TÜİK, 2014 yılı Mart ayına kadar, Devlet Planlama Teşkilatının 1982 yılında yayımladığı "Kent Eşiği Araştırması: Türkiye İçin Kent Tanımı” kriterlerini kullanarak 20 001 ve daha fazla nüfuslu yerleşim yerlerini kent, 20 000 ve daha az nüfuslu yerleşim yerlerini kır olarak tanımlayan sınıflamayı dikkate almıştır.
Ekonomik faaliyetler: Kır yerleşmeleri genellikle tarım, hayvancılık ve doğal kaynaklara dayalı faaliyetlerle uğraşırken, kent yerleşmeleri daha çeşitli ekonomik faaliyetlere ev sahipliği yapar. Kentlerde sanayi, ticaret, finans, hizmet sektörü gibi çeşitli iş alanları bulunur.
Türkiye'de bugün köy-kent ayrımı 1924 tarihli Köy Kanununa göre yapılmaktadır. Yasanın 1. maddesi, nüfusu 2.000'e kadar olan yerleşmeleri “köy”, 2.000- 20.000 arasında olanlara “kasaba” ve nüfusu 20.000 den yukarı olan yerleşmelere de “şehir” denir hükmünü koymuştur.
Nüfus kriterine göre, nüfusu 2.000'den daha az olan yerleşim yerlerine 'köy', 2.000-20.000 nüfuslu yerlere 'kasaba' ve nüfusu 20.000'den fazla olan yerlere ise 'kent' denilmektedir. İstatistiksel olarak ise genel itibarıyla il ve ilçe merkezleri 'kent', belde ve köyler ise 'kır' olarak kabul edilmektedir.
Kırsal alan ya da taşra, demografik olarak nüfus yoğunluğunun düşük olduğu yerleşim birimlerinin görüldüğü, üretimin endüstriyel nitelikten daha çok tarım ve hayvancılığa dayandığı coğrafi ve beşeri açıdan sınıflandırılmış yer ya da bölgedir.
İlgili 15 soru bulundu
Kırsal veya taşra alanları demografik olarak nüfus yoğunluğunun düşük olduğu yerlerdir. Üretimin endüstriyel nitelikten daha çok hayvancılık ve tarıma dayandığı coğrafi ve beşeri açıdan sınıflandırılmış yere veya bölgeye kırsal alan denilmektedir. Kırsal alanlar daha çok kent merkezlerinden daha uzak yerlerdir.
Kırsal alan deyiminin içine, buralarda yer alan ve en küçük birim olan çiftliklerden başlayıp köye kadar uzanan yerleşmelerdeki yalnızca binalar değil, aynı zamanda bunların çevreleri, bahçeleri, tarlaları ve tarım dışı başka fonksiyonları da girmektedir.
Türkiye'de 2019 yılında %92,8 olan il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı, 2020 yılında %93 oldu. Diğer yandan belde ve köylerde yaşayanların oranı %7,2'den %7'ye düştü.
Doğum oranlarının halen yüksek olduğu Kars İli, doğal nüfus artışı oranının da yüksek olmasına rağmen, başta ekonomik sebeplere dayalı göçler nedeniyle nüfus kaybına uğramaktadır. İl sahip olduğu %0 -23.01 göç oranıyla Türkiye illeri giden göçler sıralamasında 3. durumda bulunmakta ve nüfus kaybetmeye devam etmektedir.
Dünyadaki kırsal nüfusun çoğunluğu nispeten az sayıda ülkede yaşıyor. Hindistan en büyük kırsal nüfusa (893 milyon) sahip ülkedir, onu Çin (578 milyon) izliyor. Bu iki ülke birlikte dünyadaki kırsal nüfusun yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor.
Kent; toplumsal, siyasal, yönetsel ve ekonomik alanların bütün vatandaşlar için var olduğu yaşam alanıdır1. Kent kavramı; kentli insanı çevreleyen ve ondan etkilenen tüm boyutları içermektedir. Buna ilave olarak geniş kapsamda tanımlanması gereken bir nitelik taşır.
Kentsel saçaklanma, 1950'lerden sonra dünyadaki pek çok kentte gö- rülen bir büyüme biçimi olarak literatürde yer almaktadır. Kentlerin çevresine doğru düşük yoğunlukta, sıçramalı bir kentsel büyüme biçimi olarak tariflenen saçaklanma, kentsel alanın etkin kullanılmamasına ve çevresel sorunlara neden olmaktadır.
Kent Gıda, İstanbul merkezli, Türkiye'nin en büyük sakız, şeker, şekerleme, lolipop, draje, çikolata, bisküvi şirketlerinden biridir. En popüler markalarına Bubblicious, Missbonbon, Tofy, Madlen, Şıpsevdi, Topitop, Missbon, Tofita, Tipitip, Olips, Milka, Oreo, Falım, First, Jelibon, Toblerone dahildir.
Sözlükte "kent" ne demek? 1. Nüfusunun çoğu ticaret, sanayi ya da yönetimle ilgili işlerle uğraşan, tarımsal etkinliklerin olmadığı yerleşim alanı, şehir.
Güncel tanımlamayla şehirler kent olarak isimlendirilerek, kente ilişkin veri ve bilgiler kentsel, bunun dışında kalan yerleşim birimleri kır alanlar kabul edilip, bu alanlara ilişkin veri ve bilgilerde kırsal olarak nitelendirilmektedir.
Ermenistan Kürtleri (Kürtçe: Kurdên Ermenistanê), büyük kısmı I. Dünya Savaşı esnasında Kars'tan Ermenistan'a göçen Kürtlerden oluşur. Kürt nüfusunun ezici çoğunluğu Yezidi dinine mensup olmakla beraber kalan kısmı Şii Kürtlerden oluşur.
Türkiye' de bundan daha eski “Türkçe” isim taşıyan bir şehrimiz daha yoktur. Eski Türkçe'de “Karsak” karnının altı beyaz 75-80 cm. boyundaki çöl tilkisinin adıdır. Bu hayvanı totem edindiklerinden Kıpçaklar'ın “Karsak ” boyuna da bu ad verilmiştir.
Osmanlı Devleti dönemi
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin merkezi olan Kars'ı İngilizler ele geçirdi. Kars'ı daha sonra Ermeniler'e ve Gürcüler'e bırakan İngilizler buradan çekildi.
Toplam; 54.365.900 Türk soyundan gelen kişi olduğunu söylüyor. Arap Alevi 50.000 (sanırım fellahlar olabilir?)
Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı verilere göre, 2022 yılında Türkiye nüfusu 599 bin 280 kişi artarak 85 milyon 279 bin 553 kişiye ulaştı. Nüfus artış hızı binde 7.1 olarak gerçekleşti. Son nüfus verilerine göre, depremden etkilenen 10 ilde yaşayanların sayısı 13 milyon 421 bin 699 kişiye ulaşıyor.
Ülkelerin toplam nüfusları içindeki 65 ve daha yukarı yaştaki yaşlı nüfus oranları incelendiğinde, geçen yıl en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülke yüzde 35,9 ile Monako oldu. Bu ülkeyi yüzde 29,9 ile Japonya, yüzde 24,1 ile İtalya izledi. Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu ülke, yüzde 1,5 ile Katar oldu.
Kır terimi yerleşim alanları dışında kalan araziler; karaların yerleşilmemiş bölgeleri; orman ve ağaç formasyonundan yoksun, işlenmemiş boş araziler; ormanlık, dağlık-tepelik alanların karşıtı olan düz ve alçak alanlar; açık veya kapalı tarla sistemlerinden oluşan sahalar gibi oldukça farklı coğrafi anlamlara ...
İdari olarak köylere bağlı olan, köyden küçük yerleşim birimlerine, köy altı yerleşmeleri denir. Köy altı yerleşmeleri tek ev ve eklentileri, yerleşme grupları, mahalle ve divanlardan oluşur.
Kırsal alan; şehirlerin dışında olan, nüfus yoğunluğu ve yapılaşmanın az, doğal ortamla iç içe yaşamın, tarım ve hayvancılığın sürdürüldüğü kesimlerdir. Türkiye kır yerleşmeleri kasaba, köy, yayla ve mezralardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri