A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
KPSS A grubu konuları arasında; “Genel Kültür ve Genel Yetenek testi”, “Muhasebe testi”, “İşletme testi”, “İstatistik testi”, “Kamu yönetimi”, “Maliye”, “Uluslararası İlişkiler” testlerinin yaşında “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri” testine de girmelidirler.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
KPSS-A grubunda taban puan, her kurumun açacağı sınava göre değişmektedir. Başvurabilir mi? KPSS'ye lisans düzeyinde girenler A grubu kadroların giriş sınavlarına başvurunun yanı sıra, B grubu kadrolara ve Eğitim Bilimleri Sınavına da katıldıkları takdirde öğretmenlik yerleştirmelerine de başvurabilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Sınav, lisans düzeyindedir. Kaç Yılda Bir Yapılır? KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir.
*KPSS-A GRUBU KADROLAR
Ancak şunu belirtmek gerekir ki; KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, Hukuk, SBF, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunlarına yöneliktir. Sadece çok az sayıda kurum, bu fakülteler dışındaki fakülte mezunlarının da başvurularını kabul etmektedir.
1- A Grubu Kadro Ne Demektir? Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları kadrolarına A grubu kadroları denir.
Çünkü bu sınav sadece A Grubu ve Öğretmen alımları içindir. A Grubu (Kariyer Meslek) Nedir? Uzman, müfettiş, kontrolör, denetmen, murakıp, denetçi, kaymakam unvanlı kadrolara kariyer meslekler denir. Bu meslekler A Grubu puanlar denilen KPSS puanları ile alım yapılan mesleklerdir.
Polis adayları, KPSS lisans sonuçları sayfasında P3 puan türüne odaklanacak. Polis alımı başvurularında kullanılacak puan türü P3 olacak. KPSS P3 PUAN TÜRÜ NEDİR? KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür.
Hukuk mezunu olan adayların Uzman, Müfettiş, Uzman Hukukçu, Hukuk Müşavirliği vs. meslek dallarını tercih edebilmesi için ise KPSS A sınavına girmeleri gerekmektedir.
İşte tüm merak edilenler... POLİS OLMAK İÇİN KPSS HANGİ PUAN TÜRÜ HESAPLANIR? Polis olmak isteyenler POMEM KPSS de geçerli olan B grubundan sınav puanı almalıdır.
Özetlemek gerekirse; KPSS A Grubu içinde çalışacak kişiler için (denetmen, uzman, kaymakam adayı ya da müfettiş) 18 yaşını doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak aranan şarttır. KPSS B Grubu içerisinde çalışmak isteyenler için (doktor, öğretmen, psikolog, hemşire vb.) herhangi bir yaş sınırı aranmaz.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
KPSS LİSANS A GRUBU PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ? Kpss lisans a grubu puanları 2 yıl geçerli. 2022 yılında girilen sınavın puanı açıklandıktan sonra 2024 yılı kpss lisans a grubu puanları açıklanana kadar geçerli.
Diğerleri ise elenir. Bu yöntemde KPSS bir eleme sınavı niteliği taşır. Örneğin; Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavı için, KPSS-36, KPSS-21 ve KPSS-108 puan türlerinin birinden en az 80 puan almış olmak şartı konulmuştur. Ancak 80 ve üzeri puan alanlar bu kadroya başvurabilir.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Kariyer Meslek Nedir? KPSS şartı gerektirmeyen, kariyer mesleklerde olmasına rağmen genel itibariyle KPSS-A grubu puanları ile alımı yapılan, kurumun kendi yaptığı yarışma ve yeterlilik sınavı ile girilen mesleklere kariyer meslek denir.
Hukuk: Toplam 40 soru. Anayasa Hukuku: 4, İdari Hukuk ve İdari Yargı: 6, Ceza Hukuku: 6, Medeni Hukuk: 6, Borçlar Hukuku: 6, Ticaret Hukuku: 6, İcra İflas Hukuku: 6. İşletme: Toplam 40 soru.
(A) grubu kadrolar; özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle ve belli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutularak mesleğe alınan personel için ihdas edilmiş kadrolar olarak tanımlanmıştır (Örneğin, Müfettiş ve Uzman Yardımcısı, Stajyer Kontrolör, Kaymakam Adayı).
A grubu meslekleri; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır.
KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı
2023-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı'nın Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu ile Eğitim Bilimleri oturumu 23 Temmuz 2023 tarihinde, Alan Bilgisi oturumları 29-30 Temmuz 2023 tarihlerinde, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumu ise 6 Ağustos 2023 tarihinde uygulanacaktır.
Ön lisans mezunları için KPSS sınavının sonucuna göre bu kişiler, KPSS P93 puanı ile düz memur kadrolarına başvurabilmektedirler. Lisans mezunları için ise KPSS sınavının sonucuna göre bu kişiler, KPSS P3 puan türü ile merkezi yerleştirmeden düz memurluk kadrolarına başvurabilmektedirler.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz'da yapılacak. Alan Bilgisi 1. gün oturumları 29 Temmuz'da 2. gün oturumları 30 Temmuz'da yapılacak. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 6 Ağustos'ta düzenlenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri