Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
Kredi kartı borcunuzdan dolayı hakkınızda yasal takip sürecinin başlaması için kredi borcunda da olduğu gibi 90 gün boyunca ödeme yapmamış olmanız gerekir. 90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır.
30 gün boyunca ödeme yapmadığında, gecikme faizi oranı belirli bir yüzde üzerinden hesaplanır ve bu faiz oranı kredi kartı sözleşmesinde belirtilir. Gecikme faizi hesaplaması, hesapta kalan borç tutarının üzerine eklenir ve borcunun yeni bir tutarı ortaya çıkar.
Diğer bir deyişle kredi kartı borcu ödenmezse borçlunun banka hesaplarına, taşınmazlarına ve evine icra gelebilir. Bu aşamada kişinin ikamet adresi geçerli olduğundan borçlu ailesi ile yaşıyorsa icra, ailesinin de bulunduğu eve gelir. Haciz işlemi yalnızca kredi kartı borçlusunun eşyalarına uygulanır.
İlgili 25 soru bulundu
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Kart sahibi belirtilen son ödeme tarihinde borcun tamamını ya da asgari ödeme tutarını ödemez ise ödeme yapılan güne kadar borç miktarına göre günlük faiz uygulamaktadır. Kredi kartı borcuna göre belirlenen bu faiz oranına ise kredi kartı faizi adı verilmektedir.
Yeni düzenleme ile borçların takibe düşme süresi 180 güne çıktı. Ancak kredi kartı borcunu öteleyen ya da sadece asgari ücretini yatıranların nakit çekimi yapıp yapamayacağına yine bankalar karar verecek.
Alışveriş faizi nasıl işler ayrıntıları ile derledik. Asgari ödemenin altında bir ödeme gerçekleştiği zaman, ödenmeyen bölüme son ödeme tarihinden itibaren aylık net faiz uygulaması gerçekleşir. TCMB tarafından belirlenmiş olarak öne çıkan bu faiz, gecikme ya da alışveriş faizi şeklinde ifade edilir.
Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
Uzmanlar bu sorunun cevabı olarak, artık kara listeye girmekten çok kredi notunun daha önemli olduğunu vurguluyor. Kredi kartının gecikme değerleri incelendiğinde, eğer kredi kartı borcunuzu bir gün dahi geciktirirseniz kredi notunuzu olumsuz olarak etkileyecektir.
Kredi kartının son ödeme günü, hesap kesim tarihinden 10 gün sonrasıdır. Yani hesap kesildikten sonra, 10 gün içerisinde bu hesabın ödenmesi gerekir. Aksi halde borcun üzerine faiz işletilir. Ayrıca borcun ödenmediği her ay için farklı yaptırımlar uygulanır.
Kredi kartlarına uygulanabilecek en yüksek faizi oranı Merkez Bankası tarafından her ayın sondan beşinci günü açıklanır. 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık %3,66, gecikme faiz oranı ise aylık %3,96'dır.
Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur? Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Kredi kartınıza asgari ödeme yaptığınız zaman, geriye kalan dönem borcunuza yasal olarak 2023 yılı 1 Kasım tarihinden itibaren aylık %3,66 akdi faiz uygulanır. Akdi faiz oranı olarak kastedilen ise piyasada kredi kartına gecikme durumu hariç uygulanabilecek en yüksek faiz oranıdır.
Kredi kartı borcunuzun son ödeme günü geçtiğinde borcunuz için gecikme faizi uygulanır.
İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması durumunda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılır. Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılır ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap olunur.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %3,66 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri