Krank sensörü veya volan sensörü motorun devir sayısını ölçmek için kullanılan elektronik bir aksamdır. Motorun devir sayısının belirlenmesi araç kullanımında hayati bir öneme sahiptir. Krank sensörünün arızalanması durumunda düzensiz vites geçişleri gibi sorunlardan dolayı motor ömrü azalabilmektedir.
Krank devir sensörü arızalandığında yüksek görülen belirtiler: Motor arıza lambasını yakabilir ya da ateşleme sistemini karıştırabilir bu nedenle araç doğru düzgün çalışmaz hatta bazı zamanlarda araç hiç çalışmayabilir. Araçta motor gürültülü çalışmaya başlar. Araçta motor yüksek devirlere çıkamaz.
Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz. Krank sensöründe hata varsa motor gürültülü bir şekilde çalışır. Aynı zamanda motor yüksek devirlere çıkamaz. Marşa basılmasına rağmen, motor çalışma haline geçemez.
Krank mili sensörünün daime en üst seviyede olması yüksek motor performansının sağlanması açısından oldukça önemlidir. Hatalı bir sensör motor bilgisayarına yanlış veri gönderir ve motorun verimliliğini olumsuz yönde etkiler.
İlgili 32 soru bulundu
Sürüş sırasında yavaş ve dengesiz hızlanmalarla sabit hızın korunması güçleşiyorsa, Yanlış zamanlı ateşleme sonucunda motorda titreme meydana geliyorsa, Araç rölantide kaba ve titreşimli bir şekilde çalışıyorsa, Yakıt tüketiminde anormal bir artış gözleniyorsa krank mili sensöründe arıza meydana gelmiş olabilir.
Krank devir sensörü fiyatları 100-200 tl aralığında olup arıza durumunda sensör değişimi pahalıya mal olmamaktadır. Krank devir sensörü genellikle motor bloğu ve motor karteline yakın olan krank kasnağı adı verilen parçanın içerisinde yer almaktadır.
Eksantrik konum sensörü diğer bir adı ile krank mili konum sensörü, motor kontrol ünitesine araç içerisinde yer alan pistonların konumu ve zamanı hakkında bilgi akışı sağlayan bir parçadır.
VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Motor arıza ışığının yanması Hata kodunun kaydedilmesi. Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Krank mili sensörü tamamen kullanılamaz hale gelmişse motor çalışmaz, ateşleme yapılmaz. Eskimeye bağlı aksaklıklarda, özellikle motor sıcakken veya kullanım sırasında stop ettirirseniz 7-8 marşta çalışma gibi aksaklıklar görülür. Motor soğukken marş almama problemi genellikle görülmez.
Araçlardaki kritik parçalardan olan devir sensörü, krank milinin açısal konumunu tespit ettikten sonra toplamış olduğu bilgileri elektronik kontrol ünitesine (ECU) aktarır. Ayrıca, motor devrini kontrol eder. Öte yandan devir sensörü motorun ön kısmında yer alır. Söz konusu sensör krank kasnağının arkasındadır.
Krank sensörü genel olarak motor bloğu ve karteline yakın bölgede olan krank kasnak alanının içerisinde bulunur. Sensörün değiştirilmesi için öncelikle bu bölgeden çıkarılması gerekir. Yeni takılan krank sensörü de eski parça ile aynı hizaya gelecek şekilde yerleştirilir.
Krank keçesi, sürekli olarak dönen ve aşınmaya maruz kalan bir parça olduğundan zamanla bozulabilir. Aşınma ve yıpranma nedeniyle keçenin contalama işlevi azalabilir ve motor yağı veya şanzıman yağı krank mili etrafında sızabilir. Bu durum, motor performansını düşürebilir ve aracın güvenliğini de etkileyebilir.
Eksantrik mili arızalanırsa, motor hiç çalışmayacaktır. Bunun nedeni, kırılmış veya gevşek bir eksantrik mili yatağı veya kırılmış veya gevşek bir eksantrik mili tahrik dişlisi olabilir. İkincisini seçerseniz, eksantrik mili tahrik dişlisini değiştirmeniz gerekebilir veya motorun tamamen değişmesi gerekebilir.
Motorda sarsıntı & Stop etme : Eksantrik mili konum sensörü arıza başlangıcı gözlemlenen bir araçta, ateşleme düzensizliği nedeniyle sürüş anında titreme, gaz verince geç tepki verme ya da hiç vermeme hatta aracınızın stop etme sorunları baş gösterebilir.
Abs beyni ise aracın hızını tekerlek hız sensörlerinden alır. Tekerlek hız sensörünün arızalanması, verinin aktarılmamasına sebep olur. Bu sebeple sürücü, gösterge panelinde aracının anlık hızını göremez. Sorunun çözümü için arızalı hız sensörünün değişimi gerekir.
Vuruntu, yanma odasında bulunan piston üst ölü noktaya (ÜÖN) yaklaşırken, henüz daha ulaşamadan hava ve yakıt karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması olayıdır.
Geri vites müşürü veya sensörü, araçta geri vites lambalarının çalışmasını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Araç geri vitese geçtiğinde, geri vites ışığının çalışmasını sağlayarak diğer sürücülerin ve yayaların uyarılmasını sağlar.
Gaz pedalı konum sensörü, gaz pedalına ne zaman basıldığını algılayan bir sensördür. Gaz kelebeği gövdesi üzerinde bulunur ve genellikle ECU'ya bağlanır. Genellikle ne kadar gaz pedalına basıldığını tespit etmek için kullanılır. Gaz pedalı konum sensörü arızalanırsa, motor ne kadar gaz pedalına basıldığını algılayamaz.
Krank Mili Sensörü Clıo 2 Megane 2 - 781.90 TL.
Yakıt pompası devre dışı kalır. Ateşleme sistemi ve yakıt sistemi çalışmaz. Yangın ve patlama tehlikesi önlenir.
MAP sensörü, içten yanmalı motorların emme manifoldunda bulunur ve emiş hattında oluşan basınç değerini ölçer. Elektronik kontrol sisteminde kullanılan bu parça, mutlak basınç sensörü veya manifold basınç sensörü olarak da bilinir. MAP ismi ise İngilizcedeki “manifold absolute pressure” tanımının kısaltmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri