Vergi Borcu Olanlar Pasaport Çıkarabilir mi? Borcu olanlar genellikle pasaport alabilirler. Pasaport, bir kişinin uluslararası seyahat etmek için gereken resmi bir belgedir ve borçları pasaport başvurusunu engellemeyecektir.
Yabancılar Yasasına göre ise bir yabancının devlete mali yükümlülük veya para cezası borcunun bulunduğu hallerde yurtdışına çıkış izni verilmeyebilir. Yükümlü- lüklerin yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması veya teminat gösterilmesi hallerinde çıkış izni verilebilir.
Vergi borcu da, kamu alacakları kapsamında olduğu için, kamu borçluları ve Kanunda sayılanlar, yurt dışı çıkış yasağı uygulanabilecek kişiler olmaktadır.
Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
İcra, bir borçlunun borcunu ödemediği durumlarda alacaklı tarafından alınan bir yasal takip sürecidir. Bu süreçte, alacaklı tarafından verilen icra takibi kararı doğrultusunda, borçlu kişinin mal varlığına veya gelirine haciz konulabilir. Bu durumda, icralık olan kişinin yurt dışına çıkışı sınırlandırılabilir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Sebepler
Tutuklama kararına alternatif olarak düzenlenen bu yasak şüpheli ya da sanık hakkında oluşan kuvvetli suç şüphesi, kaçma ihtimali ya da delil karartma endişesi durumlarında uygulanır. Sanık ya da şüpheliye uygulanabilecek bu tür bir tedbir sırasında kişi denetim altındadır.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.
Alacaklının muvafakati ve icra memurunun müsaadesi olmadan hacizli aracın yurtdışına çıkarılmasına yetki veren vekaletnamelerin noterliklerde yapılmaması gerekir. Rehinli aracın yurt dışına çıkarılmasına yetki veren bir vekaletname yapılabilir.
Borçlunun yurt dışı sigorta mercii tarafından ödenen aylığının haczedilemeyeceği yönünde İİK'nun 82. maddesinin aradığı şekilde özel bir kanun hükmü bulunmadığından, yurt dışından alınan aylığın haczi mümkündür.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Adliyeden adli sicil kaydı isteyen kişi savcılığa dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Adliyede adli sicil kaydı verilmektedir. Sabıka kaydı olan yurt dışına çıkabilir mi? Kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağının uygulanması halinde, kişinin yurt dışına çıkışı kesinlikle yasaklanır.
CMK m.110'a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Yani ardışık olarak iki taksit ödenmediğinde inisiyatif tamamen bankanın elinde. Ancak her hâlükârda yasal takip sürecinin başlaması için kredi kullanan kişinin minimum 90 gün süresi var.
Yurt dışına çıkış yasağı konulmasını gerektiren amme alacağı miktarı, 1 milyar lira ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu miktarın altında borcu bulunan şahıslar hakkında tahsil dairelerince yurt dışına çıkış yasağı uygulanmıyacaktır.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Yurtdışına çıkış yasağı, kanunda suç işlemesi şüphesi bulunanlara ve suç işleyenlere karşı ceza kanunlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde geçici olarak başvurulan ve ilgili ceza davasının kararı verilmeden önce uygulanan bir adli kontrol tedbiridir.
Türkiye'den çıkış yapmak için sınır kapısına gelen araçlar gümrük araç tescil bölümünde işlemleri sırasında trafik cezası varsa, gümrükteki veznelere ödeme yapmadan yurtdışına çıkamayacak.
Türk hukukunda seyahat kısıtlamasının düzenlendiği Anayasa madde 23'te 2010 yılında yapılan değişikliğe göre vergi borcu yüzünden yurt dışı yasağı düzenlemesi kaldırılmıştır. Anayasa 23'e göre seyahat kısıtlaması ancak suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle veya suç işlenmesini önlemek amacıyla yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri