Tipik olarak, modern bir ön yüklemeli çamaşır makinesi, standart bir yıkama programında yaklaşık 40 ila 60 litre su tüketir. Bazı daha büyük modeller veya özel yıkama programları, su tüketimini artırabilir, ancak ortalama bir rakam vermek gerekirse, bu aralık çoğu makine için geçerlidir.
Genel olarak farklı kapasitelere sahip olan çamaşır makineleri 1 saatte bir çalışmada belli miktarda su harcaması yapmaktadır. Bu bağlamda 6 ile 12 kilogram arasında kapasiteye sahip olan çamaşır makineleri için, genel olarak 35 litre ile 60 litre arasında su harcadığını ifade etmek mümkün.
9 kg kapasiteye sahip bir çamaşır makinesinin yıllık su tüketimi ortalama 11.200 litredir.
Çamaşır makineleri tek seferde içerisine aldıkları su bakımından incelenmezler, böyle bir veri yoktur ancak program bazlı olarak su miktarı farklılık göstersen de çamaşır döngüsü yıkama + durulama 60-80 litre aralıgında oldugu düşünüldüğünde 30-40 litre su alabileceklerini söylemek mümkün.
Toplamda 4 kez su alıp boşaltır Ekonomik program seçilirse daha az su kullanmak tasarruf etmek adına aynı suyu yıkama boyunca kullanır. yıkama bitimi bir kez durulama suyu alır. Eğer ki ekstradan makinenin su ilave tuşu devreye sokulursa daha fazla duru su harcayarak uzun bir durulama yapar..
İlgili 29 soru bulundu
Çamaşır Makinesi Kapasitesi Nedir? Çamaşır makinesi kapasitesi, bir seferde yıkayabileceğiniz maksimum kuru çamaşır miktarını kilogram cinsinden belirten değerdir. Fazla kapasiteye sahip olan çamaşır makineleri bir seferde daha çok çamaşır yıkamanıza olanak tanıyarak makineyi daha az kullanmanızı sağlayabilir.
En uygun olan tarife 22:00-06:00 arasında. Bulaşık makinası, çamaşır makinası ve diğer elektrikli ev aletlerini saat 10'dan sonra kullanırlarsa ödeyecekleri bedel daha az olacaktır. Tüketimin en pahalı olduğu saat, saat 5 ile 10 arası." Elektriğin en çok tüketildiği saatler 17 ile 22:00 arası.
Farklı sifon hacimleri olmakla birlikte genel kullanım, 8-10 litre, 6-8 litre, 6-4 litre şeklinde sifonlar su almaktadır. Bir başka deyişle, her bir sifonu çekişinizde 8-10 litre suyu tüketiyoruz. Halbuki 6 litre ile hijyen sağlanabilir. Hatta 4 litre ile hijyen sağlanan klozetler mevcuttur.
Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Ortalama bir küvetin su kapasitesi, boyutlarına ve tasarımına bağlı olarak değişir. Ancak genellikle bir standart küvet, yaklaşık 150-200 litre su alabilir.
Yani çamaşır makinesi günde kaç defa çalıştırılır, eğer çok kalabalık bir nüfusunuz varsa, günde iki kez yıkamanız gayet normal bir durum. Bir de dikkate almanız gereken bir diğer neden de, 'çamaşır makinesi günde kaç kere çalıştırılır'ın cevabının aldığınız ürüne de bağlı olduğunu unutmamalısınız.
A+++ enerji sınıfında 7 kglık bir çamaşır makinesi saatlik 800 watt, 5 kglık bir çamaşır makinesi saatte yaklaşık 650 watt, 10 kglık çamaşır makinesiyse saatte yaklaşık olarak 1000 watt elektrik enerjisi harcar diyebiliriz. Ayda kaç kere makine açtığına bağlı. Normal yıkama 4 liradan eko 3 liradan hesap edebilirsin.
Bir bulaşık makinesi yıkama başına ortalama 15 litre su harcar. Yani 4 kişilik bir aile elde yıkamaya göre yükleme başına ortalama 111 litre su tasarrufu yapabilir.
Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır. Muslukları kontrol edin. Muslukların su kaçırmadığından emin olun ve gerekirse tamir ettirin.
Musluktan 1 Saatte Ne Kadar Su Akar? Musluktan saat başı ortalama 972 litre su akıyor ve bu dakikada 16 litreden fazla su akması anlamına geliyor. Bu da ellerinizi yıkarken, dişinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu açık bıraktığınızda ne denli su kaybı olacağını gözler önüne seriyor.
4 kişilik bir ailenin aylık ortalama su harcaması 22 bin 200 litre yapıyor. TÜİK'in resmi su tüketim rakamlarına göre ise Türkiye'de günlük kişi başı ortalama su tüketimimiz 224 litre.
Dört kişilik bir ailenin günde ortalama 760 litre su tüketmesi gerektiğine dikkat çeken bu araştırmaya göre, konut başına düşen ortalama aylık su tüketimi de 23 metreküp oluyor.
Global ortalama su tüketiminin günde kişi başı 80 litre olduğunu, Türkiye'de ise kişi başı 190 litre su tüketildiğini belirten Beaulieu, "Su kıtlığı demek, suyun kalitesinin düşüklüğü veya suyun miktar olarak azlığı anlamında.
Banyo, mutfak ve klozetlerde su kaçağı olmadığından emin olun. Klozet musluğu ve sifonlar kadar banyo, duş ve mutfak musluklarını da sık sık kontrol edin. Bu kaçaklar, damlatma dahi olsa çok fazla miktarda suyun israf olmasına neden olur. Tek bir damlatan musluğun 24 saatte 300 litre suyu boşa harcadığını unutmayın.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
“06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri