Kombi bakımı yapılmadığı veya teknik servisler tarafından yapılması gereken kontroller ihmal edildiği için kombi bozulmuşsa; oluşacak masraf kiracı tarafından karşılanmalıdır. Kombi kullanıcı hatasından dolayı bozulmuşsa masraflar yine kiracı tarafından ödenmelidir.
parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. bununla birlikte, eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Buna göre kombinin bakımı da kiracıya aittir.
Ancak oluşan arıza kiracıdan kaynaklı değilse kombi arızasının masrafları ev sahibine aittir.
Kiracı ile ev sahibi arasında sıkça gerginlik yaşanmasına sebep olan bir konudur. Borçlar kanununun 317. maddesine göre, kombinin temizliği ve bakımı kiracıdan sorumludur. Ama arızaların kiracıdan sorumlu olduğu anlamına gelmez.
İlgili 36 soru bulundu
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Konut sigortası asistans hizmetleri arasında yer alan kombi bakım ve arıza tamiri hizmetinden yararlanılabilmesi için elektronik ev eşyalarının da poliçeye dahil edilmesi gerekir eğer bu eşyalar poliçede yoksa sigorta şirketi, konut sigortası kapsamında kombi arızasını karşılamaz.
Ek teminat olarak poliçelere ilave edilebilen kombi bakım hizmeti teminatı ile kombiler garanti altına alınabilmektedir. Kombi bakımı çalışır durumda olan veya garanti süresi sona ermiş olan kombilere yapılmaktadır. Böylece konut sigortası hasarsızlığı bozulmamaktadır.
Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım-onarım giderleri de mülk sahibine aittir. Örneğin dış cephe boya badanası, mantolama, asansör bakım masrafları, bina tesisatında onarım, tadilat gibi masrafları mülk sahibi öder. Ancak mülk sahibi bu borcunu ödemezse kiracının kapısı çalınabilir.
Kombiler, evin demirbaşları arasındadır. Bu nedenle kombi bakım masrafları genelde ev sahipleri tarafından karşılanıyor. Tabii istisnalar da var. Mesela kombide kullanım hatasından arıza oluşması gibi.
Konuyu en kısa hali ile özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya yani kiracıya aittir. Kombi bakım masrafını karşılamak, konut-işyeri içerisinde kalındığı sürece her yıl düzenli şekilde kombiye bakım yaptırıp kullanmak da yine kiracıya aittir.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 250 TL'dir.
Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Haklı bir sebep olmadıkça (kiracının kira bedelini ödememesi, komşulara rahatsızlık vermesi, kiralananla ısrarla zarar vermesi, konut gereksiniminin bulunması vs.) yeni ev sahibi kiracı kabul etmediği sürece kira sözleşmesini feshedemez, kiracıyı konuttan çıkmaya zorlayamaz.
Sigorta yapılan bir evde ev sahipleri ile kiracılar karşılıklı olarak eve verilen zarar konusunda güvence altına alınırlar. Ev sahipleri aslı olmayan gerekçelerle kiracıların eve zarar verdiklerini iddia edemezler. Öte yandan kiracılar da ev sahiplerinin konutlarına zarar verip ve bu zararı karşılamadan gidemezler.
Konut sigortası evinizi deprem, su baskını, yangın gibi doğal afetlere veya hırsızlık gibi yapay afetlere karşı koruyan bir sigorta çeşididir.
Üzerindeki ışıklar yanmıyorsa kombinizin yanındaki duvarda yer alan ve üzerinde mandala benzeyen bir düğme olan kutu, sigorta kutusudur. Sigorta kutusunun üzerindeki mandala benzeyen düğmeyi açık konuma getirdiğinizde kombiye elektrik gelmeye başlayacaktır.
Bu durumda konut sigortası kapsamında hasarın karşılanması için ödenecek olan maksimum sınır 40.000 TL'dir. Eğer konutta daha fazla hasar meydana gelmişse bu durumda kalan tutarı senin karşılaman gerekecektir.
Güneş yüzünü göstermeye başladığında kombi bağlantı borularının üzerindeki vanalar, gaz vanası ve kombi sigortası kapatılır. Kış mevsimine kadar sıcak su ihtiyacı bu şekilde karşılanır.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir.
Kiraya veren, kiracıdan talep edilen giderlerin belgelerini saklamalı ve vergi beyannamelerinde kullanmak üzere muhasebe kayıtlarını tutmalıdır. Kiradan Düşülebilen Masraf Neye Göre Belirlenir? Kiradan düşülebilen masraflar, gayrimenkulün bakımı, onarımı ve işletilmesiyle ilgili giderlerdir.
Bu şartlar şu şekildedir: Kira sözleşmesinin süresi ne kadarsa onun bitmesini beklemeniz ve eve ihtiyacınız olduğunu kanıtlamanız. Aynı yıl içinde kiracı kirayı ödemeyi 2 kere geciktirirse ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderdiyseniz kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri