Eğer hava sıcaklığı -10 derece civarına ve daha altına kadar düşerse kırağı pencerelerimizde tüy, yelpaze ve dantele benzer şekillere neden olur.
Kırağı ne zaman düşer, sorusuna kışın sıfır derecenin altında düşer yanıtını veririz.
Su damlacığı şeklinde çoğunlukla yaprakların, bitkilerin üzerinde görüldüğü için yağmur ile de karıştırılmaktadır. Çiy olayı tamamen havanın sıcaklığına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Çiy olayı 0 derecenin altında görülmemektedir. O derecenin altına düştüğü zamanlar çit taneleri, kırağıya dönüşmektedir.
İlkbahar veya yaz mevsiminde sabahları cisimlerin üzerinde, bahçedeki bitkilerin yapraklarında su damlacıkları oluşur. Bu damlacıklar yağmur damlası değildir, geceleri havanın soğumasıyla havada bulunan su buharının yoğuşarak oluşturduğu damlacıklardır.
Sıfır derecenin altındaki yağış türleri arasında kırağı, kırç, kar ve dolu yer alır.
İlgili 33 soru bulundu
Çiğ ve kırağı havadan yağmaz, havadan yere düşmez. Kırağı küçük buz kristallerinden oluşur ama donmuş bir çiğ değildir. Bunlar bir yağış türü de olmadığı için miktarları meteorolojide ölçülmez. Sadece çisenti, yağmur, kar dolu ve bunların türevlerine yağış denir ve miktarları ölçülür.
Çiy, meteoroloji biliminde yağış kategorisine girmez. Hatta klimatolojik rasat cetvellerinde meteorolojik hadise değil, müşahede olarak rapor edilir. İlkbahar veya yaz mevsiminde sabahları cisimlerin üzerinde, bahçedeki bitkilerin yapraklarında su damlacıkları oluşur.
Doğal gaz yakarken kazanınızın oluşturduğu egzozun çiy noktası yaklaşık 55ºC'dir. Bu, ısı eşanjöründe yoğuşma oluşması için kazana dönen suyun 55ºC veya daha düşük olması gerektiği anlamına gelir.
Kırağı, genellikle kış aylarında görülen bir durumdur. Sıcaklığın 0 derecenin altına inmesiyle birlikte birçok bölgede kırağı görülebilir. Özellikle camlarda ve çimenlerde kırağı kendisini oldukça net olarak gösterir.
açık, ayazlı gecelerde üstü açık eşya, çayır, çimen, tarla üstüne, iğne, tüy, pul biçimindeki ince buz parçacıkları olarak yoğunlaşmış bir yağış şekli olarak düşen kırağı, soğuk olduğu için bitkilere zarar verebilmektedir.
Çığ genellikle Aralık ve Mart aylarında görülür. Çığ oluşmasının pek çok farklı nedenleri olabilir. Bunlardan biri çok fazla kar yağışının olduğu alanlarda taze kar tabakalarının alt tabaka ile kaynaşamaması sonucu olabilir. Ayrıca rüzgar nedeniyle kalkan kar kütleleri çığlara sebep olabilmektedir.
Yeryüzündeki cisimlerin üzerinde biriken su damlalarını ifade eden çiyler çoğunlukla yaz ve ilkbahar mevsimlerinin sabah saatlerinde gözlemlenmektedir.
Çığ tehlikesinin artmasını engellemek için, yamaçlardaki ağaçları, bitki örtüsünü ve ormanları koruyun. Kar yağan aylarda hava ve yol durumu raporlarını dikkatlice izleyin. Aile Afet Planınızı hazırlarken çığ riskini göz önünde bulundurun.
Meyvalık yaparken sabahın ilk güneşini görmeyen seçilmesi gerekir. Ani ısı değişimi olmadan kırağının soğuğundan, ani güneş ısısından korur.
Kırağı, atmosferik sinir tabakadaki hava partiküllerinin efektif buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğuşarak katı feyze geçmesidir.
Çiy, en kolay anlatım ile havada bulunan su buharının, soğuk bir yüzey üzerinde sıvı hale geçmesi ve su damlası olarak görünmesidir.
Kırağı, kırağılaşma olayı sonucu oluşur. Su ısınınca buharlaşır, buhar da soğuyunca tekrar su haline gelir. Not: Sıcaklığı az olan madde ısı alarak erime, buharlaş- ma ve süblimleşme olayı gerçekleşir. Sıcaklığı fazla olan madde ısı vererek yoğuşma, donma, kırağılaşma olayı gerçekleşir.
Gaz hâldeki su buharının ani sıcaklık değişiminin etkisiyle çevresine ısı verip sıvı hâle geçmeden direkt katı hâle geçmesine kırağılaşma, katı hâldeki maddenin ise çevreden ısı alıp sıvı hâle geçmeden direkt gaz hâle geçmesine de süblimleşme denir.
Kış mevsiminde otomobil camlarının kırağılaştığı görülmektedir. Görüldüğü üzere maddeler farklı sıcaklıklarda ısı alarak veya ısı vererek hal değiştirebilmektedir.
Teorik olarak belirlenen sabit bir değer olmamakla birlikte olduğu düşünülen en yüksek sıcaklık değeri 1032 Kelvin'dir. Planck olarak adlandırılır ve bu sıcaklığa sadece bir kez ulaşıldığı düşünülür.
Gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı hale geçmeye başladığı sıcaklık noktasıdır. Sıvılar için kaynama noktası ile yoğuşma sıcaklığı aynıdır. Ayrıca basıncı düşürmek, kaynama noktasını veya yoğuşma sıcaklığını arttırır.
Termometre bir hava akımına yerleştirilir. Su buharlaştığı için civa haznesi de dahil olmak üzere ortamdan ısı çekilir ve ölçülen sıcaklık düşer. Hava doyana kadar su buharlaşmaya devam eder; bağıl nem%100'dür. Sıcaklık dengeye ulaştığı nokta ıslak termometre sıcaklığıdır.
İl ölçeğinde bakıldığında ise Türkiye‟de çığ afetinin en fazla gerçekleştiği ve çığ afetinden en fala zarar gören iller Bitlis, Tunceli, Van, Hakkari ve Elazığ‟dır (Şahin, 1991:58). Bitlis ili, hem bölgede hem de Türkiye‟de en fazla çığ olayının gerçekleştiği ildir.
NASIL OLUŞUR? Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Genellikle dağlık, engebeli ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tutulan kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle başlayan ilk hareketi ile vadi tabanına doğru hızla kayması sonucu çığ oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri