Geriye kalan oran ve taşınmazın tasfiye tarihindeki değeri üzerinden katılma alacağı hesabı yapılmalıdır. Bazen de eşler davalar devam ederken kredi borcu bulunan dava konusu malvarlığını devir edebilmektedirler. Öncelikle belirtmek gerekmektedir ki devir yapılmış olması mal paylaşımına engel değildir.
Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir.
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Borçlar da edinilen mallar gibi mal rejimine tabi ve evlilik biriliği devam ederken birlikte yapılan harcamaların bir parçasıdır. Evliliğin geleceği ve devamı için yapılan ve kişisel olmayan her borcun da ortak olduğunu kabul etmek gerekmektedir.
Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi yapılabiliyor. Ayrıca mevcut kredi borçlusu olan banka ile yeni kredi kullanılacak banka, aynı ise bu süreç daha kısa sürede tamamlanıyor.
İlgili 26 soru bulundu
TMK'nın 236. maddesine göre her eş diğer eş'e ait mal varlığı üzerinde %50 oranında hak sahibi olduğundan, yine boşanma sürecinde yapılacak kredili mal paylaşımı da aynı şekilde olacaktır.
Depremde krediyle alınan birçok ev yıkıldı. Krediyle ev alan depremzedeler, sigorta bedeliyle borç ödeyecek.
II-) Madde Gerekçesi:
Madde eşlerin hangi borçlardan hem kişisel mallarıyla hem de ortaklık mallarıyla sorumlu olduğunu hükme bağlamıştır.
Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz.
Tarafların boşanma davası açtığı tarihten önceki taksitleri eşlerin ortaklaşa ödediği kabul edilecek, boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren işleyecek ve ödenecek taksitlerde krediyi ödemeye devam eden eş tek başına ödeme yapmış sayılacaktır.
Alıcı ve satıcı tapuya giderek tapu devir işlemlerini yaparlar. Tapu, ipotekli bir şekilde evi satın alan kişiye devredilir. Kredi borcu olan evi satın alan kişi, blokeli çeki evi satan kişiye verir. Evi satan kişi, blokeli çek ile bankaya giderek parayı tahsil eder.
Bankalar kredinin geri ödemesi bitene kadar tapu üzerinde ipotek işlemi yapar. Konut kredisinde tapu ipotekleri, borç bitince kalkar.
Ödemediğiniz borcunuz belirli bir süre sonra yasal takibe düşer. Kredi borcu yasal takip süreci, haciz ile karşı karşıya kalmanıza sebep olur. Kredi kullandığınızda sizin için hazırlanan ödeme planına sadık kalarak tüm taksitleri, son ödeme tarihi geçmeden ödemeniz gerekir.
Maalesef aile içi satışlarda konut kredisi kullanılamıyor. Bu tip satışlarda kullanılan kredinin gerçek bir konut edinmeye aracılık edip etmediğinin ayırt edilmesi güç olduğundan, bankalar bu durumlarda kredi vermeyi tercih etmiyor.
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi vermiş olduğu kararda 'eşinden habersiz kredi çeken kocanın bu gizli hareketini güven sarsıcı olay' olarak değerlendirmiş ve boşanma sebebi olarak kabul etmiştir. Çekilen kredi, güveni sarsacak ölçüde önemli miktarda olmalıdır.
Devir alacak kişinin ödeme gücü ve bankalardaki kredi notu uygunsa kredinin devri mümkündür. Ancak devir yapılacak kişinin kredi notu bankanın beklediği ölçüde yüksek değilse, geriye tek alternatif kalır. Krediyi devir almak isteyen kişi uygun olan bir bankadan kendi üzerine ihtiyaç kredisi çekebilir.
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Dolayısıyla, evlilik devam ederken eşin borçları da, o eşe aittir. Eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. Bu durum sadece, eşin; özel kişilere olan borcu yönünden değil, kamu borçları yönünden de bu şekildedir.
Kredi alırken hayat sigortası yaptırılmadıysa ve borçluluk sürecinde ölüm gerçekleştiyse borç, kişinin mirasçılarına kalır. Banka borcun ödenmesini kişinin mirasçılarından talep eder. Mirasçıların mirası reddetme hakkı vardır fakat mirasın bir kısmını reddetmek diye bir durum söz konusu değildir.
Bu düzenleme ile konun koyucu aileyi korumakta, temelinde, eşlerden birinin borcundan dolayı ailenin yuvasız kalmasını engellemek istemiştir. Bu düzenleme ile, aile konutu, tapu üzerine kayıtlı eşin borcundan dolayı haczedilemez.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Borç yüzünden aile evine haciz gelmesi belli başlı durumlara göre gerçekleşir. Kişinin bulunduğu ev aile evi ise ve ikametgâh adresi de burayı gösteriyorsa haciz işlemleri burada yapılır. Ancak burada yapılan haciz işlemlerinde kişinin kendisine ait olan eşyaları alınır.
Şimdi sahibi olmadıkları bir konutun kredi borcunu ödemeleri gerekiyor. Depremle yıkılan konutu banka kredi ile satın alan vatandaşımız vefat etmemişse başını sokacak bir konutu kalmadığından, artık muhtemelen kirada oturacak, hem kira hem de konut kredisi ödemek zorunda kalacak.
Deprem bölgesinde kredi ile konut alanların durumu ne olacak? Bununla beraber kredi çekmiş olan vatandaşlar kredi çektikleri evler zaten DASK ve konut sigortası kapsamında olduğu için kredi ödemelerini yapmalarına gerek kalmayacak.
Bugünün Evini Yarına Bırakma! Bankamız Konut Kredisi'ne hemen başvurun, 120 aya kadar vade imkânı ile hayalinizdeki evin sahibi olun. Azami 120 aya kadar vade ile konut kredisi kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri