Kredi kartlarına uygulanabilecek en yüksek faizi oranı Merkez Bankası tarafından her ayın sondan beşinci günü açıklanır. 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık %2,13, gecikme faiz oranı ise aylık %2,43'dür.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı hesaplanır. Ödenen borç tutarı, asgari ödeme tutarından çıkartılır. Asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapılmışsa, ödenmeyen kısma %3,11 gecikme faizi uygulanır. Asgari ödeme tutarının dışında kalan dönem borcuna %2,81 akdi faiz oranı uygulanır.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, 2023 yılı 1 Eylül tarihinden itibaren asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için en fazla aylık %3,11 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için ise en fazla aylık %2,81 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Kart sahibi belirtilen son ödeme tarihinde borcun tamamını ya da asgari ödeme tutarını ödemez ise ödeme yapılan güne kadar borç miktarına göre günlük faiz uygulamaktadır. Kredi kartı borcuna göre belirlenen bu faiz oranına ise kredi kartı faizi adı verilmektedir.
Türk Lirası kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı aylık yüzde 3.26'ya yükselecek. Aylık gecikme faizi de yüzde 3.56'ya çıkacak. Kredili mevduat hesabı gibi nakit çekim işlemlerindeki aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4.02 seviyesine çıkacak.
Kart sahibi hesap ekstresi son ödeme tarihine kadar asgari tutarı ödememesi halinde, ödeme yapılan güne kadar kalan bakiye üzerinden günlük gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi artışları 30 gün önceden hesap ekstresi ile kart sahibine bildirilir.
90 gün gecikme ve yasal takip.
Bu sürede bankalar, ödeyemeyeceğiniz borcunuzu taksitlendirmek, yapılandırmak gibi teklifler sunabilirler. Bunları değerlendirmek ve taksitlendirme işlemi başlatmak, kredi notunuzun düşmemesi için sizin yararınıza olacaktır.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Süresi dolan banka ya da kredi kartının son kullanım tarihi yaklaşırken banka ile iletişime geçilmesi gerekir. Böylece banka süresi dolan kartın yerine yenisini gönderecektir. Yeni kart müşteriye ulaştığı andan itibaren eski kart kullanım dışı olur.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır.
1500 / 100 = 15. 15 x 20 = 300. Asgari ödeme tutarı = 300 TL.
Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası tebliği ile referans faiz 0,88'den 1,36'ya yükseltildi. Kredi kartlarına uygulanacak azami faiz oranı ise her ay Merkez Bankası tarafından ilan edilen "referans faiz oranına" 0.55 puan eklenerek belirleniyor.
Nakit avans kullanıldığında çekilen tutarın tamamı kredi kartı borcunuza eklenir ve faiz oranları genellikle yüksek olur.
Kredi kartınıza asgari ödeme yaptığınız zaman, geriye kalan dönem borcunuza yasal olarak 2023 yılı 1 Ağustos tarihinden itibaren aylık %2,13 akdi faiz uygulanır.
Kredi faizinin formülünü de 10.000 TL'lik kredi örneklemi ile anlatabiliriz. 12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır. Burada aylık 934,02 TL ödemeniz çıkmaktadır.
Bu değişiklikle birlikte limiti 25.000 TL altında olan kart sahiplerine asgari ödeme oranı %20 olarak uygulanmaktayken, limiti 25.000 TL ve üzerinde olan kart sahiplerine ise %40 olarak uygulanmaktadır.
Örneğin, hesaplama tablomuzda dönem borcunuz haricinde 45 TL bir ödemeniz çıktı ise 45 TL/30 = 1,5 TL, yani günlük geç ödeme tutarınızı buldunuz. Eğer ödemenizi son ödeme tarihinden 10 gün sonra yaptıysanız, diğer dönem borcunuza gelecek olan geç ödeme tutarı, 1,5 TL*10 = 15 TL olacaktır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
- Elektrik, su faturalarından ya da yıllık yapılan araç muayenesinin tarihini geçirdiğimizde faturalar için alınan ''gecikme zammı'' faiz midir? Değerli kardeşimiz, Borç, devlete ait ise ve gecikme cezası alınıyorsa bu faiz değil, cezadır, devletin bu hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri