Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.
Kahve en çok ve en iyi nerede yetişir sorusunun cevabı olarak bir Güney Amerika ülkesi olan Brezilya demek doğru olacaktır. Çünkü Brezilya 150 yıla yakın bir süre boyunca dünyanın en çok kahve üretimi gerçekleştiren ülkesi unvanını elinde tutmaktadır.
Kopi luwak, dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvesidir. Kopi luwak, Endonezya'nın Sumatra adası ile çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin (Endonezce: luwak) yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Kahvenin anavatanı olarak adlandırılan Etiyopya, 384.000 metrik tonluk üretimi ile dünya kahve pazarına yön vermeye devam ediyor. Ülkenin ihracatının %28'ini oluşturan kahve, ekonomi açısından da oldukça önemli. Yaklaşık 1100 yıldır kahve tüketilen Etiyopya'da kahve kültürünün oldukça gelişmiş olduğunu da belirtelim.
Dünyanın en iyi kahve çekirdeklerinden biri, Kenya AA kahvesi. Kenya'nın yüksek platolarında, deniz seviyesinden 2.000 fit yükseklikte yetiştiriliyor. AA, çekirdeğin boyutunu temsil ediyor ve en büyük kahve çekirdeği anlamına geliyor.
İlgili 24 soru bulundu
1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Dünyanın en pahalı kahvesi olarak bilinen Luwak kahvesi, Endonezya'ya özgü misk kedisinin dışkısından üretiliyor. Misk kedisi, yediği kahve çekirdeklerini dışkıladıktan sonra bu dışkılar toplanıyor ve kahve üretiminde kullanılıyor. Luwak kahvesi 350 Euro gibi bir fiyata satılıyor.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir.
Kahve'yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki Sufi tarikatıdır. Buradan 1470'li yıllarda Aden'de, 1510'da Kahire'de 1511'de Mekke'de görülmüştür .
Endonezya, binlerce adalardan oluşmuş, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biridir. Bu adalardan en çok bilinenleri: Sumatra, Java, ve Sulawesi adalarıdır ve bu adalarda yetişen kahve tüm dünyada yüksek kaliteli kahve olarak olarak bilinir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Tropikal iklimde daha hızlı büyüdüğünden dolayı kahve ağaçlarının ülkemizde yetişmesi son derecede zordur. İklim koşulları kahve üretimi için uygun olmadığından dolayı kahve ağacı yetiştirilmesi de mümkün değildir.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı “hayır”dır. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Günümüzde her ne kadar kahvenin anavatanı Brezilya gibi görünse de, köken olarak ilk kahve ağaçları, Etiyobya ülkesinde keşfedildi. Ülkenin Kaffa adı verilen bölgesinde ormanlık alanlarda yetişen Arabica adıyla bildiğimiz kahve ağaçları, dünya üzerindeki ilk kahve ağaçları olarak bilinir.
Dünyanın en büyük kahve tüketicileri arasında ilk sırada Finlandiya yer alıyor. Yıllık 12 kilogram kahve tüketen Finlandiya'da, çalışan işçiler için 10 dakikalık kahve molası zorunlu. Ortalamaya vurulduğunda Finlandiya'da günde 4 fincan kahve tüketildiği hesaplanmıştır.
Bugün Kurukahveci'nin yönetiminde olan Mehmet Efendi'nin torunları; Ahmet Rıza Kurukahveci'nin vefatından sonra yönetimi devraldılar.
100'den fazla kahve türü vardır, ancak günlük bir fincan kahvemize gelince, önemli olan yalnızca iki tane vardır: Arabica ve Robusta (Coffea Canephora olarak da bilinir).
Kahve, antioksidan içeriği oldukça yüksek olan bir besindir. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde düzenli olarak kahve tüketen bireylerde karaciğer kanseri ve kolorektal kanser türleri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını gösteren bilimsel araştırmalar söz konusudur.
Türkiye'de iki ayrı bölgede rastlanılan Dibek kahvesi görülmektedir. Biri Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Eğe Bölgesinde Dibek kahvesi ismi bölgelerle özdeşleşmiştir. Özellikle Diyarbakır, Adıyaman ve İzmir'de bu kahvenin tadına bakabileceğiniz, geleneklerinde tarih kokan bu kahveye rastlayabileceğiniz yerler mevcuttur.
Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir.
Yemen Kahvesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çilingiroğlu, inşaat sektöründe konut satıyorken, kahve sektörünün ülkede gördüğü yoğun ilgi üzerine, 2013 yılı ocak ayında ilk 'Yemen Kahvesi' şubesini açtı. İlk şubeye olan rağbetin ardından bayilik vermeye başlayan Yemen Kahvesi, 44 ilde 126 şubeye isim hakkını verdi.
Cakarta. Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.
MUI İslam Hukuku Bölümü Başkanı Umar Shihab, kedi dışkısından toplanan 'Kopi Luwak' kahvesinin helal olduğunu söyledi. Shihab, Müslümanların haram endişesi taşımadan dünyanın en nadir kahvesini tüketebileceklerini belirtti.
Ehl-i sünnet mezheplerinin dördüne göre de kedi alım satımı caizdir, bir sakıncası yoktur. Kedilerin alım satımı konusunda yasaklayıcı herhangi bir ayet ve hadis bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri