Masaj ve ovma hareketlerinin önleyici gücünden yararlanın. * Magnezyum ve potasyum desteği kas kramplarını önler ve azaltır. * B1 Vitamini kramp problemini hafifletebilir. * Üzüm çekirdeği ekstrelerinin ayak kramplarına iyi geldiği düşünülüyor.
Kaslara uygulanan hafif masaj ve sıcak kompresler kasların gevşemesine yardımcı olur. Yaşanan kas spazmının nedeni sıvı ve elektrolit kaybı ise mutlaka bu kaybın yerine koyulması gerekir. Kas tarafından ilaç emilene kadar kramp geçmiş olacağından ilaç tedavisi uygulanmaz.
Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur? Vitaminlerin vücutta olması gerekenden az olması, kas spazmı problemine neden olabilir. Özellikle D, B1, B5 ve B6 vitaminlerinin eksiklikleri, kramp oluşumuna neden olabilir.
Kramp yani kas spazmı genelde kısa sürelidir ancak bazı durumlarda uzun süreli kas spazmları yaşanabilmektedir. En bilindik ve kapsayıcı nedenleri arasında sinir, stres, vitamin eksikliği, ani hareketler ve yorgunluk gelmektedir ancak uzun süreli yaşanan kramplar bazı hastalıkların habercisi konumundadır.
Alkolizm, su kaybı ve iyon dengesizliği, Parkinson hastalığı, kas hastalıkları, sinir hastalıkları, motor nöron hastalığı, düz tabanlık, diabet, hipotiroidi, gebelik, idrar söktürücü, kolesterol ilacı, bazı tansiyon ilaçları, antidepresan kullanımı sonucu kramplar ortaya çıkabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Tedavide en çok kullanılan ilaç Kinin Sülfat'tır. Yatmadan önce alınan bu ilaç her zaman yararlı olmayabilir. Kalsiyum ve magnezyum tabletlerinden yararlanmak da mümkündür. Özellikle, Kalsiyum Glukonat günde bir-iki gramlık dozlarda etkili olabilir.
Özellikle birden fazla sayıda kasta olan krampların yıllardan beri kalsiyum, potasyum ya da magnezyum eksikliğinden dolayı oluştuğu düşünülmektedir.
Bacak ağrısı sorununda gidilmesi gereken sağlık personeli Ortopedi doktorudur.
Kramp zararlı mıdır? Kramp genellikle zararsız bir durumdur. Ancak, kramp sancısı şiddetli olabilir ve geçici rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir. Krampın neden olduğu kas kasılmaları bazen dayanılmaz olabilir ve günlük aktiviteleri kısıtlayabilir.
Aynı şekilde eskiden hiç olmamasına rağmen şu sıralar sık sık kol ve bacaklarınıza kramp giriyorsa bu durum da B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir, bizden söylemesi.
D vitamini eksikliğinde, kaslarda güçsüzlük, sık düşme, kramp ve yaygın vücut ağrıları görülebilir.D vitaminin eksikliği bir çok hastalığa yol açabilir. Bunlardan belli başlıları yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kemik erimesi, romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır.
Bunun için potasyumu yüksek besinlerden bol bol yemeniz gerekir. Örneğin biraz kurutulmuş meyve, bir bardak domates suyu, narenciye suyu veya süt, bir dilim kavun, bir portakal veya bir muz potasyum için iyi kaynaktır. Potasyum desteği bacak kramplarını tedavi için faydalıdır ve tekrarını önleyebilir.
Sıcak uygulamaların yanı sıra soğuk kompresler de kramplar üzerinde oldukça etkilidir. Bu uygulamayı yaparken, buz torbası ve cildiniz arasında bir bez bulundurmayı unutmayın. Günlük su içme seviyesine özen gösterilmeli ve aksatılmamalıdır. Vücut asla susuz bırakılmamalıdır.
Özellikle de sporcularda egzersiz sırası ve sonrasında kaybedilen sıvı ve elektrolit kaybına karşı önemli fayda sağlayan maden suyu, magnezyum içeriğiyle kas kramplarını önleyerek performansı koruyor. Maden suyu zengin magnezyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncının düzenlenmesinde katkı sağlıyor.
Bazı bilim insanları uyurken ayakların genel pozisyonunun baldır kaslarının kısalmasına neden olduğunu, bu durumun sinir hücrelerinin uyarılmasının engellenememesine yol açtığını düşünüyor. Diğer bir görüş ise günümüzdeki yaşam tarzı nedeniyle bacak kaslarının daha az kullanılmasının bu durumun nedeni olduğu.
Enes Murat Atasoyu, "Yetersiz sıvı alımı, kalsiyum veya magnezyum eksikliği, gebelik ve alınan bazı ilaçlar geceleri uykudan uyandıran kramplara neden olabiliyor. Ancak krampın tekrarlaması veya uzun sürmesi halinde mutlaka doktora başvurulmalı" açıklamasında bulundu.
Kas krampları, genellikle sodyum, kalsiyum, magnezyum ve potasyum eksikliği nedeniyle yaşanıyor. Bu minerallerin hepsi sinirler arası iletimin sağlanması için çok önemli rol oynuyorlar. Ayrıca uzun süre hareketsiz kalmak (oturmak, uzanmak , uyumak) kramplara neden olabilir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Kas Seğirmeleri ve Kramplar
Kaslarda sıklıkla seğirme, titreme ve kramplar meydana gelmesi, magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomlar, kalsiyum ile beraber çalışan magnezyumun eksikliği durumunda, sinir hücrelerine fazla kalsiyum akışı gerçekleşmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Bacağa kramp girdiğinde kasılan kasın gerilmesi çoğu zaman krampa iyi gelir. Bacak krampları uykudan önce giriyorsa: Uykudan hemen önce egzersiz yapmayın. Yatmadan önce en az 3 bardak su için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri