CK testi sonucunda ortaya çıkan değer kadın ve erkeklerde farklılık gösterir. Bu nedenle kreatin kinaz değeri 39- 308 U/L dışında ise tehlikeli olabilir. Kadınlarda ise 26- 192 U/L değerinden farklıysa detaylı araştırma gerektirebilir.
Artan kas miktarına bağlı olarak kreatin kinaz seviyeniz yükselebilir. Beslenmenizde protein miktarını artırarak kas yapımına katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için takviye besinlerden de yararlanabilirsiniz ancak bu kararı doktorunuzla birlikte vermelisiniz.
Kreatinin Nedir? Kreatinin, vücudun ürettiği doğal bir atık üründür. Kreatinin kanda ve idrarda bulunur ve böbrekler yoluyla vücuttan dışarı atılır. Kanda kreatinin seviyesinin yüksek olması, bir kişiyi üremi gibi potansiyel olarak hayatı tehdit eden böbrek rahatsızlıkları için risk altına sokar.
Semptomlar: Yüksek CK seviyeleri genellikle semptomlara yol açar. Bu semptomlar, kas ağrısı (myalji), kas güçsüzlüğü, şişlik, sertlik ve hassasiyet gibi kas hasarına bağlı belirtiler olabilir.
Kardiyoloji bölümünde yapılan başlıca testler ve özellikleri şunlardır: Kan testleri: Kan testler ile başta kreatin kinaz (CK), CK-MB ve troponin gibi kalp enzimleri ile hormon düzeylerine bakılır.
İlgili 18 soru bulundu
Kreatin kinaz, iskelet kası, kalp kası ve beyinde bulunan, buradaki dokularda hasar olması durumunda kan dolaşımına sızdırılan bir enzimdir. Vücutta kreatin kinaz düşüklüğü beyin, gastrointestinal sistem ve idrar yollarında, yüksekliğinde ise kas hasarı veya hastalığı bulunduğunu işaret edebilir.
İskelet kasları hasar gördüğünde CK seviyesi yükselmeye başlar. Ağır egzersiz yapan, ağır kaldıran ve ağır işte çalışan bireylerde CK seviyesi daha yüksek çıkmaktadır. Aynı zamanda düşme, trafik kazası, kasa uygulanan injeksiyon da CK seviyesinin yüksek çıkmasına neden olabilir.
Kreatinin, kreatin fosfatın parçalanması sonucu oluşan atık bir üründür. Böbreklerden süzülerek idrar ile birlikte vücuttan atılır.
Özellikle anti-enflamatuar, antibiyotik ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar böbrek işlevleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve idrarda kreatinin düzeylerini artırabilir.
Cevap: Kreatin Kinaz seviyelerindeki geçici yükselme genellikle yoğun egzersiz sonrasında görülse de endişe verici değildir. Ancak, sürekli yüksek KK seviyeleri, kas hasarı veya diğer sağlık sorunlarını işaret edebilir ve tıbbi değerlendirme gerektirebilir.
Kreatinin nasıl düşürülür? Bol su tüketmek, kandaki kreatinin seviyesini düşürebilir fakat bu düşüş böbreklerin daha iyi çalıştığınız göstermemektedir. Doktorun önerdiği ilaçlar doğrultusunda kreatinin seviyesi düşürülebilir.
Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır. Bu konuda kararı verecek olan hastanın doktorudur.
İdrarda kreatinin yüksekliği idrar yolları tıkanıklığına işaret eder. Bunun yanı sıra sırtta ve yanlarda ağrı, yorgunluk, sık ve ağrılı idrara çıkma, kanlı idrar, az miktarda ya da sızıntı şeklinde idrar yapmak gibi belirtileri bulunur. Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği akut veya kronik olabilir.
CK yüksekliği, altta yatan nedenin tedavi edilmesiyle genellikle kendiliğinden düzelir. Eğer CK yüksekliği bir ilaç yan etkisiyse, ilacın kesilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda, yüksek CK seviyeleri kas hasarının işareti olabilir ve bir doktorun müdahalesi gerekebilir.
Kreatinin seviyelerinin kanda yüksek olması oluşan kreatinin böbrekler tarafından düzgün şekilde atılamadığını gösterir. Kreatinin yüksekliği; uzun süreli susuz kalma, idrar yolu tıkanıklığı, proteinin tüketiminin aşırı olması, yoğun şekilde egzersiz yapmak, ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir.
Kreatin Kinaz Yüksekliği Nedir? Kreatin Kinaz yüksekliği CK-CPK testi normal düzeyin üzerinde çıkması durumudur. Örneğin yapılan test sonucu 120 ve üzeri mikrogram çıkması kreatin kinaz düzeyinin normalden yüksek olduğu gösterir. Bu durumda en uygun tedavi seçeneklerine başvurulabilir.
Bol su içmek kan kreatinin düzeyini hafif düşürebilir ama bu düşüş böbrekler daha iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın sonucudur.
Kandaki kreatininin olması gereken aralığı desilitre başına 0.84-1.21 miligram (litre başına 74.3-107 mikromol) olarak söylenir. GFR düzeyinin 60 veya üzerinde bulunması normal kabul edilir, 60'ın altındaki GFR seviyeleri böbreklerde bulunan bir hastalığa işaret edebilir.
Bu durum dönemlik beslenme alışkanlığı, dehidrasyon seviyesi, kişinin egzersiz sonrası test verip vermemesi gibi sonuçlarla değişkenlik gösterebilir. Ancak değişken aralıkta olabilen spot idrar kreatinin değerleri için şunlar belirlenmiştir: Kadınlarda: 11-20 mg/kg/gün. Erkeklerde: 14-26 mg/kg/gün.
Kas hücrelerinin fizyolojisi için vazgeçilmez olan kreatin kinaz; çeşitli rahatsızlıklar ve durumlar nedeniyle, kas hücrelerinin bütünlüğünün bozulması sonucu kana karışabilir. Bunun sonucunda kandaki kreatin kinaz miktarı büyük oranda artar.
Kreatinin yüksekliği tedavisi, altında yatan nedene göre değişkenlik gösterir. Doğru tedavi planlamasının yapılması için kreatinin yüksekliğinin temelindeki sebep tespit edilmeli ve buna yönelik bir tedavi uygulanmalıdır.
Günümüze kadar yapılmış hiçbir çalışmada sağlıklı olan ve kreatin takviyesi alan bireylerde kreatin ilişkili karaciğer ya da böbrek hasarı kanıtlanmamıştır.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri