DEKORT, kortikosteroidler olarak adlandırılan bir grup ilaçtan biridir. Gözdeki ve kulaktaki inflamasyonun önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olur.
DEKORT, kortikosteroid grubuna dahil bir ilaç olan deksametazon içeren tablettir.
DEKORT tablet, anti-inflamatuar, antiromatizmal ve antialerjik etkilerinden dolayı kortikosteroid tedavisinde kullanılır. DEKORT tablet'in endike olduğu hastalıklar şu şekildedir: Bölgesel enterit ve ülseratif kolitli hastalarda hastalığın kritik periyodunda endikedir.
DEKORT, kortikosteroid (hormonlara benzeyen ilaçlar) grubuna dahil bir ilaç olan deksametazon içeren ampuldür.
Yetişkinlerde normal doz, kronik inflamasyonlarda göz(ler)e her 3 ila 6 saatte bir veya 2 damladır. Ciddi veya şiddetli inflamasyonlarda, doktorunuz olumlu bir cevap alıncaya kadar başlangıçta göz(ler)e her 30 ile 60 dakikada bir, bir ila iki damla arttırabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Deksametazonun etkileri sıklıkla bir gün içinde görülür ve yaklaşık üç gün sürer.
DEKSAMETAZON (DEKORT): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. Doz: 0.1 – 0.6mg/kg/doz (max doz: 10mg) İV/PO 3 dozda . Krup sendromu tedavisi: 0.6mg/kg ( IV, PO,IM ) tek doz olarak (Krupta 2mg/kg/gün 1-2 dozda prednisolonda verilebilir.)
Doğal Kortizon Nedir? Doğal Kortizon böbreklerin üstündeki endokrin bezleri olan adrenal bezlerinin üretip salgıladığı kortizol isimli bir steroid hormondur. Kortizol vücudunuzun çeşitli yönlerini etkiler ve esas olarak vücudun inflamasyon karşısındaki tepkisini düzenlemeye yardımcı olur.
Serum kortizol düzeylerinin suprese olmaması hiperkortizolizm varlığını destekler. Hiperkortizolizm varlığının doğrulanması amacıyla yapılır. 2 gün süreyle 6 saatte bir 0.5 mg dekort oral yolla verilir.
Nedeni ne olursa olsun, uzun süre yüksek dozda kortizonlu ilaç kullanan bir olguda, ilacın aniden kesilmesi veya dozun hızla düşürülmesi çok tehlikelidir. İlacın azaltılması veya kesilmesi gerekiyorsa, mutlaka doktorunuza danışınız. Kortizon kesileceği zaman, doz yavaşça azaltılarak, doktor kontrolünde kesilmelidir.
Bu durum da kemoterapi hastalarında uzun süreli ve geçmeyen hıçkırık oluşmasına neden olur. Özellikle kemoterapi sırasında uygulanan Dekort adlı ilacın yan etkisi olarak ortaya çıktığı düşünülen hıçkırık, vagus sinirinin uyarılması ile oluşur.
Bir anti-enflamatuar ilaç olarak. Deksametazon, vücudun çeşitli bölgelerindeki iltihabı hafifletir. Özellikle omurga ve beynin tümörleri ile ilişkili şişliği (ödemi) azaltmak ve göz iltihabını tedavi etmek için kullanılır.
Uygulama yolu ve metodu: DEKSAMET ampul, doktorunuz tarafından damar ya da kas içine uygulanır.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Kortizonlu krem kilo aldırır mı? Birkaç kez kortizon iğnesi kullanmak ve ya kısa süreli ilaç kullanımı kilo alımına yol açmayacağı gibi kortizonlu kremler de kilo aldırmamaktadır.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Bazı hipofiz tümörleri, böbrek üstü bezlerini uyaran ve aşırı kortizol üretmelerine neden olan adrenokortikotropik hormon (ACTH) adı verilen bir hormon üretir. Bu şekilde oluşan durum Cushing hastalığı olarak adlandırılır. Bu hipofiz tümörleri çoğunlukla iyi huyludur ve genellikle kansere yol açmazlar.
Kortizol Testi Nedir? Kortizol testi, hipofiz ya da adrenal beziyle ilgili rahatsızlığı olan ve sorunların araştırılması için; addison hastalığı ve cushing sendromunun teşhisi konulabilmesi için hastaya yapılmaktadır.
Kortizon, bağışıklık sistemini baskıladığı için tedavi sürecinde enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle özellikle aktif enfeksiyon kuşkusu olan kişilerin kortizon kullanımı konusunda dikkatli olmaları önerilir. Tüberküloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlarda ise kortikoid alımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Diğer hastalıklara yönelik olarak kullanılan ilaçların da çoğu kortizon ya da antihistamin içermektedir. Bu ilaçların kullanımı nispeten daha kolaydır. Ancak yine de hekimin yönlendirmesi konusunda hassas olunmalıdır.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Tedaviye istenilen cevap alındıktan sonra, uygulamaların sıklığı, hasta gözün/gözlerin konjunktival keselerine her 2 – 4 saatte bir 1– 2 damla olacak şekilde azaltılmalıdır. İnflamasyon yeteri kadar kontrol altına alınıyorsa, doz günde 3 – 4 kere bir damlaya kadar azaltılabilir.
Beyin tümörlerine bağlı gelişen beyin ödeminin tedavisinde kortikosteroid (kortizon) içeren ilaçlar kullanılır. Bu amaçla en sık kullanılan kortikosteroid ilaç deksametazondur (Dekort, Kordexa). Özellikle ameliyat yapılacak döneme kadar olan bekleme süresinde beyin ödemini azaltmak için kullanılır.
**Acil şartlarda avil ve dekort amp yapılıp, Hastalık kontrol altına alındıktan sonra hasta mutlaka oral antihistaminik verilerek taburcu edilmelidir. Tercihen hastaya 0.5-1 mg/kg/gün dozunda prednol başlanması ve dozun azaltılarak 7-10 gün içinde kesilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri