir amaçtan ziyade sistemlerinin gereği olarak ortaya konulmuştur.
Kozmolojik kanıt, varlıkları var eden nedenlerin sonsuzca geri gidişinin olanaksızlığından hareketle, Tanrı'nın var olduğunu kanıtlanamaya çalışır. Bu durum, tüm şeylerin, sonunda bir nedensiz-nedene dayanması gerektiğini öngörür. Sözü edilen nedensiz nedenin tanrı olduğu iddia edilir.
Eflatun'un görüşlerinden Allah'ın varlığına dair başlıca iki delil çıkarmamız mümkündür. Bunlar da hareket ve kozmolojik deliller- dir.
Kozmolojik argüman, âlem hakkındaki bazı gerçekliklerden yola çıkarak Tanrı'ya ulaşmaya çalışan a posteriori bir argümandır. Felsefe tarihinde belli bazı tenkitlere maruz kalan argüman, dayandığı ana doktrinlere bağlı olarak değişen çeşitli formlarda inşa edilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Ontolojik kanıt mükemmel varlığın zihni varlığından hareketle o varlığın zihindışı varlığını ispatlamaktadır kozmolojik kanıt ise evrenin kendisinden veya bir özelliğinden hareketle Tanrı'yı ispatlamaktadır. Din felsefesinde kullanılan bu iki kanıt özel varlıktan hareketle Tanrı'yı ispatlamaktadır.
Öz. Klasik ontolojik delil, Tanrı'nın varlığı hakkında öne sürülen delillerden biridir. Bu delillendirmede, zihindeki Tanrı kavramına dayanarak Tanrı'nın mükemmelliği sebebiyle sadece zihinde olamayacağı, zihnin dışında da var olması gerektiği iddia edilmektedir.
Matüridi, İslam düşünce tarihinin en önemli düşünürlerinden biridir. Ebû Hanîfe geleneğinin en güçlü simasıdır ve Ehl-i Sünnet kelâmının kuruluşunda en büyük paya sahiptir. Tüm kelâmcılar gibi Mâtürîdî'nin de Allah'ın varlığını bilmeye ilişkin temel delili hudûs delili olmuştur.
Bu amaçla başvurulan delillerden biri de varlık ve olayların bir yokluğun ardından yaratıldığı öncülüne dayanarak bu durumda bir var edicinin (muhdis) ve yaratıcının bulunmasının aklî bir zorunluluk olduğu şeklindeki istidlâldir; kelâm ilminde bu şekildeki kozmolojik delile hudûs denilmiştir (Makdisî, I, 135).
Kozmolojik prensip ise en basit haliyle maddenin evrende dağılımının her bölgede eşit (homojen) ve tekdüze olduğu anlamına gelir. Evrenin oluşumu insanlar için merak konusu olsa da bilim insanlarının ortak fikir birliği The Big Bang üzerinde birleşiyor.
Tanrı'nın varlığını gösterebilmek amacıyla ortaya konulmuş teistik kanıtların en önemlilerinden biri, ilk defa Aziz Anselm tarafından ileri sürüldüğü kabul edilen ontolojik kanıttır.
Kozmos olarak kabul edilen evrenin açıklanmasına dayanan kozmolojik delil, teistik delillerineskisidir. Platon ve Aristoteles'in delillerinin çıkış noktası evrendeki hareketin kökenini soruşturmaktır. Kozmolojik delili Fârâbi İmkân delili, İbn Sina İlk Neden delili, Gazali Hudûs delili formunda inşa etmişlerdir.
Kozmolojik Kanıt: Kozmolojik kanıt Evren'in varlığından Tanrı'nın varlığına gitmeye çalışan kanıttır. Bu kanıtın temelinde nedensellik ilkesi yatar. Kendisinin nedeni olmayan varlık tanrıdır. Nedenler zincirini başlatan varlıktır.
TELEOLOJİK KANIT
İbn Rüşd, W. Paley, M. Behe, W. Dembski ve R. Swinburne bu kanıtı savunmuşlardır.
Herakleitos, nesnelerin kendisinden gelip, kendisine gittikleri ilk maddenin ateş olduğunu söylemiştir.
Bunlar; Empedokles (MÖ 490-MÖ 430), Anaksagoras (MÖ 500-MÖ 428), Leukippos (MÖ 500-MÖ 440) ve Demokritos (MÖ 460-MÖ 370)'tur. Empedoklese göre arkhe ateş, su, hava ve toprak'tır ve bunların faklı oranlarda karışımı evrendeki maddeleri oluşturur.
Dinî kozmoloji veya dinî evrenbilim, bilimsel kanıtlara dayanan değil de dinî düşünce ve yargılara dayanan evren anlayışları için kullanılan genel bir kavramdır. Her dinin dinî kozmolojisi, dinlerin temel farklılıklarından dolayı birbirinden ayrılsa da benzer noktalar da bulunabilir.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
Bunlara modern dönemde öne çıkan dinî tecrübe ve ahlâk delilleri de eklenebilir. Ontolojik delil, her türlü tecrübî verinin dışında zihnî bir ispat delili olup en yetkin varlık tasavvuru üzerine kuruludur.
Kozmolojik delil, tek bir spesifik delil olmaktan ziyade bir delil türünü ifade eder. Bu deliller, âlem hakkında ön kabul olarak varsayılan bir takım gerçekliklerden hareketle tek bir varlığın, özelde de Tanrı'nın varlığını çıkarsama şeklinde bir istidlâl biçimi sergilerler.
Ve bu noktada Fârâbî, ontolojik kanıta ilişkin olarak İslâm geleneğinde münferit bir taraftar olarak tebârüz etmektedir.
Kutub'un, Allah'ın varlığının delillerine ilişkin görüşleri incelendiğinde, onun bu konu üzerinde hassasiyetle durduğu ve Allah'ın varlığını ispat etmede kelamî delillerinden olan gaye ve nizam, fıtrat ve hudûs delilini kullandığı anlaşılmaktadır.
Felsefe'de Allah'ın varlığı genellikle kozmolojik, ontolojik ve teleolojik delillere dayalı olarak ispatlanmaya çalışılmıştır. Ontolojik delil, her türlü tecrübi verinin dışında aynı zamanda zihni bir ispat delili olup en yetkin varlık tasavvuru üzerine kurulur. Bu ise, "ekmel delil" olarak tanımlanır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Farabi, İbni Rüşd ve Sadreddin Konevi gibi İslam filozofları Tanrı'nın varlığını ispatlamak için ontolojik, ahlaki ve kozmolojik deliller öne sürmüşlerdir. İslam felsefesinde Allah'ın tanımlarından biri ''Vacibü'l Vücud'' yani ''Zorunlu Varlık''tır.
Teleolojik delil ise evrende var olan düzen, güzellik ve onun bir amaca hizmet ediyor oluşu fikrine dayanır ve bizim yakın çevremizi ele alır. Delil şu şekilde işler: 1) Dünyada bir dizayn, uyumluluk, düzen görülür. 2) Öyleyse bu irade sahibi bir tasarlayıcı tarafından yapılmış- tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri