Otokrasi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Hükümdarın, bütün siyasal kudreti elinde bulundurduğu yönetim biçimi.
Otokrasi, bir devlet üzerinde mutlak gücün bir kişinin ellerinde yoğunlaştığı bir yönetim sistemidir.
Otokratikleşme olarak da adlandırılan demokratik gerileme, bir siyasi sistemin demokratik özelliklerinin azalmasıdır ve demokratikleşmenin tam tersidir. Demokrasi en popüler yönetim biçimidir ve 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki ulusların yarısından fazlası demokrasidir.
Otokrasi, monarşinin bir çeşididir. Yönetici, bütün siyasî yetkileri tek başına elinde bulundurur. Fakat monarşinin aksine yönetim miras yoluyla kalmamış, kişi tarafından ele geçirilmiştir.
içler acısı, dokunaklı anlamlarının yanında asıl sıklıkla "komikliğe varan" anlamında kullanılır, özellikle ciddiyetle ve özenle saçmalayan rantçıları kapsama alanında bulunduran bir sözcüktür. hem acıklı, hem zavallı hem de komik anlamlarını bir arada barındıran türkçe bir kelime bulunmadığından, literatüre girmesinde ...
İlgili 38 soru bulundu
Kelime Anlamı: Peyk kelimesi, eski zamanlarda haber iletişiminde kullanılan, haberleri taşıyan veya ileten kişi veya elçi anlamına gelir.
Çok cimri kişilere pinti denmektedir. TDK Sözlük Anlamı Nedir? Pinti kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre anlamı merak edilmektedir. Bu kelime çok fazla cimri olan kişiler için kullanılmaktadır.
Otoriteryanizm veya otoriterlik, siyasi çoğulculuğun reddedildiği, siyasi statükonun ve müesses nizamın korunması için güçlü merkezi otoritenin kullanıldığı ve hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, demokratik oy kullanma hakkı gibi unsurların azaltıldığı bir siyasi sistemdir.
Oligarşi veya takım erki, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için oligark terimi kullanılır.
Otokratik lider, grup etkinliklerinin planlanması,programlanması uygulanması, denetimi ve yönetimini tek başına üstlenir. Grup üyelerine söz hakkı tanımaz, grupla ilişkisi sınırlıdır. Üyelere tam serbestlik tanıyarak, yetki kullanımlarını tamamen grup üyelerinin insiyatifine bırakırlar.
Otokrasi; tek-adamın şahsında temerküz eden siyasal egemenliğin ya da devlet erkinin, tebaa ya da yurttaş olan insanların rızası aranmaksızın, yukarıdan aşağıya doğru topluma dayatıldığı yönetim tarzını ifade eder.
Otokratik yönetimi benimseyen öğretmenler, öğrencilerin gerekli bilgiyi edinmeleri için, yalnızca dersini Bu öğretmenler bilgiyi temel aldıklarından dolayı, ders dışı etkinliklere yönelik çaba harcamaz. Çünkü bu tür etkinliklerin öğrencilerin zihnini öğrenmeden başka yönlere doğru çektiğine inanırlar.
güç sahibi olan kişilerin yani iktidarın ,kılık kıyafet,yönetim şekli eğitim müfredatı gibi konularda halka pek danışmadan yaptığı reformlardır.örnek olarak rus çarı petro,meiji restorasyonu ve tabii ki mustafa kemal atatürk gösterilebilir.
Liderlik, farklı yaklaşımlar ve tarzlarla ortaya çıkabilir. İşte bazı liderlik türleri: Otokratik Liderlik: Otokratik liderler, karar alma sürecinde tam kontrol sahibi olan liderlerdir. Bu liderler, hızlı kararlar alabilirler, ancak bazen çalışanların katılımını sınırlayabilirler.
Ussal sözcüğü, Oğuz Türklerinden bu yana kullanılmakta olan us kelimesinden türetilmiştir. İnsanın doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt etme gücüne us denir. Ussal kelimesinin sözlük anlamı ise akılcıdır. Felsefede usçuluk akımı, rasyonalizm ve akılcılık adıyla da bilinir.
Seçim otokrasisi, ülkelerin demokratik kurumların müdahalelere uğradığı ve otoriter yöntemlere doğru sürüklendiği hibrit rejim türüdür. Bu yönetimlerde düzenli olarak adil kabul edilen seçimler düzenlenir, ancak bu kampanya süreci özgürlük ve adalet açısından demokratik standartlara ulaşamamaktadır.
OLİGARŞİ Siyasal iktidarın dar bir grubun elinde olduğu yönetim şeklidir. Aristokrasi başta olmak üzere diğer bazı yönetim şekillerinde de iktidarın küçük bir grupta toplandığı bilinir. Ancak oligarşide aristokrasinin aksine yöneticilerin seçkin bir aileden gelme koşulu aranmaz.
Osmanlı Saltanatı veya Padişahlık, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan monarşiye verilen addır. Yönetim şekli Osmanlı Hanedanı mensubu padişahın görünüşte mutlak egemen olmasına dayalıdır.
Merkezi otoriteye kişisel temel hak ve özgürlükleri gözetmeksizin tam olarak itaat etmek prensibine dayanan bir yönetim anlayışıdır. Bu yönetim yaklaşımı tüm siyasi erkin tek bir lider veya grubun elinde hiyerarşik bir yapıda toplanmasından doğar.
Otoriteryen demokrasi, otoriterliğe dayanan, egemen sınıf tarafından idare edilen devletlerde görülen bir demokrasi türüdür. Otoriteryen demokrasi "organik demokrasi" olarak da bilinir. Faşizm ve Stalinizm için çoğunlukla totaliter demokrasi ifadesi kullanılır.
Devleti oluşturan erklerin yani yasama, yürütme ve yargı erklerinin tek bir kişi, parti veya grubun uhdesinde toplandığı ve yürütüldüğü yönetim biçimidir. Erkleri tek başına elinde toplamak yönetimde kayıtsız şartsız bir yetkiyi kullanabilmeyi sağlar.
Şiirin redifinde geçen “cimrilik”, bugünkü Türkçedeki gibi “eli sıkılık, pintilik” anlamında değil, “fakirlik” manasında kullanılmıştır.
Teşrif kelimesi TDK tarafından uygun görülen bir kelimedir. TDK'ya göre, onurlandırma ve şereflendirme anlamındadır.
Hayal kelimesi, gerçekleşmemiş ya da gerçekleşmesi mümkün olmayan, düşsel anlamına gelirken perest ise seven demektir. Bu ekle biten birçok kelime günlük hayatta sıklıkla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri