KPSS Ortaöğretim Sınavı, devlet memur alımı için düzenlenen ve lise mezunlarının girebildiği ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. Lise mezunları ve üniversite öğrencileri belirli şartları taşımaları durumunda bu sınava girerek, memur alımı için yapılacak yerleştirmeler sonucu memur olarak devlet kadrolarına yerleşir.
Lise KPSS' ye giren bir kişi kamu kuruluşlarında görev alabilir. Özel koşullara göre alım yapan ve doğrudan puan ile alım yapan bölümlere göre çalışma yerleri fark edebilir. Lise KPSS'ye giren bir kişi, KPSS puanına göre atama yapılan devlet kurumlarında veya kamu kurumlarında çalışabilir.
Ortaöğretim seviyesindeki konulardan toplam 120 soru sorulmaktadır. Genel kültür ve genel yetenek olarak iki temel kategoriye ayrılır. Genel yetenek bölümünde, Türkçe, Matematik ve Geometri derslerinden soru çıkar. Genel Kültür'de, Coğrafya, Tarih ve Vatandaşlık Bilgisi dersleri sorulmaktadır.
ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanmaktadır. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmamaktadır.
Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
İlgili 30 soru bulundu
Lise mezunu memur olma şartları neler? Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler. Mezun oldukları bölümle ilgili kamu kadrolarını tercih edip atanabilirler.
“Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler.
Şurada Paylaş! MEMURLUK İÇİN KPSS'DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKLİ? KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu yapacak adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
POMEM ve PAEM alımlarına üniversite mezunu adaylar başvuru yapabilirken PMYO'ya Lise ve dengi okullardan mezun olan adaylar başvuru yapabilir.
Düz Memur Ne İş Yapar? Düz memur, çalıştığı kamu kuruluşunda temel bilgisayar kullanma becerilerini gerektiren görevlerden ya da kurumun çeşitli hizmetleri sağlamak amacıyla yaptığı saha faaliyetlerinden sorumludur.
KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir. 90 puan alabilmek için ise 87-92 arasında net yapılması gerekiyor.
KPSS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR? KPSS tercihleri, ÖSYM tarafından yayınlanacak olan tercih kılavuzu doğrultusunda gerçekleştirilecek. ÖSYM'nin resmi sitesi 'https://ais.osym.gov.tr' adresi üzerinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel tercih başvurusu yapılabilecek.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Örnek verelim; adayların 30 tercih hakkı var. 85 almış bir adayın ilk 29 tercihi daha yüksek puanlı adaylar tarafından tercih edilmiş ve dolmuştur. 30'uncu tercih ise boştur ve henüz yerleşen olmamıştır. Bu adayın 30'uncu sıradaki tercihi boş ise buna yerleştirir.
Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur. Bu devlete düz memur alımı içindir.
KPSS şartı: POMEM alımlarında adayların KPSS şartını yerine getirmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Ön Lisans mezunları için P93 puan türünden en az 65, Lisans mezunları için ise P3 puan türünden en az 60 puan almış olmak gereklidir.
2022 Önlisans Polis Alımında KPSS Puanı Kaç Olmalı? KPSS'de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak, (Lisans mezunları için KPSS lisans puanı P3 puan türünden (60,00), önlisans mezunları için KPSS önlisans puanı P93 puan türünden (65,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.)
Polis alımı için başvuru yapmak isteyen adayların KPSS P3 puan türünden en düşük 60 puan ve üzerinde alması gerekmektedir.
Ancak hemen belirtelim ki KPSS tercihi yapmak için resmi bir braj puanı şartı bulunmuyor. Ancak kamu kurumları personel alımı yapmak için genellikle 60 puan ve üzeri alma şartı arıyor. Şurada Paylaş! Bu nedenle KPSS Ortaöğretim baraj puanı olmasa da tercihler genellikle 60 puan ve üzerinde yapılıyor.
KPSS puanının düşük olması tercih yapabilmeye engel değildir. Devlet bünyesinde memur olarak çalışmak isteyen adayların atanabilmek için en az 70 puan seviyesini geçmesi gerekmektedir. Kamu Kurumları Seçme Sınavında belirlenen bir baraj uygulaması yoktur.
KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumu tamamlandı. Sınava katılım sağlayan adaylar genel olarak sınavın zor olduğunu belirtti. Bununlar beraber Türkçe ve tarih sorularının da zor olduğu ifade edildi.
Buna göre, kural olarak 18 yaşını bitirenler memur olabilir. İstisnai olarak bir meslek veya sanat okulunu bitirenler ise en az 15 yaşını doldurmuş olmak, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınmak şartıyla memur olabilirler (DMK. m. 40). olarak aranabilir (DMK.
Sınavlara girmek için herhangi bir yaş sınırı yok
Devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkânı elde edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri