Kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan hesap bakiyesine faiz işler. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda %3,66 oranında akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise %3,96 oranında gecikme faizi uygulanır.
Son ödeme tarihine kadar eksik ödeme yapan ya da hiç ödeme yapmayan kart sahiplerine hesap kesim tarihinden itibaren ödenmeyen toplam tutara alışveriş faizi uygulanır. Asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden itibaren gecikme faizi ve kalan tutara alışveriş faizi uygulanır.
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Son ödeme tarihine kadar minimum ödeme tutarı ya da daha fazla ödeme yapılması halinde kalan borca sonraki ödeme tarihine ya da ödeme yoksa sonraki hesap kesim tarihine kadar faiz işletilmektedir. Son ödeme tarihinde yaptığınız alışveriş borcunuzun tamamını ödediğiniz takdirde herhangi bir faiz uygulanmamaktadır.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
İlgili 17 soru bulundu
Kart sahibi belirtilen son ödeme tarihinde borcun tamamını ya da asgari ödeme tutarını ödemez ise ödeme yapılan güne kadar borç miktarına göre günlük faiz uygulamaktadır. Kredi kartı borcuna göre belirlenen bu faiz oranına ise kredi kartı faizi adı verilmektedir.
Özet olarak, bankalar herhangi bir hal ve durumda kredi kartı borcunuzdan dolayı faiz üzerine faiz işletemiyor.
KREDİ KARTI BORCUNUZU VADESİNDEN ÖNCE ÖDEYİNÖdemelerin gecikmesi durumunda müşterisine ekstra faiz uygulayan bankalar, kredi borcu erken ödendiği halde indirim yapmazlarsa, gerekli indirim tutarını faiziyle birlikte müşterilerine ödemek durumunda kalacaklar.
Hesap kesim tarihinizden önce borcunuzu ödemek istiyorsanız bunun avantajı, karttaki harcama limitinizin artacak olmasıdır. Yatırdığınız tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödemeniz gereken borç azalacaktır. Bazı bankalar erken ödeme yapan kişilerin hesabına artı para puan tanımlar.
Kart borcunu ödemediğin zaman ilk karşılaşacağın durum gecikme faizidir. Sürecin devam etmesi halinde kredi kartı yasal takip süreci, kartının kullanıma kapatılması ve haciz işlemleri gibi olumsuz durumlarla karşılaşırsın. Kredi kartlarını doğru kullandığında alışverişleri çok daha avantajlı hale getirebilirsin.
Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir. Bu oranlar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirli periyotlarla açıklanır.
Bireysel özellikli kredi kartları ile yapılan alışverişler taksitlendirme uygulamasına dahildir. 15. Taksitlendirme işlemleri için akdi faiz oranı uygulanmaktadır. Peşin işlem tutarı üzerinden hesaplanan faiz, toplam işlem tutarına eklenerek taksitler halinde ilgili hesap özetlerine yansıtılır.
Taksitlendirme talep edilen harcamaların 2 taksite bölünmesinde %2,379 (KKDF ve BSMV dahil), 3 taksite bölünmesinde %4,758 (KKDF ve BSMV dahil) faiz oranı uygulanmaktadır. SMS ile iletilen taksitlendirme talepleri, harcamanın yapıldığı gün geçerlidir.
Nakit Avans'ta faiz var mıdır? Evet, nakit avansta faiz vardır. İşlem tarihi baz alınarak o günden itibaren günlük nakit faizi işletilir. Nakit avans faizi hesaplama işlemi yaparak geri ödemeniz gereken tutarı belirleyebilirsiniz.
Alışveriş faizi nasıl işler ayrıntıları ile derledik. Asgari ödemenin altında bir ödeme gerçekleştiği zaman, ödenmeyen bölüme son ödeme tarihinden itibaren aylık net faiz uygulaması gerçekleşir. TCMB tarafından belirlenmiş olarak öne çıkan bu faiz, gecikme ya da alışveriş faizi şeklinde ifade edilir.
Ekstre borcunun belirlenen oranda ödenmesi koşuluyla, kalan borç tutarı için (nakit çekim tutarları hariç) uygulanacak alışveriş faiz oranında indirim sağlayan özelliktir.
Ödeme Kolaylığı
Birden fazla borcunuz varsa her ay farklı yerlere ödeme yapmanız gerekir. Borç transferi yaparak birden fazla borcunuzu tek bir kredi altında birleştirebilir ve her ay tek bir ödeme yapabilirsiniz.
Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
Madde 5- Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Örneğin 36 aylık bir kredi, 30. ayda erken ödeme ile kapanırsa, sadece kalan 6 aya uygulanması planlanan faiz kadar indirim elde edilir. Sonuç olarak, düşük bir oranda da olsa tüketicilerin erken ödeme ile indirim elde edip avantaj sağlaması mümkündür.
Kredi kartınıza asgari ödeme yaptığınız zaman, geriye kalan dönem borcunuza yasal olarak 2023 yılı 1 Kasım tarihinden itibaren aylık %3,66 akdi faiz uygulanır. Akdi faiz oranı olarak kastedilen ise piyasada kredi kartına gecikme durumu hariç uygulanabilecek en yüksek faiz oranıdır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri