KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yılda bir yapılıyor. Bu nedenle, 2023 yılında KPSS Ortaöğretim oturumu yapılmayacak.
Bu kapsamda genel olarak 18 yaşından büyük kişiler KPSS sınavına girme hakkını elde edebilir. Burada önemli olan en az lise mezunu olmaktır. Aynı zamanda üst sınır için KPSS yaş sınırı yer almaz.
KPSS önlisans sınavları 2 yılda bir düzenlenmektedir. Adaylar puanlarıyla 2 yıl boyunca açılan kadrolara başvuru yapabilir. KPSS önlisans sınavı geçtiğimiz yıl (2022) yapıldığından bu yıl organize edilemeyecek. Bir sonraki oturum 2024 yılında ÖSYM tarafından yapılacak.
İlgili 23 soru bulundu
KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı
2023-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı'nın Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu ile Eğitim Bilimleri oturumu 23 Temmuz 2023 tarihinde, Alan Bilgisi oturumları 29-30 Temmuz 2023 tarihlerinde, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumu ise 6 Ağustos 2023 tarihinde uygulanacaktır.
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
Genel olarak 18 yaşını dolduran herkes devlet memuru olabilmek için başvuru gerçekleştirebilir. Ancak bir meslek ya da sanat okulunu bitiren kişiler için ise yaş sınırı şu an 15 olarak öne çıkar. Bu kapsamda Türk Medeni Kanununun 12 maddesine dayanarak, kazai rüşt kararı alma şartı üzerinden devlet memuru olmak mümkün.
Memuriyete Girişte Yaş
Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
KPSS 2023 Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi, ÖABT başvurusunu 16-29 Mayıs 2023 tarihleri arasında yapamayanlar 6-7 Haziran 2023 geç başvuru gününde başvuru yapabilecek.
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz'da yapılacak. Alan Bilgisi 1. gün oturumları 29 Temmuz'da 2. gün oturumları 30 Temmuz'da yapılacak.
KPSS ortaöğretim sınavı 2 yılda bir organize edilmektedir. 2022 yılında son olarak KPSS ön lisans sınavı 2 Ekim'de, ortaöğretim sınavı ise 6 Kasım'da düzenlendi. Buna göre KPSS ortaöğretim sınavı 2024 yılında organize edilecek.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
KPSS Ortaöğretim sınavına, ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabiliyor. Yani tercih ve yerleştirme sürecinde adayın mezun durumda olması gerekiyor.
Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Memur olma yaş sınırı öncelikle burada karşımızda yer alır ve farklı mesleklere göre farklılık gösterir. Meslek ve sanat okulunu bitirip 15 yaşını dolduran kişiler devlet memurluğuna atanabilir. Ayrıca okuldan mezun olanlar, KPSS A grubundan belirtilen puanı aldıkları zaman 40 yaşına kadar atanabiliyorlar.
On dört yaşını bitirmiş ve ilköğretimini tamamlamış çocuk işçiler, ancak Yönetmeliğin 1 numaralı ekinde belirtilen hafif işlerde çalıştırıla- bilirler. On beş yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış genç işçiler, Yönetmeliğin 2 numaralı ekinde çalışmalarına izin verilen işlerde çalış- tırılabilirler.
657 sayılı Kanun hükmü
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48.maddesine göre Devlet memuru olmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
Birçok memur alımında 35 yaş sınırı veya 40 yaşını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır. 657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir.
Yottapat! Sınav sonucu iki yıl geçerli olduğu için Ortaöğretim KPSS'ye girebilirsin. Okuldan mezun olunca da tercihini yaparsın. 1.4 2022-KPSS Ortaöğretim Sınavı, ortaöğretim kurumlarından (lise, meslek lisesi) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir.
ORTAÖĞRETİM KPSS NE ZAMAN? KPSS ortaöğretim sınavı 2 yılda bir organize edilmektedir. 2022 yılında son olarak KPSS ön lisans sınavı 2 Ekim'de, ortaöğretim sınavı ise 6 Kasım'da düzenlendi. Buna göre KPSS ortaöğretim sınavı 2024 yılında organize edilecek.
Sınav ortaöğretim/ön lisans için 2 yılda bir yapılmaktadır. Ön lisans ve Ortaöğretim (Lise) KPSS sınavları sadece çift yıllarda yapılır örneğin:2018,2020,2022,2024 gibi yıllar da yapılır. Sınav sonuçları ise sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli sayılır.
29-30 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılacak olan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) görevli Bina Sınav Sorumluları (BSS) ve Bina Sınav Sorumlusu Yardımcıları (BSSY) ile 27 Temmuz Perşembe günü saat 11:45'de aşağıdaki link üzerinden online toplantı yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri