Sadece o uzayda yaşayabiliyor Genellikle yosun ve likenler doğal yaşam alanları olan tardigradlar, çok uzun süre, bazen yıllarca susuz kalmaya ve kuraklığa dayanabiliyor. Bilim adamları şimdiye dek, başka küçük hayvancıklarla ve döküntülerle beslenen 600 ayrı tür tardigrad tespit ettiler.
-272 °C ile yaklaşık 150 °C arasında değişen sıcaklıklara dayanabilen ,radyasyonlu ortamda hatta uzay boşluğunda bile hayatta kalabilen bir hayvan düşünün. Bu hayvan , Dünya 'nın en küçük hayvanı olmakla beraber en dayanıklılarından biri olan tardigradlardır.
Uzay da dahil olmak üzere birçok ortamda yaşamayı başaran ve dünyanın en dayanıklı canlısı olarak bilinen tardigradlar hakkında yeni bir keşif yapıldı. Keşfe göre, tardigradların salyangoz mukusuna karşı zayıf olduğu ortaya çıktı. Tardigradlar, dünyadaki en yok edilemez yaşam formlarından birisi olarak biliniyor.
Susuz kalsalar da günlerce yaşamaya devam eden su ayıları atmosferin dışında 12 gün boyunca hayatta kalabilmişlerdi. Su ayısının bir diğer özelliği ise radyasyona karşı dayanıklılığı.
Bu özel elbise olmadan astronotlar uzay boşluğunda, Ay üzerinde veya herhangi bir gezegende yürüyemezler. Bir araçtan ötekine geçemezler. Bu, uzayda herhangi bir atmosfer bulunmamasından dolayı, astronotların herhangi bir solunum ekipmanı olmadan solunum yapamamalarından kaynaklanmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır.
Mikroskobik canlılardır.Dünya'nın en küçük hayvanlarıdır.Tatlısularda ve nemli alanlarda yaşarlar. Vücutları genel görünüşüyle silindir şeklinde, karın tarafları düzdür. Koni şeklinde uç baş sayılır, ayrıca bir baş oluşumu görülmez. Solunum organları yoktur.
Dünyanın en dayanıklı canlısı olarak bilinen su ayıları uzay koşullarında bile hayatta kalabiliyor. Araştırmacılar su ayılarının zayıf noktasını tespit ederek yüksek sıcaklıklara dayanamayacaklarını ortaya koydu. Su ayılarının dayanıklılığı genetik yapılarında bulunan Dsup adlı protein sayesinde mümkün.
Son derece sert koşullara dayanabilseler de ortalama ömürlerinin 1-2 yıl olduğu söyleniyor. Yani kendileri için cennet gibi olan bölgelerde bile 2 yıldan biraz fazla yaşayabiliyorlar. Fakat su ayılarının kriptobiyoz denilen evreye girerlerse çok daha fazla yaşama şansları da bulunuyor.
Listenin zirvesinde Zika ve sıtma virüsleriyle hayatı tehdit eden sivrisinekler yer alıyor. Ayrıca insanların kendisi de listenin ikinci sırasında. Aslında geyik, ceylan, gergedan, fil ve domuz gibi hayvanları avlasalar da aslanlar, yılda 200 insanın ölümüne neden oluyor.
“Su ayısı” olarak da tanınan bir milimetre boyutundaki mikroskopik canlı türü tardigradlar, gezegenin en güçlü hayvanı.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
Uzayda yürüyen astronotlar radyasyonun ve Dünya'nın yörüngesi dışında yerçekiminin az olmasının etkileri nedeniyle daha hızlı yaşlanıyor. Uzay seyahatlerinde etkin faktör ağırlıksızlık ya da sıfır yer çekimi denilen durum. Vücudun tüm sistemleri bununla değişiyor.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
2007 yılında yapılan bir araştırmada su ayıları herhangi bir koruma olmadan uzaydaki zorlayıcı koşullara maruz bırakıldı. Uzaydaki vakum ortamına, yüksek enerjili radyasyona, çok yüksek ve düşük sıcaklıklara rağmen su ayılarının çoğu hayatta kalmayı başardı.
Aktif tardigrad ömrü 3 ile 30 ay sürmektedir fakat bu süre canlının latent dönemleri (encystment, anoxysibiosis, cryobiosis, osmobiosis, anhydrobiosis) dışındaki deneysel bir laboratuvarda tespit edilmiş süreleridir.
Çünkü direk midemize inince her ne kadar aşırı dayanıklı canlılar da olsalar, midemizdeki yoğun aside dayanamıyor ve parçalanıyorlar. Pa- razit yaşam tarzına da sahip olmadık- larından dolayı insanlar için herhangi bir hastalık taşımıyorlar.
[Tardigratlar dünya çapında, Himalayalar (6.000 m'den (20.000 ft) üzerinde), derin deniz (4.000 m'nin (13.000 ft) altında) ve kutup bölgelerinden ekvatora kadar çeşitli bölgelerde yaşamaktadırlar.
Morfolojisi: Uzunluğu 180-220 cm, kuyruk uzunluğu 8 -10 cm, omuz yüksekliği-cidago 85 - 125 cm ve ağırlığı ise ortalama 150 - 250 kg'dır. Bazı erkek bireyler 400-500 kg gelebilir.
Uzmanlar, her ne kadar su aygırlarının dayanıklı canlılar olsa da Güneş'teki sıcaklığa dayanamayacaklarını vurguladı.
Boyları 2 metreye kadar, ağırlıkları ise 91 kilodan 209 kiloya kadar ulaşır. Erkekler 15 yıl kadar, dişiler ise 25 yıl kadar yaşar. Kuzey Kutbu deniz ayıları avlanma ve göç sırasında yalnız hareket eder gibidir.
Sonunda, bu nem bulutları oluşturmak üzere yoğunlaşır, ardından yağmur olarak yere düşer ve sonunda bir kez daha su buharına dönüşür. Uzayda sıvı suyun olmaması, yerçekimi etkilerinin azalmasıyla birlikte, uzayda Dünya benzeri yağışların gerçekleşemeyeceği anlamına gelir.
Bize en yakın yıldızın uzaklığı: 4,3 ışık yılı. Güneş kendi ekseni etrafında saatte 7.000 km hızla döner ve bir tam turunu yaklaşık ortalama 27 günde tamamlar. Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C ve çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon °C'dir.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri