Bilindiği gibi din felsefesi, din felsefesi olarak bu sahanın hem isim hem de disiplin babası olan Hegel'le başlatılır.
O dönemde Din Felsefesi'nden ilk söz edenlerden birisi Memduh Süleyman'dır. M. Süleyman 1908 yılında “Felsefe-i Edyan” (Dinler Felsefesi) (Felsefe Mecmuası, c. L, 1326, s. 141-142) adıyla bir makale yazmıştır.
Mustafa Şekip Tunç 1959 yılında yayınlanan “Bir Din Felsefesine Doğru” isimli araştırma eserini, döneminde okullarda verdiği dersler arasından toparlamış ve ömrünün vefa ettiği zaman zarfında -her ne kadar bitmemiş olsa da- eseri Osmanlıca olarak yazmıştır.
Teolojinin en önemli amacı belirli bir dini temellendirmek, açıklamak ve o dinin inananlarının inançlarını güçlendirmeye çalışmaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Din felsefesi, öncelikle dini tanımlamaya ve açıklamaya çalışır. Daha sonra temel dinsel kavramları (vahiy, Tanrı, mucize, ibadet, iman, peygamber) açıklamaya çalışır ve insanlık tarihi boyunca ortaya çıkmış olan din ve çeşitli inanç biçimlerini tutarlı, sistemli ve eleştirel bir şekilde incelemeye çalışır.
Alman İdealizmi, Yeni Platonculuk, Süreç Felsefesi ve Sezgicilik, din felsefesinin türleri arasında yer alır. Nihilizm, Materyalizm, Ateizm, Determinizm ve Pozitivizm ise din felsefesini ve metafizik öğretileri reddeden temel felsefi akımlardır.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Kitâb fi'l-felsefeti'l-ûla (İlk Felsefe Üzerine) isimli eserinde genel olarak Aristoteles'in (ö.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Aristoteles'in ardından ikinci öğretici/muallim-i sânî olarak anılan Fârâbî, İslâm felsefesinin kurucu filozofudur.
İslâm dünyasında ilk defa felsefeye dair eser yazan Kindî, bu alanda kendinden sonra gelen filozoflara öncülük yapmış ve Meşşâi felsefenin temellerini atmıştır. Bir Müslüman filozof olarak Kindî'nin şöhreti, felsefi ve bilimsel yazıları nedeniyle Latin Batı'ya kadar yayılmıştır.
Ahlakı sistematik olarak ele alarak, bireyin davranışlarının iyi ya da kötü olarak değerlendirilmesini araştıran felsefe dalına etik yani ahlak felsefesi denir. Etiğin kuruluşu M.Ö. 4. yüzyıla rastlamaktadır. Ahlak felsefesini ciddi ve kapsamlı olarak ele alan ilk kişi Sokrates'tir.
Deizmin en önemli temsilcilerinden olan John Toland, deizm kavramı üzerinde durarak kapsamlı bir tanımını yapmıştır. Fransız deistler arasında en tanınmış olanları ise Voltaire (ö. 1748) ve Rousseau'dur (ö. 1778). Voltaire deizmi Newton fiziği anlayışıyla, Rousseau ise katı romantik bir anlayışla değerlendirmiştir.
Din felsefesinin temel kavramları; Tanrı, inanç, kutsal, peygamber, vahiy, dini tecrübe, fıtrat, tevhit, ibadet, iman, yüce, ruh, cennet, cehennem.
Din felsefesinin temel soruları; Tanrının varlığı sorusu, evrenin yaratılıp yaratılmadığı sorusu, ruhun ölümsüzlüğü ve tanrının ne şekilde vahiy gönderebileceği soruları sorgulanmaktadır. Din felsefesinde kader ve insanın varoluşsallığı üzerine konularda sorgulanmaktadır.
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
"Cogito, ergo sum" (Fransızca: Je pense, donc je suis, Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım), René Descartes'ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözünün Latince halidir.
Descartes bilime ve matematiğe önemli katkılarda bulunmuştur. Optikte yansımanın temel kanununu bulmuştur; geliş açısı gidiş açısına eşittir. Matematiğe olan en büyük katkısı ise analitik geometri üzerine olmuştur. Cebirin geometriye uygulanması üzerine çalışmıştır.
Aristoteles (Grekçe: Ἀριστοτέλης Aristotélēs, Grekçe telaffuz: [aristotélɛːs]; c. MÖ 384 – c. MÖ 322) veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof ve bilge.
Yeni doğa biliminin düşünce ve görüşlerini çok iyi bir şekilde kavrayan ve en açık şekliyle ifade eden ilk filozoflar Francis Bacon ve René Descartes olmuştur.
Antik felsefenin Doğa Felsefesi veya Presokratik felsefe olarak sınıflanan bu ilk döneminde, felsefe doğa ya da varlık felsefesi olarak belirmiştir. Başka bir deyişle, felsefe ilk filozofların görüş- lerinde, bir varlık felsefesi, varlık üzerine sistematik bir düşünüm olarak ortaya çıkmıştır.
Şu halde, bu bilgiyi göz önünde bulundurarak, daha yirminci yüzyılın ba- şında din felsefesi kelimesinin, Türkiye'de kullanılmaya başlandığını ve bir disiplin alanı olarak bilindiğini söyleyebiliriz.
Din felsefesinin önemi, tanrı hakkındaki alternatif inançlar, Brahman, kutsallık, dini tecrübenin çeşitliliği, bilim ve din arasındaki etkileşim, dinsel olmayan felsefelerin meydan okuması, iyi ve kötünün kapsamı ve doğası, dinsel davranışların kaynağı, tarih, ölüm ve kapsadığı diğer önemli ilgi alanları nedeniyledir.
Hem felsefe hem de din, gerçekliği bir bütün olarak ele almayı ve kuşatıcı bir dünya görüşü ortaya koymayı hedefler. Felsefenin sadece teori ile ilgilendiği, dinin ise pratiğe ağırlık verdiği yönünde yanlış bir kanaat vardır. Doğrusu, hem felsefenin hem de dinin teorik ilgileri olduğu gibi pratik yönleri de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri