Kredi kartlarına uygulanabilecek en yüksek faizi oranı Merkez Bankası tarafından her ayın sondan beşinci günü açıklanır. Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık %3,66, gecikme faiz oranı ise aylık %3,96'dır.
Asgari Ödeme Tutarına Uygulanacak Olan Faiz Oranı
2024 yılı 1 Mart tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faiz oranı Merkez Bankası tarafından aylık %3,96 olarak belirlenmiştir. Bu faiz oranı sadece kredi kartı dönem borcunun asgari ödeme tutarına uygulanabiliyor.
Kart sahibi belirtilen son ödeme tarihinde borcun tamamını ya da asgari ödeme tutarını ödemez ise ödeme yapılan güne kadar borç miktarına göre günlük faiz uygulamaktadır. Kredi kartı borcuna göre belirlenen bu faiz oranına ise kredi kartı faizi adı verilmektedir.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
Kredi kartı ve nakit avans faizleri yeniden yükseldi. 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak şartıyla kredi kartı kullanımında, azami akdi faiz oranı yüzde 2,81'e, azami gecikme faiz oranı yüzde 3,11'e ve nakit avanslarda ise azami akdi faiz oranı yüzde 3,57'ye, azami gecikme faiz oranı ise yüzde 3,87'ye çıkarıldı.
İlgili 39 soru bulundu
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
KREDİ KARTI BORCUNUZU VADESİNDEN ÖNCE ÖDEYİNÖdemelerin gecikmesi durumunda müşterisine ekstra faiz uygulayan bankalar, kredi borcu erken ödendiği halde indirim yapmazlarsa, gerekli indirim tutarını faiziyle birlikte müşterilerine ödemek durumunda kalacaklar.
Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur. Zamanaşımının devam etmesinin tek şartı dosyanın tekrardan düşmesini beklemektir.
Kredi borcunun ödenmemesi, kredi notunun düşmesine sebep olan faktörler arasındadır. Hakkında yasal takip başlatılmış bir kredi borcu, kara listeye alınmanıza neden olur. Kara listeye girdiğinizde 5 yıl boyunca herhangi bir bankadan kredi alamazsınız. Benzer şekilde yaptığınız kredi kartı başvuruları da reddedilir.
Kredi Kartı Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır? Kredi kartı gecikme faizi hesaplaması için gecikme faiz oranı kullanılır. Bankaya olan toplam borcunuzun üzerine güncel gecikme faizi eklenir ve faiz eklenmiş tutar bir sonraki ekstresine eklenir. Borcunuza eklenen faiz sadece borcunuzun ana parasına eklenir.
Bir de ödediğiniz asgari tutarın faizinden kurtulmuş olursunuz. Eğer faiz ödemek istemiyorsanız aylık gelen kredi kartı borcunuzun tamamını kapatmanız gerekiyor.
Taksitlendirme talep edilen harcamaların 2 taksite bölünmesinde %2,379 (KKDF ve BSMV dahil), 3 taksite bölünmesinde %4,758 (KKDF ve BSMV dahil) faiz oranı uygulanmaktadır. SMS ile iletilen taksitlendirme talepleri, harcamanın yapıldığı gün geçerlidir.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
Kart sahibi hesap ekstresi son ödeme tarihine kadar asgari tutarı ödememesi halinde, ödeme yapılan güne kadar kalan bakiye üzerinden günlük gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi artışları 30 gün önceden hesap ekstresi ile kart sahibine bildirilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Takibe alınmış bir kredi, ödemelerin 90 gün boyunca yapılmaması durumunda yasal takip süreci başlar. Bu sürecin ardından, Merkez Bankası tarafından kara listeye alınır ve tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Kişi bu sayede kara listeden çıkar.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %3,66 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Kredi kartı borcunuzu ödemek için kartınızın bağlı olduğu bankanın ATM'lerini kullanabilirsiniz. Bunun için kartınızı ATM'ye yerleştirin. Kredi kartı borç ödeme seçeneğini seçin ve ödenecek tutarı belirleyin (dönem borcu veya asgari tutar seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz).
Toplam borç tutarı kadar bir nakit para mevcutsa tüm borç tek seferde yatırılarak ödeme yapılabilir ve borç kapatılabilir. Bireysel ihtiyaç kredisi kullanılarak tüm borç yine kapatılarak aylık olarak kredi borcu ödemesi yapılabilir.
Hesap Kesim Tarihinden Önce Kredi Kartı Borcu Ödenir mi? Hesap kesim tarihinizden önce borcunuzu ödemek istiyorsanız bunun avantajı, karttaki harcama limitinizin artacak olmasıdır. Yatırdığınız tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödemeniz gereken borç azalacaktır.
Nakit Avans'ta faiz var mıdır? Evet, nakit avansta faiz vardır. İşlem tarihi baz alınarak o günden itibaren günlük nakit faizi işletilir. Nakit avans faizi hesaplama işlemi yaparak geri ödemeniz gereken tutarı belirleyebilirsiniz.
Aradaki Fark Ne? Taksitli nakit avansı, nakit avanstan ayıran nokta ödeme sürecidir. Nakit avansta alınan borca günlük faiz işlerken taksitli nakit avansa aylık faiz işler. Nakit avans borcunuzu en hızlı ödemek sizin için kârlı olacakken taksitli nakit avansı seçtiğiniz vadede ödeyebilirsiniz.
Nakit avans ve krediyi birbirinden ayıran temel fark ise ödeme planıdır. Buna bağlı olarak da faiz oranları belirlenir. Nakit avansın faiz oranları, kredi kullanımına göre daha yüksektir. Uzun vadeli çözümler için ise kredileri tercih etmenizde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri