Bu değişiklikle birlikte limiti 25.000 TL altında olan kart sahiplerine asgari ödeme oranı %20 olarak uygulanmaktayken, limiti 25.000 TL ve üzerinde olan kart sahiplerine ise %40 olarak uygulanmaktadır.
Kredi Kartı Asgari Tutarı Nasıl Hesaplanır? Kredi kartı asgari ödeme tutarı kredi kartı limiti ve dönem borcuna göre hesaplanır. Limit 25.000 TL altında ise dönem borcunun %20'si alınır. Limit 25.000 TL ve üstündeyse dönem borcunun %40'ı alınır.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 20.06.2023 tarihinde aldığı karar ile 2023 yılının ikinci altı için uygulanacak asgari ücreti günlük 447,15 TL olarak belirlemiş olup karar, 24.06.2023 tarihli ve 32231 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Eğer kredi kartı limitiniz 25 bin TL'nin altındaysa kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarı, hesap özeti borcunuzun %20'si olarak hesaplanır. Örneğin, ekstrenizde gözüken toplam borç 10.000 TL ise son ödeme tarihinden önce 2000 TL'lik bir ödeme yaparak kalan borcunuza gecikme faizi uygulanmasından kurtulabilirsiniz.
Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Kredi kartının sürekli asgari tutarını ödemek mevcut borç durumunu arttırabilir veya sürekli yüksek borçlu olarak görünmeye sebep olabilir. Bu durum da kredi notuna olumsuz olarak yansıyabilir. Sürekli asgari tutarı ödemek, her ay borcun katlanarak artmasına sebep olur.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Kredi kartı asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunun son ödeme gününe kadar ödemeniz gerek en düşük tutarıdır. Bu tutarın altında ödeme yaptığınızda borcunuza gecikme faizi işler. Asgari tutar ya da asgari tutarın üzerinde bir ödeme yaparsanız kalan dönem borcuna sadece akdi faiz işleyecektir.
Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur? Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir.
Örneğin; 4.000 TL limiti olan bir kredi kartından yapılan harcamalar sonucunda 3.000 TL dönem borcunun yansıtıldığını ele alalım. Dönem sonunda 3.000 TL olarak aktarılan kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı 900 TL olarak hesaplanır.
· Yalnızca kredi kartının asgari tutarını ödemek, aylık faiz işlenmesine neden olur. Bu nedenle asgari tutar yerine ekstre tutarının tamamı ödenmeli.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 TL olan asgari ücrete bu oranda zam yapılırsa, asgari ücret 15 bin 712 TL'ye yükselir. Temmuz ayında zam yapıldığında altı aylık enflasyon yüzde 19,77 olarak açıklanmıştı ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu “ortak mutabakatla” asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapıldığını açıkladı.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartları limitlerine ve asgari ücretlerine yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre 15 bin TL limite kadar olan kredi kartlarında asgari ödeme yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkıyor. Geliri 1000 TL olanların kredi kartı limiti de 1000 TL ile sınırlandırılacak.
Asgari ödeme tutarı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararı gereğince limiti 25.000 TL altındaki bireysel kredi kartları için ekstre borcunun %20'si, 25.000TL ve üzeri limitli bireysel kredi kartları için ekstre borcunun %40'ı olarak belirlenmiştir.
09.06.2022 tarihli BDDK kararı gereğince limiti 25.000 TL üzerinde olan kredi kartları için minimum ödeme tutarı kredi kartı dönem borcunun %40'ı olarak belirlenmiştir. Kredi kartı limiti 25.000 TL altında olan kredi kartları için ise asgari ödeme tutarı kredi kartı dönem borcunun %20'si olarak belirlenmiştir.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Notunuz düşmüyor ancak zarardasınız!
Ama kredi notunu düşürmemektedir. Finansal faiz ise kişileri zarara uğratıyor. Asgari ödeme tutarının gününde ödenmesi durumunda kişilerin kredi notunda olumsuz bir etkilenme bulunmamaktadır. Kredi kartının asgari kısmının ödenmesi vatandaşlar için faiz uygulaması anlamına geliyor.
Hesap kesim tarihinizden önce borcunuzu ödemek istiyorsanız bunun avantajı, karttaki harcama limitinizin artacak olmasıdır. Yatırdığınız tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödemeniz gereken borç azalacaktır. Bazı bankalar erken ödeme yapan kişilerin hesabına artı para puan tanımlar.
Kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödedikten sonra kalan kısmına akdi faiz uygulanmaktadır. Eğer asgari tutarı ödemezseniz ya da eksik öderseniz asgari tutara kadar olan borç için gecikme faizi işlemektedir.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
Bir takvim yılı içerisinde 3 defa, dönem borcunun asgari ödeme tutarından düşük ödeme yapan müşterilerin kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri gerçekleştirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri